Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Maskavā pie tiesas ēkas, kurā izskata Navaļnija lietu, aizturēti vairāk nekā 200 cilvēku

Maskavā otrdien pie tiesas ēkas, kurā tiek lemts par to, vai Krievijas opozīcijas politiķim Aleksejam Navaļnijam piespriesto nosacīto sodu nomainīt pret reālu cietumsodu, aizturēti teju 300 cilvēku, ziņo nevalstiskā organizācija OVD-Info, kas Krievijā veic politieslodzīto uzskaiti.

Aizturēto skaits sasniedzis 287, liecina OVD-info rīcībā esošā informācija.

Navaļnijs tiesā pavēstīja, ka tiesvedības pret viņu mērķis ir iebiedēt prezidenta Vladimira Putina oponentus.

"Šī procesa galvenais mērķis ir iebiedēt milzīgu skaitu cilvēku. Tā tas strādā. Viņi liek aiz restēm vienu cilvēku, lai iebiedētu miljonus," pavēstīja Navaļnijs.

Viņš atkārtoti apsūdzēja varasiestādes mēģinājumā viņu nogalināt ar indi Novičok un izsmēja Putinu, sakot, ka "šis cilvēks ieies vēsturē kā apakšbikšu indētājs".

"Mani sargā policija, puse Maskavas ir noslēgta, jo mēs esam parādījuši, ka viņš mēģina nozagt sava oponenta apakšbikses un nosmērēt tās ar ķīmiskajiem ieročiem," sacīja Navaļnijs. "Mēs esam parādījuši un pierādījuši, ka Putins, izmantojot FDD, pastrādāja šo slepkavības mēģinājumu. Tagad to zina daudzi cilvēki un uzzinās vēl vairāk un tas mazo cilvēciņu bunkurā padara traku."

Navaļnijs aicinājis savus atbalstītājus pulcēties pie Maskavas pilsētas tiesas ēkas, kur notiek Maskavas Simonovas rajona tiesas izbraukuma sēde.

Tiesas ēku aplenkusi policija un Nacionālā gvarde.

Jau ziņots, ka tiesa otrdien izskata Krievijas Federālā sodu izpildes dienesta (FSIN) prasību nomainīt opozīcijas līderim Aleksejam Navaļnijam 2014.gadā piespriesto nosacīto sodu pret reālu cietumsodu.

Krievijas Ģenerālprokuratūra atbalstījusi FSIN prasību.

Ģenerālprokuratūra norādījusi, ka Navaļnijs esot daudzkārt pārkāpis pārbaudes termiņa nosacījumus, kas paredzēja, ka viņam ne retāk kā divas reizes mēnesī jāreģistrējas sodu uzraudzības inspekcijā, bet pēc izrakstīšanās no slimnīcas Vācijā, kur viņš ārstējās pēc saindēšanas, politiķis esot "pilnībā izvairījies no likumā paredzētās kontroles".

Kā ziņots, Navaļnijs 17.janvārī tika aizturēts Maskavas Šeremetjevas lidostā pēc atgriešanās no Vācijas, kur vairāk nekā četrus mēnešus atlaba pēc saindēšanas ar kaujas vielu Novičok.

Navaļnijam pērnā gada 20.augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, un ar saindēšanās simptomiem viņš nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā.

22.augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmās Berlīnes Universitātes klīnika Charite.

2.septembrī Vācija paziņoja, ka iegūti neapstrīdami pierādījumi, kas apliecina, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie Novičok grupas. Šo slēdzienu apstiprinājušas arī Francijas un Zviedrijas laboratorijas, kā arī Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija.

Izmeklēšanā, ko veikuši pētnieciskās žurnālistikas centri Bellingcat un The Insider sadarbībā ar vācu žurnālu Der Spiegel, noskaidrots, ka Navaļnija slepkavības mēģinājumu veikuši Krievijas Federālā Drošības dienesta (FSB) aģenti.

Pats Navaļnijs paziņojis, ka tie šo noziegumu nav varējuši pastrādāt bez tieša Krievijas prezidenta Vladimira Putina norādījuma.

FSIN pagājušā gada nogalē izplatīja paziņojumu presei, kurā, atsaucoties uz publikāciju žurnālā The Lancet, norādīts, ka Navaļnijs no slimnīcas Berlīnē, kur viņš tika ārstēts pēc noindēšanas mēģinājuma, izrakstīts 20.septembrī, bet līdz 12.oktobrim "pārgājušas visas viņa slimības sekas".

Tādējādi, pēc varasiestāžu domām, Navaļnijam kā nosacīti notiesātam jau vajadzēja atgriezties Krievijā.

Maskavas tiesa 2014.gada decembrī atzina brāļus Navaļnijus par vainīgiem krāpšanā un uzņēmuma Yves Rocher līdzekļu izlaupīšanā, kā arī piesprieda Aleksejam Navaļnijam trīsarpus gadu nosacītu cietumsodu un piecu gadu pārbaudes laiku, bet viņa brālim Oļegam - trīsarpus gadu ieslodzījumu vispārējā režīma kolonijā.

Tiesas noteiktais pārbaudes laiks beidzās 2020.gada 30.decembrī.

Tajā paša laikā Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) atzinusi, ka brāļiem Navaļnijiem šajā lietā bijušas liegtas tiesības uz taisnīgu tiesu, un Krievijas Tieslietu ministrija izmaksājusi viņiem ECT noteiktās kompensācijas

Papildināta ar jaunāko informāciju par aizturēto skaitu un 3.-6.rindkopu

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits