Būdams pirmās, 1862.gadā izdotās bāra grāmatas autors, viņš bija arī kokteiļu klasifikācijas ieviesējs. Savukārt Paldies Dievam, piektdiena ir klāt bārmenis Krists Poļakovs stāsta, ka pēdējā laikā izdotajās bārmeņu grāmatās minētie aptuveni 60 klasisko darinājumu ir atvasināti no pieciem, arī kinoklasikā apspēlētajiem kokteiļiem Dry Martini, Bloody Mary (Asiņainā Mērija), Margarita, Daiquiri un Pina Colada. Katram sava leģenda Viens no kokteiļu ciltstēviem ir no vermuta un džina gatavotais Dry Martini (nejaukt ar plaši tiražēto dzērienu!). Leģenda vēsta, ka to Džerijs Tomass ap 1860.gadu par godu kādam cilvēkam, kurš aizbraucis uz Martinesas (Martinez) pilsētu, izgudrojis ļoti līdzīgu dzērienu, sauktu par Martinez. Dry Martini, kas XX gadsimta 30. un 40.gados bija sinonīms vārdam «kokteilis», neatņemama piedeva ir glāzes dibenā esošā olīva un dzērāja rokā kūpošs cigārs. Variācijas? Samaisot vermutu ar džinu pusi uz pusi, iznāk Gibson, lietojot nevis sauso, bet saldo vermutu, - Sweat Martini. Vermuts ar vodku - Vodka Martini, ar tekilu - Tequila Martini. Anglijas karaļa Heinriha VII cietsirdīgās meitas vārdā nosaukto Asiņaino Mēriju 1920.gadā esot izdomājis amerikāņu bārmenis Ferdinands Petiots, nejauši salejot tomātu sulu ar vodku, pieliekot garšvielas un pasniedzot bāra apmeklētājiem: «Nu, pagaršojiet!» - bet pēc tam ierosinot: «Palīdziet izdomāt nosaukumu!» Grāmatā Bārmeņa bībele par Mērijas autoru minēts francūzis Pitē Peto, bet tās izgudrošanu datē ar 1921.gadu. Vēl kāds pēc tam iedomājies Mēriju jaukt ar tekilu ar rumu, balzamu. Tradicionālā dzēriena bezalkoholiskā versija ieguvusi vārdu Virgin Mary (Nevainīgā Mērija). Margaritu, kur kombinēta tekila, apelsīnu liķieris un laimu vai citronu sula, it kā nosaukta par godu tās izgudrotājai, tātad - Margaritai Seimsai no Akapulko. Atvasinājumi: Zemeņu Margarita ar svaigām zemenēm un zemeņu liķieri Triple Sec vietā, Banānu Margarita ar banāniem un banānu liķieri, Persiku Margarita ar persikiem un persiku liķieri. Ja lieto sasmalcinātu ledu, iznāk Frozen Margarita. No ruma, citronu vai laimu sulas un cukura sīrupa gatavotais rakstnieka Hemingveja cienītais Daiquiri esot kāda amerikāņu inženiera izgudrojums, kurš strādājis dzelzs atradnēs netālu no Kubas pilsētas Daiquiri. Taču plašāku sabiedrību ar šo darinājumu iepazīstinājis Havanas bāra La-Floridita bārmenis Konstante Ribalgua. Daiquiri sastāvdaļas var mainīt tāpat kā Margaritai - izmantojot visu augļu gammu. Pina Colada ir īsts tropiskais kokteilis, gatavots no ruma, kokosa liķiera un ananasu sulas. Par tā atklājējiem uzskata Antiļu salu iedzīvotājus, kas šo dzērienu «brūvējuši» kokosa čaulā, izmantojot arī kokosriekstu pienu. Tāpat kā Asiņainās Mērijas gadījumā arī šim kokteilim ir bezalkoholiska versija - Virgin Colada. Lai precīzi pagatavotu klasiskos kokteiļus, līdz milimetra precizitātei jāatkārto viss, ko darījuši to autori. Tas neizdodas pat profesionāļiem, un nav ko brīnīties, ka katrā bārā ir sava Margarita vai Asiņainā Mērija, saka Krists Poļakovs. Starptautiskās bārmeņu asociācijas izdotie noteikumi gan reglamentē pat glāzes, kādās katrs no klasiskajiem kokteiļiem ir jālej, un dekorācijas, kas jālieto to izgreznošanai. Lai arī bārmeņi turpina eksperimentēt, nu jau krietnu laiku klasisko kokteiļu saraksts netiek papildināts. Kārtainie, krāšņi dekorētie dzērieni, ko sev līdzi atnesis 60.-70.gadu diskobums, acīmredzot tiek uzskatīti par pagaidu vērtību. 60 klasiskie kokteiļi (pēc Staptautiskās bārmeņu asociācijas saraksta): Alexander, Americano, Bacardi Cocktail, Banana Daiquiri, Bellini, Black Russian, Bloody Mary, Brandy Egg Nog, Bronx, Buck's Fizz, Bullshot, Champagne Cocktail, Daiquiri, French Connection, Garibaldi, Gibson, Gin and French, Gin and It, Gin Fizz, God Father, God Mother, Golden Cadillac, Golden Dream, Grasshopper, Harvey Wallbanger, Horse's Neck, Irish Coffee, John Collins, Kir, Kir Royal, Manhattan, Dry Manhattan, Perfect Manhattan, Margarita, Dry Martini, Sweet Martini, Perfect Martini, Vodka Martini, Negroni, Old Fashioned, Paradise, Pina Colada, Planter's Punch, Porto Flip, Rob Roy, Rose, Rusty Nail, Screwdriver, Side Car, Singapore Sling, Stinger, Tampico, Tequila Sunrise, Whiskey Sour, White Lady, White Russian, Florida Cocktail, Parson's Special, Pussyfoot, Shirley Temple. Receptes Dry Martini 8/10 džina, 2/10 sausā vermuta Ar karoti izmaisa miksglāzē, kur ir ledus. Bez ledus ielej kokteiļglāzē, kuras apakšā ir olīva. Asiņainā Mērija 3/10 vodkas, 6/10 tomātu sulas, 1/10 citronu sulas Garšvielas: Vorčestras un Tabasco mērce, sāls, pipari Sakrata šeikerā uz ledus. Lej higball glāzē (līdzīga parastajai sulas glāzei), dekorējot ar selerijas kātu (vai citronu). Latviešu bārmeņu izdomājums: šim kokteilim jāpieliek piciņa mārrutku. Margarita 5/10 Tekila, 3/10 Triple Sec (40 grādu caurspīdīgs apelsīnu liķieris), 2/10 citronu sulas Sakrata šeikerā uz ledus. Lej kokteiļglāzē, kuras maliņa pirms tam samitrināta un iemērkta rupjā sālī. Daiquiri 6/10 ruma, 3/10 citronu sulas, 1/10 cukura sīrupa Sakrata šeikerā uz ledus. Lej kokteiļglāzē. Dekorē ar laima šķēlīti. Pina Colada 3/10 ruma, 2/10 Coconut cream (iebiezināts kokosriekstu piens), 5/10 ananasu sulas Sakuļ blenderī ar smalko ledu. Lej highball glāzē. Dekorē ar ananasa šķēli.
Klasisko kokteiļu pieci ciltstēvi
Bāru kultūra sāka attīstīties Amerikā XIX gadsimta zelta drudža laikā. Šīm iestādēm bija vajadzīgi bārmeņi, bet bārmeņiem - dzērieni, ko pārdot. Tas patiesībā ir ļoti vienkāršots ekskurss dzērienu kultūras vēsturē, un kāds varbūt pat strīdēsies, kas bija pirmais - vista vai ola -, taču nenoliedzams ir fakts, ka anglis Džerijs Tomass, kurš Sanfrancisko ieradās zelta meklētāju baržā Anna Smita, sāka aktīvi pierakstīt jau esošās kokteiļu receptes un pilnveidot tās.
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.