Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +24 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

NATO: Krievija un Baltkrievija nenodrošina Zapad caurskatāmību

NATO ceturtdien paziņojusi, ka Krievija un Baltkrievija nav izpildījušas starptautiskās saistības nodrošināt septembrī paredzēto plašo militāro manevru pilnīgu caurskatāmību.

Militārās mācības Zapad (Rietumi) īpašu satraukumu izsaukušas Baltijas valstīs un Polijā.

"Mums žēl, ka nedz Krievija, nedz Baltkrievija nav piemērojušas Zapad Vīnes Dokumenta caurskatāmības pasākumus," sarunā ar aģentūru AFP atzina kāda NATO amatpersona. "Vīnes Dokumenta caurskatāmības pasākumi ir svarīgi, jo tie novērš pārpratumus un pārrēķināšanos."

Vīnes Dokuments pieprasa visām pusēm iepriekš sniegt informāciju par plānotajiem manevriem un atļaut pretējās puses novērotāju klātbūtni, lai tādējādi novērstu bīstamus pārpratumus.

Tā ir obligāta prasība, ja manevros piedalās vairāk nekā 13 000 karavīru, taču Baltkrievija paziņojusi, ka Zapad piedalīsies tikai 12 700 karavīri, taču, piemēram, Lietuva uzskata, ka šajās mācībās iesaistīto karavīru patiesais skaits var sasniegt pat 100 000.

Tikmēr Krievija noliedz, ka kaimiņvalstīm būtu kāds pamats satraukumam.

"Neredzu pamata bailēm. Viss, kā parasti, būs atklāti un draudzīgi," Maskavas ziņu kanālam Rossija 24 paziņoja Krievijas aizsardzības ministra vietnieks Aleksandrs Fomins.

NATO amatpersona pavēstīja, ka Minska uzaicinājusi militāro sakaru virsnieku delegāciju, kas Baltkrievijā varēs uzturēties un vērot manevrus īpašas apmeklētāju dienas laikā, kamēr visu mācību laiku tur varēs palikt tikai divi militārie eksperti.

"Tomēr tas nav tāds novērošanas [līmenis], kāds paredzēts Vīnes Dokumentā," uzsvēra amatpersona, norādot, ka šī vienošanās paredz informācijas sniegšanu par manevru scenāriju un to norises gaitu, kā arī iespēju izvaicāt par mācībām atsevišķas militārpersonas un veikt manevru teritorijas pārlidojumus.

Amatpersona norādīja, ka Krievija un Baltkrievija tā vietā izvēlējušās selektīvu pieeju, kas neatbilst Vīnes Dokumenta prasībām.

NATO pārstāvis piebilda, ka izvairīšanās no obligātajiem caurskatāmības pasākumiem izraisa jautājumus par Maskavas un Minskas nolūkiem.

Tajā pašā laikā amatpersona uzsvēra, ka NATO ievēro Vīnes Dokumenta noteikumus, "konsekventi un regulāri" šo prasību izpildi pat pārsniedz, uzaicinot novērotājus pat tad, ja iesaistīto karavīru skaits nesasniedz minimālo robežu.

Top komentāri

A, kā gan citādi?
A
Slepkavām un agresoriem - sava politika.
Vārds
V
NATO dibināja ar solījumiem, ka tā nelīdīs uz Austrumiem, bet tā izplatās kā mēris un visur grib salikt savas raķešu sistēmas un militārās bāzes.
NATO droshiba
N
ja taa,tad katrs krievs un puskrievs NATO teritorijaa ir arestejams,NATO iedzivotaju pashaizsardzibas nolukos?ushakovu un SC ipashi izolet?ddd
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits