Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

NATO pārstāvis par Vostok-2018: Krievija trenējas plaša mēroga karam

Krievijas un NATO attiecībām aizvien esot ļoti saspīlētām, Kremlis devis startu plašākajām militārajām mācībām kopš Aukstā kara - Vostok-2018 -, kurās piedalīsies arī vērā ņemams skaits Ķīnas bruņoto spēku pārstāvju. Kamēr NATO pārstāvji bažīgi vērtē šos manevrus kā "Krievijas trenēšanos plaša mēroga konfliktam", Kremlis vērienīgās mācības attaisno kā nepieciešamas "pasaulē valdošā pret Krieviju nedraudzīgā noskaņojuma dēļ".

Krievijas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka mācībās piedalīsies aptuveni 300 tūkstoši karavīru - bezprecedenta skaits. Tāpat mācībās Krievijas austrumos tiks iesaistīts vērā ņemams kara tehnikas daudzums - ap 36 tūkstoši tanku, bruņutransportieru un kaujas mašīnu, kā arī aptuveni 1000 lidaparātu un 80 flotes tehnikas vienību.

Ķīna uz manevriem Krievijā nosūtījusi aptuveni 3200 karavīru, arī bruņutehniku, un Vostok-2018 iesaistījusies arī Mongolija, taču nav zināms, ar cik lieliem spēkiem. Eksperti norāda, ka pēdējie līdzīga vēriena mācību manevri tolaik vēl Padomju Savienībā notika 1981. gadā.

Otrdien un trešdien ieplānota sagatavošanās fāze, bet mācību operācijas tiks izspēlētas piecas dienas, sākot no ceturtdienas.

Krievijas Aizsardzības ministrijas pārraudzībā esošais medijs TV Zvezda ziņo, ka mācību galvenais mērķis ir trenēties ātri līdz operāciju rajonam nogādāt un izvērst lielus spēkus - tūkstošiem karavīru un tehnikas vienību.

NATO preses pārstāvis Dilans Vaits vietnē Twitter rakstīja: "Vostok-2018 demonstrē, ka Krievija uzsvaru liek uz trenēšanos plaša mēroga konfliktam. Tas viss atbilst tendencei, kur arvien neatlaidīgāka un pārliecinātāka Krievija būtiski palielina militāros tēriņus un izvērš savu militāro klātbūtni."

Zīmīgi arī, ka mācību pirmajā dienā Krievijas prezidents Vladimirs Putins ticies ar Ķīnas līderi Sji Dzjiņpinu. Arī Ķīna šobrīd ir visai saspīlētās attiecībās ar spēcīgāko NATO valsti ASV, abām tā sauktā "tirdzniecības kara" ietvaros piemērojot otras valsts precēm ievērojamus muitas tarifus. Sji pēc tikšanās ar Putinu uzsvēra, ka "ģeopolitiskā klimata arvien pieaugošā neprognozējamība Krievijas un Ķīnas sadarbību padara īpaši nozīmīgu". 

Jāatgādina, ka pērn Krievija rīkoja vērienīgas militārās mācības valsts rietumu daļā - pie Baltijas valstu robežām -, kā arī Kaļiņingradā. Kaut Kremlis apgalvoja, ka mācībās Zapad-2017 piedalījušies vien 12,7 tūkstoši karavīru, NATO rīcībā esošā informācija liecina, ka patiesais vēriens bijis daudz plašāks, un mācībās piedalījušies aptuveni 100 tūkstoši militārpersonu. Vācijas tabloīds Bild pērn nogalē vēstīja, ka Zapad-2017 laikā Krievija mācību scenārijā izspēlējusi karu pret NATO un Baltijas valstu okupāciju.

Top komentāri

S ♥ NATO
S
Cerams, ka Ķīna jau gatava...
Fakts
F
Pasaules vēsturē uzbrucējs vienmēr ticis sakauts un arī šoreiz tā būs. Rossijai kaput!
Gribi mieru
G
gatavojies karam.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits