Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Melnais slieksnis liks domāt

Veido piemiņas zīmi padomju okupācijas upuriem un aicina ziedot tās uzstādīšanai pie bijušās VDK ēkas Milzīgas, puspavērtas tērauda durvis, melns granīts un cauršautiem burtiem veidots uzraksts uz metāla sienas, kas tumšajā laikā tiks izgaismots, - tas viss Stabu ielā, aptuveni desmit metru attālumā no vietas, kur reiz atradušies transporta vārti cilvēku ievešanai bijušajā Valsts drošības komitejas (VDK) ēkā un līķu izvešanai no tās.

Melnais slieksnis ir Okupācijas muzeja iecerēta piemiņas zīme padomju okupācijas upuriem, kuru pie bijušās VDK ēkas iecerēts atklāt 14.jūnijā. «Par laimi, liktenis glāba mani no šī sliekšņa šķērsošanas čekas laikos, es atceros tikai ārējo tēlu, ko bērnībā bieži vēroju, trolejbusā dodoties uz skolu. Ļaunā mistika bija itin visā - necaurskatāmajos pirmā stāva logu stiklos, mūžīgi aizvērtajās durvīs un vienādajās melnajās volgās pie centrālās ieejas,» skaidro piemiņas zīmes autors tēlnieks Gļebs Panteļejevs. Galīgi neatbilstošs mājas vēsturiskajai dzīvespriecīgajai arhitektūrai bijis tās baisais iekšējais saturs. «Nākamās paaudzes neuztvers šo māju kā čekas mītni. Mūsu uzdevums ir atstāt vēstījumu. Tā ir pote imunitātei pret līdzīgu traģēdiju atkārtošanos,» stāsta tēlnieks, atzīdams arī šādas zīmes kā pilsētas publiskās mākslas objekta nozīmi. Piemiņas zīme tiekot veidota arī kā didaktiska satura materiāls - tās centrā plānota informatīva plāksne. Projekta vadītājs vēsturnieks Rihards Pētersons atzīst, ka visa bijusī VDK ēka ir fantastiska vēstures liecība. Viļņā un Budapeštā līdzīgas ēkas jau pārtapušas par memoriāliem, un nākotnē jādomā arī par paša nama kā iespējamā vēstures pieminekļa saglabāšanu. Ideja par piemiņas zīmes veidošanu radusies, arī pētot plašo Okupācijas muzeja materiālu klāstu un nacionālās sardzes dokumentus. Izmēros īstām durvīm līdzīgās piemiņas zīmes kopējās izmaksas ir Ls 25 000, no tiem Ls 10 000 apsolījuši ziedot ārzemju latvieši. Trūkstošos Ls 15 000 muzejs cer iegūt telefona ziedojumu akcijā Latvijā. Zvanot pa tālruni 9006884, ikviens var ziedot Ls 1 piemiņas zīmes uzstādīšanai. Naudu var nest arī uz Okupācijas muzeju. «Šī ir zīme, kura liks domāt. Nebūtu pareizi, ja piemiņu traģēdijai apliecinātu tikai ārzemju latvieši,» atzīst Okupācijas muzeja fonda valdes priekšsēdētājs Valters Nollendorfs. Trešdien plkst.15 Stabu ielā pie bijušās VDK ēkas notiks piemiņas zīmes maketa apskate dabiskā lielumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits