Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa
Ilustratīvs attēls

Kaļiņingradas apgabalā nodod ekspluatācijā termināli, kas ļaus saņemt gāzi bez tranzīta caur Lietuvu

Krievijas Kaļiņingradas apgabalā otrdien nodots ekspluatācijā sašķidrinātās dabasgāzes terminālis, kas ļauj apgādāt apgabalu ar dabasgāzi, neizmantojot tranzītu caur Lietuvu.

Termināļa kompleksā ir ar viļņlauzi aizsargāta piestātne, pie kuras pietauvots regazifikācijas tankkuģis.

Termināļa nodošanas ceremonijā videokonferencē no Kaļiņingradas pazemes dabasgāzes glabātavas piedalījās Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Krievijas valsts kontrolētās dabasgāzes kompānijas "Gazprom" valdes priekšsēdētājs Aleksejs Millers.

"Termināļa jauda - 2,7 miljardi kubikmetru gāzes gadā (..) - pilnībā apmierina Kaļiņingradas apgabala vajadzības pēc gāzes, neizmantojot gāzesvadus kaimiņvalstis," norādīja Putins.

Šādu projektu "Gazprom" īstenojis pirmoreiz. Projekta vērtībā ir 60 miljardi rubļu (784 miljoni eiro). Tomēr terminālis nodots ekspluatācijā gadu vēlāk, nekā sākotnēji plānots.

Lietuvas enerģētikas ministrs ministrs Žīgimants Vaičūns ziņu aģentūrai BNS teica, ka Lietuvas līgums ar Gazprom par dabasgāzes tranzītu uz Kaļiņingradas apgabalu ir spēkā līdz 2025.gadam.

"Tas ir līgums pēc formulas "transportē vai maksā", citiem vārdiem sakot, par tiem gāzes apjomiem, par kuriem ir vienošanās līdz 2025.gadam, neatkarīgi no tā, vai tie tiks transportēti vai nē, ir jāsamaksā," sacīja Vaičūns.

Viņš piebilda, ka Krievija iet tādu pašu ceļu kā Lietuva, kas pirms četriem gadiem nodeva ekspluatācijā sašķidrinātās gāzes termināli Klaipēdā. Lietuva termināli uzbūvēja, lai mazinātu atkarību no Gazprom.

Pašlaik Kaļiņingradas apgabals saņem dabasgāzi pa gāzesvadu caur Baltkrieviju un Lietuvu.

Top komentāri

interesanti
i
Jā, bet tikai krievijas - Lietuvas līgums ir spēkā līdz 2025. gadam, bet biedrs putins sava cienījamā vecuma pēc to neatceras: D
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins apgalvo, ka piekritis Navaļnija apmaiņai

Krievijas diktators Vladimirs Putins paziņojis, ka dažas dienas pirms opozicionāra Alekseja Navaļnija nāves cietumā viņš no kādas personas saņēmis piedāvājumu apmainīt Navaļniju pret Rietumos ieslod...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits