Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Krievijā publicēti Latvijas pirmskara laika diplomātu ziņojumi par attiecībām ar PSRS

Krievijā publicēti Latvijas pirmskara laika diplomātu ziņojumi, kuros atspoguļotas arī attiecības ar PSRS laika posmā no 1935. līdz 1937.gadam, aģentūru LETA informēja bijušais Saeimas deputāts no Saskaņas Nikolajs Kabanovs.

Izdevniecībā Russkaja kniga publicēts 390 lappušu sējums Misija Maskavā. Latvijas diplomātu ziņojumi no PSRS, 1935.-1937.gads. Sējuma pamatā ir dokumenti no Latvijas Nacionālā arhīva, Latvijas Valsts vēstures arhīva fonda, kas saglabājies Latvijas misijā Vašingtonā, un no Latvijas misijas Maskavā ziņojumiem Ārlietu ministrijai.

Grāmata atspoguļo Latvijas sūtņu Roberta Liepiņa, Kārļa Zeļļa un Friča Kociņa atskaites par tikšanās reizēm ar PSRS un Eiropas valstu diplomātiem, analītiskie apraksti par PSRS līdera Josifa Staļina politiku, ka arī Sarkanās armijas attīstību. Starp 106 agrāk slepeniem dokumentiem tikai divi bija publicēti Latvijā. Vēstījumi no Maskavas attēlo arī ārlietu ministra Vilhelma Muntera vizīti PSRS 1936.gadā un padomju maršala Jegorova Baltijas valstu apmeklējumu.

Lai sagatavotu grāmatu izdošanai, Kabanovs norādīja, ka pētījis arhīvus, tulkojis dokumentus un sagatavojis komentārus. Darbā ir arī vēsturiskie raksti par Latvijas ārpolitikas veidotājiem Kārli Ulmani, Munteru, Alfrēdu Bīlmani, Liepiņu un Kociņu.

Grāmatas redaktors ir fonda "storičeskaja pamjatj jeb Vēsturiskā atmiņa pētniecības programmu vadītājs Vladimirs Simindejs, recenzenti ir vēstures zinātņu doktors profesors Aleksandrs Repņikovs un vēstures zinātnes kandidāts Andrejs Petrenko. Izdevums nācis klajā ar biedrības Znanije finansiālu atbalstu.

Grāmatas atklāšana notika 6. oktobrī Maskavā, Krievijas Valsts humanitāras universitātes grāmatnīcā.

Kā ziņots, šovasar tika prezentēta cita Kabanova grāmata krievu valodā Latvietis pie Staļina galma, kas ir veltīta Latvijas sūtniecības PSRS darba posmam, kad to vadīja diplomāts Bīlmanis.

Top komentāri

Pacco
P
Nav nekāds noslēpums, ka jeb kura vara cenšas pārrakstīt vēsturi un pasniegt no savu ideju un uzskatu gaismā par to cik cēla, skaista un neatkarīga bija valsts tapšana. Bet politiskās realitātes ikdienā ir pavisam citas, jo tagad mums ir viegli satīties atpakaļ un gudri spriedelēt kam bija taisnība, kam nē, kurš pareizi darīja, kurš ne. Tanī laikā tas biju kļūdu un eksperimentu ceļš jaunai valstij agresīvā ģeoplitiskā vidē. Arī pēc kāda laika mūsu pašu šodien lēmumus tādi paši lasītāji skatīs komentēs un noteikti kādā vietā teiks nu es neticu ka kāds tā varēja rīkoties vai pieņemt tādus lēmumus. Un vienmēr tā būs, jo pēc tam saliekot pilnu ainu no vēsturiskiem materiāliem liekas nu kā viņi varēja to nezināt, vai kā varēja tik stulbi rīkoties. Tāpēc vajag pieņemt vēsturi tādu, kāda tā bija.
Ūn pļēgurs kabanovs
Ū
Ir zinātnieks. Anekdote par čapajevu,ne zinātnieks.
vasja
v
neticu ka grāmatas radīšanas brīdī Kaban ovs spēja savaldīt savu pataloģiski naidīgo attieksmi pret Latviju un latviešiem un vēl ar Kaban ova komentāriem hi hi ho /vai , piedodiet/...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits