Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Līdzšinējie mēģinājumi iesaldēt pārtikas cenas nebija veiksmīgi

Krievijas valdība regulēs pārtikas produktu cenas

Krievijas valdība strauji metusies mēģināt izpildīt prezidenta Vladimira Putina pagājušajā nedēļā pausto norādījumu tuvākajā laikā pieņemt regulējumus, kas apturētu ikdienā lietojamo pārtikas preču cenu straujo pieaugumu. Lai to panāktu, paredzēts, ka valsts turpmāk regulēs pārtikas produktu cenas, ja tās mēneša laikā pieaugušas vairāk par 10%. Plānots arī ieviest eksporta nodevas un kvotas kviešiem un saulespuķu eļļai.

Meduza.io vēsta, ka Krievijas Ģenerālprokuratūra paziņojusi, ka sākusi pārtikas produktu cenu «nepamatotā» pieauguma pārbaudi, tiesa gan, nepaskaidrojot, kāpēc jau pirms pārbaudes uzskata tās par nepamatotām.


Kritikas ķēde

Putins īpašu uzmanību pārtikas cenu pieaugumam pievērsa 9. decembrī notikušās videokonferences par ekonomiku laikā. Runājot par ekonomikas rādītājiem, viņš atzīmēja, ka šogad mazinājušies Krievijas iedzīvotāju ienākumi un pieaudzis bezdarbs, ko varot skaidrot ar koronavīrusa pandēmijas ietekmi. Taču ar to nevarot attaisnoties, analizējot pārtikas preču cenu pieaugumu gada laikā. "Kāds tam sakars ar pandēmiju? Cukurs – lauksaimniecības ministrs tagad ziņo, ka ražošana valstī ir pietiekama, lai nosegtu iekšējo pieprasījumu. Tad kāpēc [cukura] cenas ir pieaugušas par 71,5%?... Un saulespuķu eļļai – par 23,8% un turpina augt, miltiem pieauga par 12,9%, makaronu izstrādājumiem – 10,5%, maizei un mīklas izstrādājumiem – par 6,3%. Kāpēc tas notiek?" Putina teiktais atreferēts Krievijas prezidenta vietnē internetā Kremlin.ru. Putins arī paziņoja, ka cenu pieauguma ierobežošanas instrumenti esot zināmi, vajagot tos izmantot savlaicīgi. Tāpēc valdībai jānāk klajā ar priekšlikumiem par to, kas jāizpilda konkrētā laikā, lai panāktu rezultātu.

Dienu pēc Putina paziņojuma premjerministrs Mihails Mišustins valdības sēdē asi kritizēja Lauksaimniecības, Rūpniecības un tirdzniecības, Ekonomiskās attīstības ministriju un Federālo antimonopola dienestu un atbildīgos vicepremjerministrus, ka tie "palaiduši garām situāciju ar cenu pieaugumu "svarīgiem produktiem" un "palaiduši to pašplūsmā". Viņš arī pārmeta ražotājiem, tirdzniecības tīklu vadītājiem un eksportētājiem naudas taisīšanu uz cilvēku rēķina", kas "pašreizējā, nevienkāršajā situācijā esot nepieņemama", premjerministra teikto citē Kommersant.


Liks parakstīt līgumus

Vēlāk valdība izplatīja paziņojumu, ka, lai ierobežotu pārtikas cenu pieaugumu, tikšot parakstīti četrpusēji līgumi starp pārtikas preču ražotājiem, tirdzniecības tīkliem, Lauksaimniecības ministriju un Rūpniecības un tirdzniecības ministriju. 

Newsru.com vēsta, ka 14. decembrī notikušajā valdības sēdē paziņots, ka tiks noslēgtas vienošanās ar tirdzniecības tīkliem par cenu iesaldēšanu svarīgākajiem pārtikas produktiem līdz 2021. gada 1. aprīlim. Cukura ražotājiem tikšot piedāvāti izdevīgāki kredīti pārstrādājamo cukurbiešu iegādei. Lauksaimniecības ministrijai jāstrādā pie cukurbiešu audzēšanas platību palielināšanas. Tiks ieviestas nodevas kviešu un saulespuķu sēklu eksportam, kā arī saulespuķu eļļas eksportam, ja netiks pildītas vienošanās par cenām ar ražotājiem. Turpmāk plānots noteikt, ka valdība var regulēt cenas ikdienā svarīgajiem pārtikas produktiem, ja tās mēneša laikā cēlušās par 10% (neņemot vērā cenu sezonālās svārstības).

20. decembrī esot paredzēts parakstīt līgumus starp cukura ražotājiem un tirdzniecības tīkliem par cenu samazināšanu mazumtirdzniecībā, kas darbosies līdz 2021. gada pirmā ceturkšņa beigām.

RBC.ru atzīmē, ka Krievijas valdība arī iepriekš centusies regulēt pārtikas cenas 2007. un 2015. gadā, kad tika nolemts tās iesaldēt uz laiku. Taču šie mēģinājumi nebija īpaši veiksmīgi, un daļai preču cenas tāpat cēlās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits