Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Maskava neizslēdz kara iespējamību starp Krieviju un ASV

Krievijas vēstnieks ANO Vasīlijs Ņebenzja ceturtdien aicinājis ASV un tās sabiedrotos atturēties no militāra trieciena Sīrijai, piebilstot, ka Maskava nevar izslēgt kara iespējamību starp Krieviju un Savienotajām Valstīm.

Ar šo paziņojumu Ņebenzja nācis klajā pēc ANO drošības padomes sēdes, kuras sasaukšanu pieprasīja Bolīvija, pieaugot bažām, ka ASV prezidents Donalds Tramps varētu pieņemt lēmumu par triecienu Sīrijai, kas tiek turēta aizdomās par ķīmisko ieroču pielietošanu pret nemierniekiem.

"Tūlītējā prioritāte ir novērst kara draudus," žurnālistiem sacīja Krievijas vēstnieks. "Mēs ceram, ka nenonāksim līdz punktam, kad atpakaļceļa vairs nebūs."

Uz jautājumu, vai viņš ar to domājis karu starp ASV un Krieviju, Ņebenzja atbildēja: "Mēs diemžēl nevaram izslēgt nevienu no iespējām, jo dzirdam paziņojumus, kas nāk no Vašingtonas. Tie ir ļoti kareivīgi."

Tikmēr Baltais nams pēc ASV Nacionālās drošības padomes sēdes, kas notika ceturtdienas pēcpusdienā, paziņojis, ka Tramps vēl nav pieņēmis "galīgo lēmumu" par iespējamo militāro triecienu Sīrijai.

Baltā nama pārstāve Sāra Hakabija Sandersa norādīja, ka ASV amatpersonas "turpina izvērtēt izlūkošanas informāciju" un "iesaistītas sarunās ar mūsu partneriem un sabiedrotajiem".

Laikā, kad Vidusjūras austrumos turpinās bruņoto spēku koncentrācija, ANO nerimst diplomātiskie centieni, bet Sīrijā ierodas ķīmisko ieroču eksperti, Tramps jautājumā par potenciālo triecienu Sīrijai, pēc visa spriežot, sācis svārstīties.

Savukārt Krievija pieprasījusi vēl vienu Drošības padomes sēdi Sīrijas jautājumā, kas paredzēta piektdien plkst.10 (plkst.17 pēc Latvijas laika).

Cenšoties mazināt spriedzi, Zviedrija iesniegusi rezolūcijas projektu, kurā ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs aicināts nosūtīt uz Sīriju augsta līmeņa atbruņošanās delegāciju, kas atrisinātu "reizi par visām reizēm visus jautājumus par ķīmisko ieroču izmantošanu".

Tomēr diplomāti izsakās, ka starp Drošības padomes 15 dalībniekiem esot maz intereses par Zviedrijas priekšlikumu.

Sīrijas palīdzības organizācijas Baltās ķiveres un UOSSM sestdien paziņoja, ka Sīrijas valdības spēki uzbrukumā nemiernieku kontrolētajai teritorijai Austrumgutā, netālu no Damaskas, izmantojuši ķīmiskos ieročus un Dūmas pilsētā dzīvību zaudējuši vairāki desmiti cilvēku.

Sīrijas režīms un Krievija noraida apsūdzības, ka Damaska operācijā pret nemierniekiem Dūmā būtu izmantojusi ķīmiskos ieročus.

Tikmēr Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien paziņoja, ka viņa rīcībā esot "pierādījumi, ka pagājušajā nedēļā tika izmantoti ķīmiskie ieroči, vismaz hlors, un ka tos izmantoja Bašāra el Asada režīms".

Damaska ir uzaicinājusi starptautisko Ķīmisko ieroču aizlieguma organizāciju (OPCW) ierasties Dūmā, un tās eksperti uz Sīriju devās jau ceturtdien, bet savu darbu viņa paredz uzsākt sestdien.

Top komentāri

REX
R
Palasīju komentus: Vairums te satur agresīvus izteicienus....Tiem ar prātu mazs sakars....Diemžēl komentis netos sāk pārvērsties par plikas aģitācijas un propogandas vietu...bet žēl gan...
va vellos
v
Visā šai jezgā visvairāk smīdina kā rietumu tā austrumu pasaules pārgudro blogeru un analītiķu iedoma, ka kari sākas vai nesākas tāpēc ka kāds smalki funktierē politiskā šaha gājienus. Bitīt jums matos, apjēdziet taču, ka ies vai neies gaisā nejaušas apstākļu sakritības dēļ un ne jeņķiem ne krieviem vairs nav tik apķērīgu politiķu kā 1962 vai 1983, kas spētu rīkoties ar galvu pēkšņas krīzes vai apšaudes situācijā. Runas īsais saturs - vai nu šogad uzlidosim stratosfērā Sīrijas kamieļa pļeku dēļ, vai vēl ilgi dzīvosim mierā, jo dūšas karot nevienam nebūs.
Scorseze
S
Tramps ir pilnīgs muļķis, taču visvairāk fascinē fakts, ka ASV un Krievija nekaros savā zemē (atšķirībā no iepriekšējiem kariem), bet sarīkos plēsiņu citas valsts teritorijā un nav svarīgi vai Asads kādu ir aicinājis palīgā vai nē, no paša sākuma jau bija izvēlēts kaujas lauks un Sīrija ir vienkārši ķīlnieki. Jāsaka gan, ka Krievija šajā situācijā ir labākā pozīcijā, jo ja kas, viņi valstī atrodas oficiāli un ir darījuši visu lai nenotiktu saasinājums, taču arī atteikties no cīnas viņi netaisās.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vizītei Venēcijā no ceturtdienas jāpērk biļete

Ceturtdien, 25. aprīlī, kas Itālijā ir brīvdiena, tūristiem, kuri ieradīsies Venēcijā, nepaliekot viesnīcā, pirmo reizi būs jāiegādājas piecu eiro vērta biļete, lai viesotos šajā pilsētā, ka...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits