Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

papildināta (4) - Provizoriskie rezultāti: Krievijas Valsts domes vēlēšanās uzvar varas partija

Krievijā svētdien notikušajās parlamenta apakšpalātas Valsts domes vēlēšanās uzvarējusi valdošā partija Vienotā Krievija, liecina Krievijas Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) publiskotie provizoriskie vēlēšanu rezultāti.

Kā paziņoja Krievijas CVK priekšsēdētājs Vladimirs Čurovs, Valsts domes vēlēšanās piedalījušies vairāk nekā 50% balstiesīgo vēlētaju, un tās atzītas par notikušām. Savukārt provizoriskie rezultāti pēc gandrīz visu biļetenu saskaitīšanas liecina, ka Vienotā Krievija saņēmusi 49,3% vēlētaju balsu un iegūs 238 no 450 deputātu mandātiem. Tālāk seko komunisti - 19,2% (92 mandāti), Taisnīgā Krievija - 13,25% (64 mandāti) un liberāldemokrāti - 12% (56 mandāti). No 7% barjeru nepārvarējušajām partijām visvairāk balsu atdots par Jabloko - 3,3%.

Jānorāda, ka atbilstoši 2008. gadā veiktajām izmaiņām Krievijas konstitūcijā, šis Valsts domes sasaukums tiek ievēlēts nevis uz četriem gadiem, kā tas bija līdz šim, bet gan uz pieciem gadiem.

Par līdzīgu iznākumu liecināja arī pie vēlēšanu iecirkņiem notikušās aptaujas, kuru rezultāti publiskoti uzreiz pēc balsošanas iecirkņu slēgšanas (pulksten 19:00 pēc Latvijas laika).

Atbilstoši dažādiem tā dēvētajiem exit poll, Vienotā Krievija saņēma 46-48,5%, bet tās galvenie konkurenti komunisti 19,8-21% balsu. Valsts domē tāpat iekļuva Taisnīgā Krievija (12,8-14,1% balsu) un liberāldemokrāti (11,4-13,2% balsu). Par Jabloko, kā liecina aptaujas, tika nodots 4-4,5% balsu.

Ņemot vērā 7% barjeru iekļūšanai Valsts domē, Vienotajai Krievijai parlamenta apakšpalātā ir nodrošināta vairāk nekā puse vietu. Vienlaikus varas partija ir zaudējusi līdzšinējo konstitucionālo divu trešdaļu vairākumu, kas tai ļāva veikt grozījumus valsts pamatlikumā.

Jāatgādina, ka 2007. gada Valsts domes vēlēšanās Vienoto Krieviju atbalstīja 64,3%, komunistus 11,57%, liberāldemokrātus 8,14%, Taisnīgo Krieviju 7,74%, bet Jabloko 1,59% vēlētāju. Līdz ar to visas partijas, izņemot Vienoto Krieviju, ir palielinājušas savu atbalstītāju skaitu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits