Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
"Scenārijā paredzēts mākslīgs ienaidnieks, kam nav nekāda sakara ar konkrēto reģionu," apgalvoja Aizsardzības ministra vietnieks Aleksandrs Fomins

Kremlis atkārtoti apgalvo, ka mācībām Zapad 2017 ir tikai aizsardzības raksturs

Krievija otrdien noraidīja Rietumu bažas par tās gaidāmajiem manevriem Zapad-2017, skaidrojot, ka tiem ir tīri aizsardzības raksturs un ka tie nav vērsti pret kādu konkrētu ienaidnieku. "Manevriem Zapad-2017 ir pretterorisma fokuss, kā arī tīri aizsardzības raksturs," preses brīfingā apgalvoja Aizsardzības ministra vietnieks Aleksandrs Fomins.

Viņš nosodīja starptautiskos medijus par to, ka tie "izplata mītus par tā dēvētajiem Krievijas draudiem", atspoguļojot pie NATO austrumu robežām plānotos manevrus.

"Daži pat saka, ka manevri Zapad-2017 esot starta punkts iebrukumam Lietuvā, Polijā vai Ukrainā vai to okupācijai," viņš piebilda.

Fomins sacīja, ka manevros piedalīsies aptuveni 12 700" karavīru, arī 7200 no Baltkrievijas un 5500 no Krievijas. Aptuveni 3000 būs Baltkrievijā manevru laikā, viņš piebilda.

"Neraugoties uz to, ka lielākā daļa manevru notiks Baltkrievijas teritorijā, scenārijā paredzēts mākslīgs ienaidnieks, kam nav nekāda sakara ar konkrēto reģionu," viņš piebilda.

No 14. līdz 20.septembrim plānotajos manevros būs divas daļas. Krievijas un Baltkrievijas bruņotie spēki vispirms "izolēs apvidus, kur aktīvi darbojas nelegāli bruņoti grupējumi, kā arī ienaidnieka sabotāžas un izlūkošanas grupējumi".

Otrajā fāzē viņi atstrādās "militārus pasākumus, atvairot agresiju pret savienoto valsti (t.i., Krieviju un Baltkrieviju)".

Manevru scenārijā paredzēts, ka "ekstrēmistu grupas ir iefiltrējušās Krievijā un Baltkrievijā un plāno terora aktus, saņem ārēju atbalstu no gaisa un jūras".

"Mēs uzskatam, ka šo manevru scenārija situācija var notikt jebkurā pasaules daļā," rezumēja Fomins.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs piektdien mudināja Krieviju, gatavojoties mācībām Zapad 2017, rīkoties atbilstoši noteikumiem par caurskatāmību.

"Es aicinu Krieviju nodrošināt, ka tā rīkojas atbilstoši EDSO Vīnes dokumenta saistībām, jo caurskatāmība ir īpaši svarīga, kad notiek paaugstināta militārā aktivitāte līdzās mūsu robežām," ar Polijas premjerministri Beātu Šidlo kopīgajā preses konferencē Varšavā sacīja Stoltenbergs.

Atbilstoši Vīnes dokumenta nosacījumiem par manevriem, kuros piedalās vairāk nekā 13 000 karavīru, ir jāinformē iepriekš un tiem ir jābūt atvērtiem novērotājiem.

Baltkrievija apgalvo, ka 2017.gada manevros Zapad 2017 piedalīsies vien 12 700 karavīru, savukārt Lietuva un citi kritiķi pieļauj, ka karavīru skaits varētu sasniegt pat 100 000.

 

Top komentāri

Espinoza
E
Nebūsim naivi, ko gan lai viņi citu sacītu.
Baltijas lideriem
B
Par krievu tetoristu melu izplatishanu pienakas navessods?
Reksis
R
Vislabākā aizsardzība ir uzbrukums. Pēteris I
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits