Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

papildināta - "Aerodium": Ozols prasīja 8% no līguma summas; LIAA vadītājs: kukuli neprasīju

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) vadītājs Andris Ozols Latvijas paviljona veidotājiem izstādē World Expo 2010 prasījis 8% no projekta līguma summas, tā _Dienai _sacīja _Aerodium _Ivars Beitāns, kurš ar pierādījumiem par kukuļa prasīšanu no A.Ozola puses vērsīsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB). A.Ozols apsūdzības kukuļa pieprasīšanā noraida.

Viņš apgalvo, ka kukuli vēlējies dot I.Beitāns, lai piesegtu nelikumības projektā, ko ar Eiropas Savienības (ES) fondu atbalstu Jelgavā īstenojusi cita Aerodium vadītāja dibinātā firma.

“A.Ozols konkrēti pateica, ka mēs tev ļoti palīdzam un nekas tā vienkārši nenotiek,” apgalvoja I.Beitāns. Uz kukuli LIAA vadītājs esot norādījis pērn rudenī. Sākumā runa bijusi par kukuli 6-10% apmērā no līguma summas, pēcāk nonāca pie 8%. “Viņš arī ne tikai procentu pieprasīja, bet arī daļas no uzņēmuma. Teica, ka ies vēl labāk, ja piedalīsies,” noteica I.Beitāns.

Ņemot vērā uzņēmuma lielo vēlmi veidot Latvijas paviljonu izstādē Šanhajā, “mēs arī spēlējām šo spēli līdzi, un tanī brīdī teicām: labi, labi,” teica I.Beitāns. Viņš gan izvairījās no atbildes, vai kāds kukulis A.Ozolam arī ir dots, norādot: lai tālākais paliek tiesībsargājošo institūciju ziņā.

Kā ziņots, par paviljona izveidi līgumā paredzētā summa ir 2,55 miljoni latu. Par katru neattaisnoto paviljona atklāšanas dienu uzņēmumam paredzēts sods – 12,7 tūkstoši latu.

A.Ozols savukārt Dienai norādīja, ka viņš kukuli neesot prasījis, bet I.Beitāns esot devis mājienus, ka pats vēlas dot kukuli, lai “piesegtu nelikumības Jelgavā”, kur I.Beitāna dibinātā firma ar ES fondu naudu īstenojusi vienu projektu. I.Beitānu esot norādījis: ja projekts Expo būs veiksmīgs, tad viņš vēloties aizmirst par nelikumībām Jelgavā, teica A.Ozols un piebilda, ka LIAA mēģinājusi pieķert I.Beitānu šantāžā, taču nesekmīgi.

I.Beitāns gan šos pārmetumus noraidīja, sakot, ka vienīgais, ko šī projekta sakarā var pārmest, ir tas, ka pagaidām projekts nav finansiāli veiksmīgs.

I.Beitāns apzinoties, ka apsūdzība par kukuļa pieprasīšanu no A.Ozola puses ir nopietna lieta. Kukuļa pieprasīšanai nav rakstisku pierādījumi, bet mutiski, ko varot apliecināt ne tikai Aerodium vadītājs, bet arī citi projektā iesaistītie cilvēki. Visas liecības tikšot iesniegtas KNAB.

Savukārt LIAA vērsusies tiesībsargājošajās institūcijās, jo uzskata, ka uzņēmums projektā Jelgavā centies izkrāpt naudu un šī projekta dēļ uz aģentūru izdarīts spiediens, izmantojot Expo. Tāpat LIAA vadītājs vērsies atbildīgajās iestādēs, lūdzot izvērtēt Aerodium vadītāja I.Beitāna šantāžu, kā arī paša LIAA vadītāj rīcību saistībā ar Aeoridum.

Dienai norādīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), biroja darbinieki jau veic visas nepieciešamas darbības, lai pārbaudītu un vērtētu faktus saistībā ar kukuļa pieprasīšanu no valsts amatpersonas puses.

"Šī informācija ir šokējoša," savukārt tā par abu pušu pārmetumiem Dienai noteica ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL), norādot, ka šie pārmetumi ir ļoti smagi un tie nedrīkst tikt atstāti bez ievērības. Ministrs vērsies KNAB ar lūgumu tos izvērtēt pēc būtības. Tāpat A.Kampars lūdzis A.Ozolam un I.Beitānam iesniegt arī viņu rīcībā esošo informāciju, balstoties uz kuru viņi izsaka viens otram šādus pārmetumus.

Ekonomikas ministrs vienlaikus uzsver, ka pašlaik galvenais uzdevums ir nodrošināt Latvijas paviljona Šanhajā darbības nepārtrauktību, jo uz spēles ir Latvijas valsts tēls un starptautiskais prestižs.

Ministra uzdevumā uz Šanhaju devies valsts pārstāvis, kurš pārbaudīs visu ar Latvijas paviljona un vēja tuneļa uzstādīšanu saistīto dokumentāciju un dos gala slēdzienu, vai valsts var pārskaitīt pēdējo daļu no paviljona izveidei atvēlētajiem līdzekļiem, pieliekot punktu Aerodium un LIAA domstarpībām par naudas pārskaitīšanu. Tāpat, pēc LIAA direktora A.Ozola lūguma, viņš ir atstādināts no Latvijas paviljona Šanhajā projekta vadītāja amata.

Ministrs arī aicina nejaukt divas lietas – Latvijas paviljona izveide Expo Šanhajā un par Eiropas naudu veidots projekts Jelgavā. Par problēmām projekta īstenošanā Jelgavā ministrs līdz šim nav bijis informēts un ir lūdzis par to informāciju.

(pievienotas pēdējās piecas rindkopas)

Top komentāri

Uldis
U
To, ka tādus miljonu vērtus līgumus Latvijā tāpat vien, pat saviem čomiem neviens nedod, ir vairāk kā skaidrs. Šajā valstī darījumi vispār netiek citādāk kārtoti. No kurienes tad tie sūda miljonāru bari šajā izputinātajā valstī ir uzradušies? No kurienes tās demagogu bandas saviem idiotiskajiem pirmsvēlēšanu balagāniem naudu ņem? Kurš muļķis tic tam, ka šajā valstī miljonus vērtos konkursos kāds uzvar godīgi? Vai tad konkursu nolikumus neraksta konkrētām firmām, ar kurām jau iepriekš ir panākta vienošanās par procentiem? Un tiesi tāpēc, ierēdņiem ir izdevīgi izsludināt grandiozus un idiotiskus projektus. Jo grandiozāks projekts, jo vairak nopelnīs valsts izlaupītāji. Dārgākais tilts Eiropā, ir tikai sīkums visā tajā bardakā, kuru sarīkojušas cūkas, kuras plēšas pie "siles".
...
.
kaut kā vairāk ticu Beitānam un Aerodium.
Kadirov
K
Tas jau kadreiz tirgoja kontrobandas spirtu milzīgos apmēros un tagad mēsls ielīdis siltā vietā un prasa%
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits