Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Laikraksts: Sarunas par Azerbaidžānā izvietoto Krievijas radaru bāzi nonākušas strupceļā

Februāra vidū sākušās Maskavas un Baku sarunas par Azerbaidžānas teritorijā izvietotās Krievijas radaru bāzes nomas līguma pagarināšanu nonākušas strupceļā, atsaucoties uz informācijas avotiem Krievijas Aizsardzības, kā arī Ārlietu ministrijā, vēsta laikraksts Kommersant.

Nesen Maskavā notikušajās Krievijas aizsardzības ministra Anatolija Serdjukova un Azerbaidžānas vicepremjera Jaguba Eijubova sarunās Azerbaidžānas puse pieprasījusi Krievijai nomas maksu par Gabalas radara izmantošanu paaugstināt 40 reizes - no septiņiem uz 300 miljoniem dolāru (no 3,5 uz 150 miljoniem latu).

Krievijas militārajā resorā šo summu nodēvējuši par "neadekvātu" un norādījuši - ja Baku paliks pie sava, Krievijai nāksies no Gabalas stacijas aiziet.

Krievijas un Azerbaidžānas 2002.gadā parakstītā līguma par Gabalas radara izmantošanu darbība beidzas šogad. Atbilstoši līguma nosacījumiem tas automātiski tiek pagarināts uz vēl trim gadiem, ja puses pusgada laikā līdz līguma termiņa beigām nepaziņo par nodomu līgumu pārtraukt. Pusēm tādējādi ir jāpanāk kompromiss līdz jūnijam.

Krievijas Aizsardzības ministrijā tostarp paziņoja, ka sarunas ar Baku delegāciju noritējušas "konstruktīvi".

Pirmo reizi Baku par finanšu pretenzijām paziņoja oktobrī. Tiesa gan, toreiz tika teikts, ka nomas maksa tiks paaugstināta līdz 15 miljoniem dolāru. Situāciju noregulēt centās Krievijas ministriju izveidota komisija, tomēr Azerbaidžāna nebūt neizrādīja pretimnākšanu, bet nākamo nomas maksu palielināja - no sākuma uz 150, bet vēlāk uz 300 miljoniem dolāru.

Ziņas par Krievijas problēmām Azerbaidžānā parādās neilgi pēc Kirgizstānas prezidenta Almaza Atambajeva paziņojuma, ka viņa valstij no tur izvietotās Krievijas aviobāzes nav nekāda labuma. "Ja Krievija ir gatava mums palīdzēt kā mūsu stratēģiskais partneris - lūdzu, mēs pieņemam palīdzību. Bet šodien mēs redzam, ka tā nav palīdzība. Kaut kāda aviobāze, nesaprotams, kam. Tas glaimo Krievijas ģeneralitātes patmīlībai, bet īres maksu par to nemaksā, saistības netiek pildītas," šonedēļ intervijā laikrakstam Kommersant sacīja prezidents.

Pagājušajā nedēļā Maskavā intervijā radio Eho Moskvi Atambajevs norādīja, ka Krievija palikusi parādā nomas maksu par gaisa spēku bāzi vairāku gadu garumā. Parāds jau sasniedzis 15 miljonus dolāru (7,5 miljonus latu).

Vaicāts, kāpēc Krievija nemaksā nomas maksu, Atambajevs atbildēja: "Pozīcija ir šāda - es esmu liels bajārs, bet jūs kaut kādi sīkmaņi."

Kirgizstāna ir vienīgā valsts pasaulē, kur atrodas gan ASV, gan Krievijas armijas bāzes. Maskava iepriekš vēlējās panākt ASV bāzes slēgšanu, taču Biškeka 2009.gadā galu galā piekrita to paturēt, kad Vašingtona piedāvāja vairāk nekā trīs reizes palielināt nomas maksu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spridzina, lai atbrīvotu tiltu sagrāvušo kuģi

Kontrolētā eksplozijā pirmdien ASV pilsētā Baltimorā tika saspridzinātas martā sabrukušā Frānsisa Skota Kija tilta laiduma metāla konstrukcijas, lai atbrīvotu pie tilta balsta iestrēgušo ko...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits