Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Paralimpiskās vai paraolimpiskās spēles

Ieskats vēsturē. Nepieciešamība pēc termina, ar kuru apzīmēt un nosaukt cilvēku ar īpašām vajadzībām liela mēroga sacensībās, parādījās deviņdesmito gadu vidū, kad Starptautiskās Paralimpiskās komitejas rīkotajās sacensībās sāka piedalīties dalībnieki no Latvijas. Likumsakarīgi radās jautājums - kā nosaukt četrgadīgā cikla augstākā līmeņa sacensības cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Atbilde tika lūgta Latvijas Zinātņu akadēmijas terminologiem. Sarežģījumi Sarežģījumi sākās jau ar Terminoloģijas komisijas ieteikumu "paraolimpiskās spēles". Motivējumi bija: 1) valodā ir līdzīgi darinājumi pēc modeļa ar pirmo komponentu para-, piem., paralingvistika, parapsiholoģija u.c., 2) tā tiek ievērots labskaņas princips - "paraolimpisks" ir fonētiski labskanīgāks atvasinājums. Bet sarežģījumi padziļinājās. Parādoties šim terminologu ieteiktajam variantam, pret to iebilda Latvijas Olimpiskā komiteja un saņēma minēto lingvistiskā skatījumā ieturēto skaidrojumu. Netika ņemts vērā skaidrojums, ko saņēma no Starptautiskās Olimpiskās komitejas, kurā teikts, ka termins "olimpiskās spēles" ir tikai un vienīgi Starptautiskās Olimpiskās komitejas starptautiski patentēts termins un ir SOK komitejas īpašums. Termina "olimpiskās spēles" lietojums saistībā ar cita rakstura un cita satura, citas ievirzes spēlēm ir kvalificējams kā SOK tiesību pārkāpums. SOK ir devusi tikai iespēju rīkot Paralimpiskās komitejas organizētās sacensības pilsētās, kurās notikušas olimpiskās spēles, bez olimpisko rituālu, simbolu izmantojuma. Varam teikt, ka, nelegāli lietojot variantu "paraolimpiskās spēles", tiek maldināts cilvēks, radot priekšstatu, ka cilvēku ar īpašām vajadzībām augstākā līmeņa sacensības ir olimpisko spēļu sastāvdaļa. Mācība 1. Valodnieku godprātīgie ieteikumi nenes labus augļus, ja nav ņemta vērā nosaucamās parādības būtība. 2. Valodnieku konsultācijas ar speciālistiem pirms nopietnu lēmumu pieņemšanas ir ne vien nepieciešamas, bet pat obligātas. Cerības Cerības ir. Cerams, ka lasītāji, runātāji, šo terminu lietotāji ieklausīsies/ieskatīsies šo abu jēdzienu saturā un lietos to pēc būtības, t.i., katru savā nozīmē un vietā un turpmāk neveicinās aplamu variantu lietojumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vizītei Venēcijā no ceturtdienas jāpērk biļete

Ceturtdien, 25. aprīlī, kas Itālijā ir brīvdiena, tūristiem, kuri ieradīsies Venēcijā, nepaliekot viesnīcā, pirmo reizi būs jāiegādājas piecu eiro vērta biļete, lai viesotos šajā pilsētā, ka...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits