Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Maskavas mēram Sobjaņinam pārmet Lužkova ieradumus

Pagājušā gada septembrī Kremlis patrieca 18 gadus valdījušo Maskavas mēru Juriju Lužkovu, un viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ tas notika, bija pārmetumi, ka odiozā politiķa sievai un Krievijas bagātākajai sievietei Jeļenai Baturinai piederošā celtniecības firma regulāri uzvarējusi lielu būvniecības projektu konkursos, tādējādi Lužkovu ģimene esot vairojusi savu bagātību uz vienkāršo maskaviešu rēķina.

Viņa pēctecis Kremlim lojālais Sergejs Sobjaņins ierosinājis Maskavas centrā aptuveni 4 miljonu kvadrātmetru platībā nomainīt trotuārus sedzošo asfaltu ar bruģi. Tas būtu saprotams lēmums, jo ik vasaru karstā laikā Maskavas ielas sedzošais nekvalitatīvais asfalts paliek tik mīksts, ka kājāmgājējiem nav iespējams normāli pārvietoties.

Tomēr pēc šā plāna publiskošanas nedēļas sākumā daudziem atmiņā atausa, ka laikā, kad S. Sobjaņins bija Tjumeņas apgabala gubernators, viņa sievas Irinas vadītā firma Aerodromdorstroj regulāri tika pie ienesīgiem bruģēšanas projektiem reģionā. Tādēļ radušās bažas, ka arī Maskavas trotuāru bruģēšanu varētu uzticēt I. Sobjaņinas pārraudzītajai kompānijai.

Salīdzina ar Baturinu

Tieši tādēļ daudzi pilsoniski aktīvākie interneta blogeri velk paralēles starp I. Sobjaņinu un J. Baturinu. Nebūšot ilgi jāgaida, līdz pašreizējā Maskavas mēra sievas uzņēmums saņems galvaspilsētas pasūtījumus. «Ilgi cietās S. Sobjaņina sieva,» rakstīja blogeris ar segvārdu nuanceblack; bet viņa kolēģis oster vaicā: «Kādēļ varai ir jāpietuvina cilvēki, kuriem ir tikai personīgas intereses?»

Savukārt Maskavas domes opozīcijā pārstāvētās liberālās partijas Jabloko vadītājs Sergejs Mitrohins uzskata, ka bruģa nomainīšana ir pašvaldības līdzekļu izšķērdēšana. «Laikam nekad nesagaidīšu, ka S. Sobjaņins izveidos kaut vai elementāru sistēmu, kā kontrolēt budžeta izdevumus. Pagaidām nekas nemainās un turpinās pilsētas pasūtījumu mākslīga padārdzināšana. Visi saprot, ka aiz tā slēpjas tā saucamie otkati,» domnieks stāsta intervijā laikrakstam Kommersant.

Mēru ģimenes bruģē

Tomēr norādes par S. Sobjaņina iespējamo interešu konfliktu nav parādījušās pirmo reizi. Starptautiskās pretkorupcijas organizācijas Transparency International Krievijas nodaļas vadītāja Eļena Panfilova sarunā ar radio Svoboda atklāja, ka pagājušā gada beigās vērsušies pie S. Sobjaņina ar aicinājumu brīdināt Maskavas pašvaldību par viņa iespējamo interešu konfliktu, jo aizdomas par to varot rasties pēc katra mēra lēmuma, kas saistīts ar ceļubūves projektiem.

Organizācija Maskavas mēram arī ieteikusi izveidot ekspertu padomi, kas vērtētu visus viņa lēmumus, kas saistīti ar ceļubūvi. Kaut vai tādēļ, lai atšķirtos no J. Lužkova, kurš saņēma daudz pārmetumu par sievas biznesa interesēm Maskavā. Tomēr S. Sobjaņins Transparency International aicinājumiem neesot atsaucies.

Kommersant norāda, ka Krievijā ir izveidojusies tendence, ka bruģēšanas bizness ir saistīts ar pilsētu mēru ģimenēm. Piemēram, valsts otrajā lielākajā pilsētā Sanktpēterburgā laikā, kad tur valdīja gubernators Vladimirs Jakovļevs, ielas uzticēja bruģēt firmai, kas bija saistīta ar viņa sievu. Bet savulaik Jekaterinburgā vienīgā firma, kas ražoja bruģi, piederēja mēra dēlam.

Analogas situācijas konstatētas arī Sočos, Himkos, Belgorodā, Vladivostokā un Šahti pilsētā Rostovas apgabalā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits