Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Maskavas tiesa Serebreņņikovam nosaka mājas arestu

Maskavas Basmannijas rajona tiesa trešdien noteikusi teju divu mēnešu mājas arestu teātra Gogoļa centrs galvenajam režisoram Kirilam Serebreņņikovam, kuram Krievijas Izmeklēšanas komiteja izvirzījusi apsūdzības par krāpšanu īpaši lielā apjomā.

Serebreņņikovam mājas arests noteikts līdz 19.oktobrim, kā arī noteikta virkne ierobežojumu. Nosakot mājas arestu, tiesa piekrita izmeklētāju argumentiem, ka režisors var izdarīt spiedienu uz lieciniekiem vai arī bēgt. Aizstāvības puse bija lūgusi viņu atbrīvot pret drošības naudu.

Kā ziņots, Serebreņņikovs otrdien tika aizturēts Pēterburgā, kur viņš uzņem filmu par leģendāro mūziķu Viktoru Coju Ļeto (Vasara).

No Sanktpēterburgas viņš nogādāts Maskavā Izmeklēšanas komitejā.

Pēc izmeklētāju versijas, Serebreņņikovs organizējis vismaz 68 miljonus rubļu piesavināšanos, kas 2011.-2014.gadā tika piešķirti projekta Platforma realizēšanai. Serebreņņikovs apsūdzības noraida.

Serebreņņikova aizturēšanai ir demonstratīvs raksturs, jau iepriekš paziņojis Krievijas prezidenta Cilvēktiesību padomes Pilsoņtiesību komitejas priekšsēdētājs Nikolajs Svanidze.

"Nav skaidrs, kāpēc ar viņi izrīkojas tik brutāli. Vai viņš ir izvarotājs, sērijveida slepkava, bīstams sabiedrībai? Kāpēc viņš ir jāaiztur? Viņš ir absolūti likumam paklausīgs pilsonis, kuram nav noslieces nedz uz bēguļošanu, nedz vardarbību. Kāpēc vajadzīgs ierobežot pilsoņa personīgo brīvību? Es uzskatu, ka tam piemīt demonstratīvs raksturs," norādīja Svanidze.

"Kirils Serebreņņikovs ir talantīgs mākslinieks, režisors ar pasaules vārdu, viens no cilvēkiem, kas šobrīd ir Krievijas slava," viņš uzsvēra.

Maijā Gogoļa centrā un Serebreņņikova dzīvoklī notika kratīšanas izmeklēšanas ietvaros par naudas piesavināšanos Serebreņņikova dibinātajā nekomerciālajā organizācijā Septītā studija. Apsūdzētie šajā lietā ir bijušais Gogoļa centra direktors Aleksejs Malobrodskis un Septītās studijas bijusī grāmatvede Ņina Masļajeva un ģenerāldirektors Jurijs Itins.

Pēc izmeklētāju versijas, Kultūras ministrija piešķīrusi Septītajai studijai aptuveni 70 miljonus rubļu. Pēc viņu teiktā, Itins, Malobrodskis un Masļajeva izlēmuši daļu naudas piesavināties, un tādēļ sagatavojuši finanšu dokumentus par lugas Sapnis vasaras naktī organizēšanu, taču patiesībā šāds uzvedums neesot bijis.

Serebreņņikovs situāciju nodēvējis par "absurdu un šizofrēnisku", norādot, ka projekts Platforma tika realizēts un izrāde Sapnis vasaras naktī vien Platformā tika nospēlēta vairāk nekā 15 reižu.

Šī mēneša sākumā Serebreņņikovs, kurš pēdējos gados vairākas izrādes iestudējis arī Latvijā, kļuva par prestižās Eiropas prēmijas Jaunā teātra realitāte laureātu. Balva tiek piešķirta par radošiem meklējumiem un inovāciju teātra mākslā. Apbalvošanas ceremonija notiks decembrī Romā, bet laureātu izrādes būs skatāmas īpašā festivālā.

Serebreņņikovs prestižajai godalgai bija nominēts pirmo reizi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits