Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Ņemcova piemiņas vieta divu gadu laikā izpostīta viarāk nekā 30 reižu

Ņemcova piemiņas vietu grib pārvērst būvlaukumā

Nu jau divus gadus Krievijas prezidenta Vladimira Putina opozicionāra Borisa Ņemcova piemiņas vietu netālu no Kremļa uz maiņām sargā aktīvistu grupiņas. Ņemcova atbalstītāju izveidoto memoriālu regulāri izdemolē huligāni, ziedus it kā nejauši aizslauka sētnieki, bet sargiem regulāri par "sabiedriskās kārtības traucēšanu" aizrāda policisti. Taču nu piemiņas vietas aizvākšanai no Kremļa tuvējās apkārtnes tikšot likti lietā nopietnāki paņēmieni, vēsta telekanāls LNT.

Uz tilta, kur atrodas aktīvistu izveidotais Ņemcova memoriāls, plānoti vērienīgi remontdarbi. Ņemcova un Kremļa opozīcijas atbalstītāji norāda, ka vēlme atjaunot tiltu, pirms tur ir uzbūvēts paliekošs memoriāls, vērtējama kā skaidrs signāls, ka Kremlis vairs nevēlas redzēt opozicionārus pie savām namdurvīm. 

Aktīvisti norāda, ka pašu uzturētā piemiņas vieta bijusi izpostīta vairāk nekā 30 reižu. Sētnieki, tīrot ielu, it kā neviļus aizslauka noliktos ziedus, savukārt huligāni nebaidoties saspārdīt memoriālu tad, kad tiem iegribas. Arī policija vairākkārt aizturējusi sērotājus, uzstājot, ka viņi traucē sabiedriskajai kārtībai 

"Memoriālu cenšas iznīcināt jau otro gadu. To dara kārtības sargi, provokatori, kuri to izārda, sabradājot puķes un Ņemcova portretus ,kā arī algoti cilvēki, kuri izmet puķes miskastē. Tomēr arī pēc šīs divus gadus ilgās cīņas memoriāls joprojām stāv tur, kur stāvējis, un cilvēki aizvien nes ziedus. Izskatās, ka tagad tiks pielietota "smagā artilērija"," komentēja Kremļa opozicionārs Iļja Jašins.

Amatpersonas paredz, ka būvdarbi noritēs no šī gada maija līdz nākošā gada jūlijam. Atbildīgās iestādes gan saka, ka lēmums labot tiltu neesot politiski motivēts, taču opozīcijas politiķi uzskata, ka tādā veidā Kremlis cer atņemt protestētājiem vienu no lielākajām pulcēšanās vietām.

"Es domāju, ka amatpersonas cenšas lauzt Ņemcova pieminēšanas tradīciju. Viņi vēlas darbus sākt tā, lai tie vēl notiktu prezidenta vēlēšanu laikā, tādējādi memoriāls netraucētu Putinam. Amatpersonas cer, ka pēc būvdarbiem cilvēki vienkārši pārtrauks turp doties," uzskata pretkorupcijas aktīviste Ļubova Sobola.

LNT vēsta, ka līdzīgu taktiku Maskava pielietojusi arī iepriekš, piemēram, 2010.gadā slēgts Triumfa laukums, kurš bija kļuvis par protestētāju iecienītu pulcēšanās vietu, līdz zem laukuma uzsākta autostāvvietas celtniecība.

Jāatgādina, ka viens no redzamākajiem Kremļa opozicionāriem Boriss Ņemcovs tika nošauts 2015. gada 27. februārī Maskavas centrā, netālu no Kremļa. Pēc dažām nedēļām tika aizturēti pieci čečeni, kas tika apsūdzēti Ņemcova slepkavībā.

Tomēr Ņemcova tuvinieki un opozīcija apgalvo, ka slepkavības plānotāji nav atrasti, norādot, ka ar to ir tieši saistīts Čečenijas republikas vadītājs Ramzans Kadirovs, kurš, iespējams, rīkojies saskaņā ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina rīkojumu.

Top komentāri

Dima
D
Dabiski ka kremla indigam pundurim nepatik ka cilveki atceras pec ta paveles noslepkavoto cilveku.
zvirbulēns
z
Fašistiskā Krievija rullē! Tiesa, ilgi vairs nerullēs, veļikoje smuta jau teju klāt, viss uz labu! :)
rekur
r
Vajag aiziet un nolikt ziedus uz Ņemcova kapa. Ja nemaldos, Donskoje (klostera) kapsēta, pašā pilsētas centrā. Uz kapu neejot neviens. Esot tikai 1 sieviete, kura nesot ziedus un kopjot Ņemcova kapu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits