Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +26 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 30. maijs
Lolita, Vitolds, Letīcija

papildināts (15:38) - Krievijas parlamenta augšpalāta pieļauj ierobežota skaita karaspēka ievešanu Krimā

Krievijas parlamenta augšpalātas spīkere Valentīna Matvijenko pieļāvusi iespēju, ka Krimā varētu tikt ievests ierobežots skaits Krievijas karaspēka, lai garantētu Melnās jūras flotes un pussalā esošo Krievijas pilsoņu drošību, vēsta ziņu aģentūra UNIAN.

"Lēmums, protams, jāpieņem mūsu valsts prezidentam, virspavēlniekam. Bet šodien, ņemot vērā situāciju, pat šo iespēju nevar izslēgt. Mums ir jāaizsargā cilvēki," teica Matvijenko. 

Tikmēr Doņeckas apgabalā, kas ir gāztā Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča dzimtā vieta, prokrieviski noskaņoti protestētāji no administrācijas ēkas norāvuši Ukrainas karogu un cenšas ēku ieņemt. Ēkas iekšienē ielenkumā atrodas žurnālisti un administrācijas darbinieki. Mastā pie ēkas mītiņotāji uzvilkuši Krievijas karogu.

Arī Harkovā protestētāji ielauzušies apgabala administrācijas ēkā un pie tās uzvilkuši Krievijas karogu, ziņo vietējie mediji. Karoga cēlājus laukumā sapulcējušies cilvēki sveikuši ar kliedzieniem "Harkova un Krievija". Aktīvisti pie ēkas ieejas uzvilkuši Krievijas un Harkovas karogus. Turklāt viens no mītiņotājiem uzlīdis uz ēkas jumta un tur sācis vicināt Krievijas karogu.

Ukrainas parlamenta spīkers un pagaidu prezidents Oleksandrs Turčinovs paziņojis, ka promaskaviskais Sergejs Aksjonovs, kuru Krimas reģionālais parlaments ceturtdien iecēla valdības vadītāja amatā un kurš miera nodrošināšanai Krimā lūdzis Krievijas prezidenta Vladimira Putina palīdzību, amatā ievēlēts nelikumīgi.

Jau ziņots, Krievijas armijas karavīri sestdien ieņēmuši Kirovas militāro lidlauku Krimas pussalā un mēģina savā kontrolē pārņemt vienu no Ukrainas gaisa spēku zenītraķešu komandpunktiem pie Eipatorijas pilsētas, ziņo avoti armijā.

Aptuveni 20 karavīri ap plkst.12 iebraukuši aizsargātā komandpunkta teritorijā un cenšas to ieņemt. Sarunu laikā ar komandpunkta priekšnieku viņi paziņojuši, ka viņiem nevajag ieročus, bet gan kontroli pār komandpunktu.

"Šobrīd notiek sarunas. Armijas daļā neviens nešaubās, ka tie ir Krievijas bruņoto spēku karavīri," sacīja avots.

Pie armijas daļas krievu karavīri ieradušies piektdienas vakarā un izvietojušies atstatus.

Tajā pat laikā Kirovas militārajā lidlaukā iebraukušas vairāk nekā desmit smagās mašīnas ar karavīriem un pārņēmuši to savā kontrolē.

Jau ziņots, ka Ukrainas parlamenta spīkers un pagaidu prezidents Oleksandrs Turčinovs paziņojis, ka Maskava vēlas, lai jaunā valdība reaģētu uz provokācijām, lai tā varētu akektēt Krimu. Viņš aicināja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu pārtraukt provokācijas un sākt sarunas. Viņš norādīja, ka Krievija atkārto 2008.gada scenāriju Gruzijā. " Viņi īsteno līdzīgu scenāriju jau kā reiz Abhāzijā, kur pēc konflikta provocēšanas, viņi sāka teritorijas aneksiju."

Tikmēr promaskaviskais Sergejs Aksjonovs, kuru Krimas reģionālais parlaments ceturtdien iecēla valdības vadītāja amatā, miera nodrošināšanai Krimā lūdzis Krievijas prezidenta Vladimira Putina palīdzību.

BBC, atsaucoties uz avotu Kremlī, vēsta, ka Aksjonova lūgums "nav atstāts nepamanīts".

Vēlāk Aksenovs atzinis, ka pussalas svarīgāko objektu apsardzē iesaistīti Krievijas Melnās jūras flotes karavīri. 

Ziņu aģentūra UNIAN vēsta, ka Aksjonovs pakļāvis sev arī visas spēka struktūras. Tikmēr pa Simferopoles ielām brauc militārie transportlīdzekļi bez numura vai kādām citām atpazīšanas zīmēm. Automašīnas redzētas vairākās vietās pilsētā, tos vada cilvēki formās.

ASV prezidents Baraks Obama nācis klajā ar paziņojumu saistībā ar notikumiem Krimā. Viņš brīdinājis Krieviju, ka par militāru intervenci Ukrainā būs jāmaksā, vēsta BBC.

Obama pauda dziļas bažas par Krievijas militāristu aktivitātēm Ukrainas teritorijā. Turklāt Ukraina apsūdzējusi Krieviju par karavīru izvietošanu Krimā un mēģinājumiem provocēt Kijevu uz bruņotu konfliktu. 

(Pievienota 4. un 5.rindkopa.)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Islandē sācies vulkāna izvirdums

Islandes dienvidrietumos trešdien, izplūstot sarkanām lavas straumēm, atkal izvirdis vulkāns, un vulkāna aktivizēšanās dēļ no populārā Zilās lagūnas ģeotermālā kūrorta evakuēti cilvēki.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits