Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Krievijā savākti 650 000 parakstu, pieprasot stingrākus likumus pret vardarbību ģimenē

Lielā mērā pateicoties skaudrai kampaņai sociālajos medijos, vairāk nekā 650 000 cilvēku parakstījuši petīciju, aicinot Krievijas varasiestādes pieņemt likumus, lai apņēmīgāk vērstos pret vardarbību ģimenē.

Parakstu vākšana aizsākās pirms dažiem gadiem, bet lielu atsaucību iniciatīva iemantojusi aizvadītās nedēļas laikā, kad tīmekļa kampaņā iesaistījās Krievijas blogeres un sieviešu tiesību aktīvistes.

Sievietes tīmeklī publicēja fotogrāfijas, kurās viņas redzamas reālistiskā grimā, radot iespaidu, ka viņas cietušas vardarbībā. "Es negribēju mirt," teikts kampaņas sauklī daudzos attēlos.

Kampaņas mērķis bija sekmēt sieviešu tiesību aktīvistes Aļonas Popovas aizsākto iniciatīvu stingrāku likumu pieņemšanai, lai vērstos pret vardarbību ģimenē.

Krievijas tiesību sistēmā sievietes pret vardarbību mājās faktiski ir neaizsargātas. Par šo problēmu publiskas diskusijas notiek reti, un, kā norāda aktīvisti, policijā šādus vardarbības gadījumus bieži ignorē.

"Krievijā teju 16 miljoni sieviešu ik gadu kļūst par upuri vardarbībai ģimenē," pirmdien preses konferencē sacīja Popova, paužot gandarījumu par kampaņā savāktajiem vairāk nekā 650 000 parakstu.

Krievijā nav atsevišķa likuma gadījumiem, kad vardarbības upuris dzīvo kopā ar varmāku, bet uz tiem attiecas panti par miesas bojājumu nodarīšanu.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins 2017.gadā parakstīja likumu, kurā par vardarbību ģimenē paredzēts maigāks sods, nosakot, ka par pirmo reizi, kad izdarīts noziegums, piespriežams naudassods, nevis cietumsods.

"Krievijā katru trešo sievieti sit viņas vīrs vai partneris. Ik pa 45 minūtēm kāda sieviete mājās tiek nogalināta. Šie skaitļi ir šausminoši," šomēnes sociālajā tīklā Instagram norādīja blogere Olga Kravcova.

Pagājušajā mēnesī plašu rezonansi izraisīja vēsts par trim māsām padsmitniecēm, kas pēc vairākiem vardarbības un seksuālās izmantošanas gadiem bija nogalinājušas savu tēvu. Vēsts izraisīja protestus, un Krievijā no jauna tika pievērsta uzmanība bēdīgajai situācijai saistībā ar vardarbību ģimenē.

2017.gadā valsti satricināja Margaritas Gračovas liktenis. Viņu vīrs bija aizvedis uz mežu, spīdzinājis un nocirtis rokas. Policija sievietes sūdzības bija ignorējusi.

 

Top komentāri

Dostojevskis
D
Ja tiek atzīts par nepieciešamu pieņemt speciālus likumus pret "vardarbību ģimenē"... tad jāapsver arī iespēja pieņemt likumus pret "vardarbību tramvajā", "vardarbību uz vienvirziena ielas", un "vardarbību parlamentā"! Ja eksistē virkne likumu, kas vērsti pret jebkādu vardarbību principā, kāpēc vēl jāražo jauni likumi? Ievērojiet tos pašus!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits