Arī dzīvnieki, kam ēdamā apkārt gana, sāk ēst tikai tad, kad rodas nepieciešamība. A.Tupiņš noliedz viedokli, ka nedrīkst soli no mājas spert ar tukšu vēderu. Tradīcijas ir dažādas. Dienvidu zemēs, kur dienā ir ļoti karsts, neviens pusdienlaikā nedomā par pieēšanos un sātīgām, karstām pusdienām. Kad saule norietējusi, sākas īstais mielastu laiks. Arī Eiropā ir normāli, ka astoņos vakarā ģimene sēžas pie galda un, pārrunājot dienas notikumus, bez steigas vakariņo. Lielākajai daļai cilvēku ir 2-3 lielākas un 2-4 mazākas ēdienreizes (otrās brokastis, launags utt.), kad tiek iedzerta krūzīte kefīra vai apēsts ābols vai kafija ar cepumu (tas nav optimālākais risinājums). Dietologam Tupiņam brokastīs vislabāk garšo vājpiena biezpiens, sajaukts ar rīvētu ābolu (2:1). Maisījumam vēl pievieno uzbriedinātas rozīnes, riekstus, uzgriež kivi, banānu gabaliņus, mandarīnus. Pievieno tējkaroti skāba ievārījuma (upeņu) un kūpošu kafijas tasi. Vai kafija ir obligāta? Atim garšo kafija, taču obligāti brokastīs viņam tā nav nepieciešama. Dietoloģe Lolita Neimane ir pret to, ka tukšā dūšā iedzer tasi kafijas. Tā neko sliktu nenodarīs veselam kuņģim, bet var būt riskanta tiem, kam ir kuņģa problēmas. Kā veselības recepti A.Tupiņš iesaka Kviešu asnu pārslas (nopērkamas aptiekās). Diētisks pārtikas produkts ar vērtīgu ķīmisko sastāvu: olbaltumvielas, ogļhidrāti, lipīdi, vitamīni, minerālvielas. Tie, kas rūpējas par savu veselību, brokastīs var sulas glāzē (piemēram, 100% persiku sulā) iejaukt vienu ēdamkaroti dīgstu. Tos var iejaukt kefīrā, jogurtā. Pārslas nav bezgaršīgas kā klijas, tās ir mazliet saldas. Kuņģī tās uzbriest, rada sāta sajūtu, un organisms tiek apgādāts ar vitamīniem. A.Tupiņš pats šopavasar kviešu asnu pārslas lieto otro brokastu vietā (ap plkst.10). «Līdz dienas vidum ir tonuss.» Lolita Neimane brokasto obligāti Dietoloģe Lolita Neimane uzskata, ka tiem, kas uztraucas par liekajiem kilogramiem, derētu zināt amerikāņu pētījumu rezultātus. Divas cilvēku grupas ilgāku laiku ēdušas vienus un tos pašus produktus vienādā daudzumā. Tikai vieni ēda dienas pirmajā pusē, otri - otrajā pusē. Pirmie notievēja, otrie - uzbarojās. L.Neimane iesaka rītu sākt ar glāzi (vai pat puslitru) skaidra ūdens (istabas temperatūrā). Jā- dzer filtrēts ūdens, var glāzē ielikt sudraba karotīti. Pēc tam var brokastot. Nevajadzētu brokastīs ēst neko saldu vai treknu. Vislabākais - graudu produktus. Ja garšo, tad Cornflake. Un noteikti ar 0,5% Lāsi. Ikvienam ir ieteicamas klijas. Lietojot uzturā klijas, jādzer ļoti daudz šķidruma. Klijas piejauc jogurtam, biezpienam, sausajām brokastīm, putrām. Brokastīm piemērota ir graudu maizīte. Uz sagrauzdētas maizes uzsmērē medu (plānu kārtiņu), ievārījumu vai kādu no brokastu sieriem. Ja brokastīm izvēlas siera šķēli (pēc iespējas liesāku), tas nebūt nav jāliek uz maizes. Siers lieliski garšos ar papriku, tomātu, apelsīnu. Brokastīs pierasts lietot piena produktus - jogurtu, lakto, biezpienu. Tradicionālās angļu brokastis - šķiņķis ar ceptām olām - ir smagas. Labāk brokastīs ēst vārītu olu. Darbdienas brokastis atšķirsies no brīvdienu brokastīm - tās būs vēlas, nesteidzīgas. «Nevajadzētu slinkot un iztikt ar ātru ēst pagatavošanu. Var uzcept plānās pankūkas un likt tajās visdažādākos pildījumus,» iesaka L.Neimane. Visideālākās brokastis - svaigi spiesta sula. Jāatceras, ka tā nav dzēriens, bet gan ēdiens. Vislabākais tās baudīšanas laiks ir no 7 līdz 9 rītā. Sula jāizdzer ne vēlāk kā 10 minūtes pēc izspiešanas, jo tajā ātri zūd vitamīni un citas vērtīgas vielas. Ja patīk dažādu augļu sulu kokteilis, tad nevajadzētu vienā maisījumā kopā sajaukt vairāk par 3-4 dažādām sulām. Arī Svara vērotāji brokasto Svara vērotāji uzskata, ka labas brokastis ir pamats visai dienai. «Ja tu neesi pieradis brokastot, tad ir īstais laiks to sākt,» teikts vienā no viņu ēšanas principiem. Un vēl - rīta pastaiga palīdz izlietot dažas liekas kalorijas. Vācu dietoloģe Anke Fogele raksta: «Ja neesat ēduši brokastis, jums līdz pusdienlaikam sagribēsies kaut ko uzkost. Tā jūs dienā uzņemsiet kādas 600 liekās kalorijas. Apēduši ar šķiedrvielām bagātas brokastis, jūs sāksiet just apetīti tikai ap pusdienlaiku.» Andris Aukmanis, Sorosa fonda - Latvija izpilddirektores vietnieks attīstības jautājumos Parasti es neēdu brokastis. Un, lai gatavotu mājās, - tam esmu par slinku. Mans rīts sākas ar kafiju, cigareti un laikrakstu Diena. Tas notiek pulksten septiņos. Izlasu avīzi un dodos uz darbu. Dažrīt tomēr iegribas pabrokastot, un, tā kā Sorosa fonda telpas atrodas virs kafejnīcas Osiriss, es nonāku lejā un kaut ko iekožu. Parasti izvēlos BLT - grauzdētu maizi ar bekonu, tomātiem, salātiem. Tur iekšā ir majonēze, un tā man ļoti garšo. Man garšo arī bekons. Tās ir tipiskas amerikāņu brokastis. Īstā apetīte rodas pirms pusdienām, ap pusvienpadsmitiem, bet, ja ir apēsts sātīgais BLT, varu izturēt līdz pusdienām. Bērtulis Pizičs, Dailes teātra direktors Brokastis neēdu. Kad man sāk streikot kuņģis, tad gan es kārtīgi četras piecas reizes dienā ēdu. Tagad nesāp, un es atkal neēdu. Sieva Vija aiziet uz darbu pirmā, un tā es tieku no mājas laukā bez brokastīm. Svētdiena ir vienīgā reize, kad broksatīs sanākam kopā - manas mammas māsa - mūsu tantiņa, Vija, es un kaķene Mince, kuru tante baro no rokas. Tas jau ir rituāls. Vija šādās reizēs taisa visādas špeizes. Tosteru laiks jau mums ir noiets etaps, tagad modē rosteri. Tur Vija visu laiku kaut ko jaunu liek iekšā. Sēnes, piemēram. Kafiju dzeru maz, galvenokārt melnu tēju ar pienu. Mans personīgais kaifs ir stipri ēdieni, it kā to nedrīkstu, bet, kad ar savām ligām tieku galā, ātri nopērku kūpinātu cūkas stilbu, uzvāru un apēdu. Indra Burkovska, aktrise Es no rīta cenšos ēst klijas un bērniem arī dodu. Manas ģimenes ēdienkarte no rīta ir ļoti dažāda. Lielāko daļu pārtikas vedu no laukiem, un, ja es no rīta ēdu olas ar speķi, tad tās ir īstas vistu olas no vecāku mājām un cūciņa arī ir barota ar miltiem un kartupeļiem, nevis ar nezin ko. Klijas arī nāk no tēva labības lauka. Paps arī mannu gatavo kopā ar klijām. Kafijas tase no rīta ir obligāta. Kafiju vispār dzeru daudz, un tā ir pupiņu kafija. Bet pie kafijas es nedzeru to importa kafijas paciņdevu, bet «piešpricēju» no Lāses tetrapakas. Vecāmamma vienmēr no rīta vārīja cigoriņu kafiju. Tagad tādas kafijas veikalos vairs nav. Iesaka Radu un draugu vadītāja Margitas Kalniņa Kafejnīcas viesi, galvenokārt no Anglijas iebraukušie, brokastis vienmēr sāk ar glāzi apelsīnu sulas. Omlete ar bekonu Anglijā šai receptei izmanto angļu bekonu, Rīgā lieto cauraugušu žāvētu cūkas krūtiņu. To plānās šķēlītēs sagriež un apcep. Olas cep atsevišķi, beigās pieliek apceptajām speķa šķēlītēm. Pasniedz ar tosterī grauzdētām maizītēm, kuras vēl viegli siltas apsmērē ar sviestu. Olas armēņu gaumē Uz pannas gredzenos apcep ripiņās sagrieztu sīpolu, tomātu bez ādiņas un daudz zaļumu -- pētersīļus, lokus. Virsū lej mikserī sakultu olu, kurai pievienots piens vai saldais krējums, kā arī mazliet sāls. Sagatavoto olu masu var cept atsevišķi, pēc tam atsevišķi saceptos dārzeņus un zaļumus liek uz pusēm pārlocītajā omletē. Igaumējiet! Omlete sakrītas, ja tai sāli pievieno sākumā. To pieber gatavošanas beigu posmā. Iesaka Osirisa šefpavāre Silvija Treiliha Frittatas ar papriku Sagatavo olu kulteni, pievieno pienu, zaļos zirnīšus un kubiņos sagrieztu papriku. Zirnīšu vietā var likt cukini. Pievieno sāli un baltos piparus. Cep, lejot mīklu olu pannas veidnītēs. Saldā omlete Olas sakuļ bez sāls. Pievieno pienu, vēlreiz uzkuļ, lej olu maisījumu pannā un cep no abām pusēm. Sagriež kubiciņos ābolus, pievieno kanēli, pielej nedaudz kalvadosa un pieliek cukuru. Visu apcep sviestā. Tad ābolu masu uzliek uz gatavās omletes, pārloka to uz pusēm un apkaisa ar pūdercukuru. Latīņu kvartāla pankūkas ar siera mērci Ņem trīs olas, pievieno sāli, cukuru, ūdeni un eļļu, masu sakuļ un cep kā parastās pankūkas. Sarīvē Ementales vai Čedaras sieru, uzber pankūkām, tās sarullē. Siera mērce: smalki sagriež šampinjonus, pieliek piparus, sāli, pievieno nedaudz miltu, pielej svaigu krējumu un pieliek Ementales kausēto sieru. Kad tas izkūst, mērce gatava. To pārlej pankūkām, dekorē ar vīnogām, bazilika lapiņām un marinētiem šampinjoniem. Iesaka Lauvas nama šefpavāre Anda Strazdiņa Šķiņķa pankūkas ar greipfrūtu salātiem (2 cilvēkiem) 2 olas, 100 g kviešu miltu, 300 g piena, 1/4 tējkarote sāls, 1 ēdamkarote margarīna, 100 g kūpināta šķiņķa. Salātiem: 1/2 greipfrūta, 200 g lapu salātu, 1 tomāts, gabaliņš gurķa. Sakuļ olas ar pienu un miltiem. Pievieno sāli un izkausētu margarīnu. Ļauj, lai mīkla kādu brīdi pastāv. Šķiņķi sagriež kubiņos un viegli apbrūnina uz pannas. Pievieno mīklai un cep pankūkas. Pasniedz ar salātiem. Salāti. Nomizo greipfrūtu un daiviņām novelk plēvīti. Tomātu un gurķi sagriež kubiciņos. Samaisa ar lapu salātiem un greipfrūtu. Nātru omlete (4 cilvēkiem) 200 g vārītu nātru vai spinātu, 3 olas, 300 g saldā krējuma, 3 ēdamkarotes sagrieztu sīpolloku, sāls, baltie pipari. Nātres vai spinātus sakuļ ar pārējām izejvielām. Salej četrās ar taukvielām iesmērētās veidnēs. Cep cepeškrāsnī 2000C 15-20 minūtes. Ābolu putra 600 g ūdens, 400 g ābolu biezeņa vai rīvētu ābolu, 100 g cukura, 1 tējkarote sāls, apm. 100 g mannas. Ābolu biezeni izvāra ūdenī. Pieliek sāli un cukuru. Maisot pievieno mannu. Vāra 10-15 minūtes. Plācenīši ar sieru (4 porcijām) 500 g tosteru maizes, 350 g Mozarella siera, 4 olas, 180 g piena, 1 glāzes panējamo rīvmaizes sausiņu, eļļa cepšanai. No tosteru maizes izveido aplīšus ap 7 cm diametrā. Sieru sagriež 1 cm biezās šķēlēs. Siera šķēli liek starp divām maizes šķēlēm. Olas saputo ar 3 ēdamkarotēm piena. Pārējā pienā uz īsu brīdi iemērc sagatavotos plācenīšus. Malas stingri saspiež. Apviļā plācenīšus rīvmaizē, tad olu maisījumā. Cep eļļā brūnus.
Kas ir veselīgas brokastis
Ir cilvēki, kam brokastis noteikti vajadzīgas, un tādi, kas jūt nepatiku pret ēšanu no rīta. Atim Tupiņam brokastis nav nekas īpašs «Jāizdabā tiem ritmiem, kas katram cilvēkam ir individuāli,» uzskata dietologs Atis Tupiņš. «Esmu pret obligātajām brokastīm. Jāēd, kad grib un cik grib. Tikai ļoti svarīgi - ko un kā sagatavotu,» saka dakteris Tupiņš.
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

