Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Prezentē muitas modernizācijas programmu

Starptautiskā valūtas fonda muitas vadītāju mācību seminārā pagājušā nedēļā Vašingtonā kā veiksmīgs piemērs prezentēta Latvijas muitas modernizācijas programma. Vislielāko interesi citvalstu muitnieki izrādījuši par pretkontrabandas vienību darbību un par Latvijas muitas sadarbību ar britu firmu Crown Agents.

Par Latvijas muitas modernizāciju Muitas departamenta direktors Normunds Niedols stāstīja seminārā, kurā bija sapulcināti muitas darbinieki no valstīm, kas patlaban veido savas muitas. Uz citu fona izskatās labi Tas, ka Latvija vēstīja par savu muitas modernizācijas programmu, nenozīmē, ka muita patlaban funkcionē perfekti. N.Niedols Dienai sacīja, ka darāmā vēl ļoti daudz, taču šajā seminārā viņš pārliecinājies, ka Latvijas muita uz citu pārejas valstu fona «labi izskatās» un ka tās attīstība notiek forsētā tempā, pareizā virzienā un ar progresīvām metodēm. Kā pozitīvu faktu N.Niedols minēja sadarbību ar ārvalstu konsultantiem, kas ir bijuši labs katalizators Latvijas muitai, nodrošinājuši labus kontaktus un izglītību. Sadarbojoties ar Crown Agents, tiks izveidota pretkontrabandas sistēma, kurai «maz izredžu, ka tā nedarbosies arī tad, kad Crown Agents nestrādās Latvijā», sacīja N.Niedols. Viņš minēja, ka kontrabandas izsekošanas rezultātā akcīzes nodokļa ienākumi palielinājušies par 32%. N.Niedols pastāstīja, ka patlaban notiekot darbs pie reģionālo pretkontrabandas vienību izveidošanas. Muitas priekšnieks teica, ka muitā pašlaik tiek realizēti 22 dažādi projekti (likumu sakārtošana, muitas procedūru izmaiņas, kompjuterizācija u.tml.). Daudz esot jāstrādā pie pirmsmuitošanas ieviešanas, vienotu muitas procedūru nodrošināšanas. Pašlaik ir muitas struktūras, kurās strādā gan divi, gan 450 cilvēki un kuras pakļautas vietējām Valsts ieņēmumu dienesta nodaļām, un šo iemeslu dēļ muita ir grūti administrējama un ir grūti panākt vienotu muitas procedūru ieviešanu. Nenoliedz korupciju Uz Dienas jautājumu, kā Latvijas muitas panākumi, ar kuriem tā iepazīstina citvalstu kolēģus, saskan ar uzskatu, ka Latvijas muitā ir izplatīta korupcija, un faktu, ka valstī ieplūst daudz kontrabandas, N.Niedols atbildēja, ka šīs abas parādības nenoliedz. Patlaban darbojas sistēma, kurā viens muitnieks ir atbildīgs par viena klienta pilnīgu apkalpošanu - visu muitas dokumentu noformēšanu, kravas apskatīšanu utt. Līdz ar to klienti ir atraduši savus muitniekus, kuri par papildu samaksu viņiem nodrošina gan ātrāku robežas šķērsošanu, gan, iespējams, izpilda citas vēlmes. To varētu samazināt, ieviešot sistēmu, kurā klients muitnieku nevar ietekmēt, proti, katru muitas procedūru veic cits muitnieks. N.Niedols sacīja, ka tiek gatavota juridiskā bāze šādas sistēmas ieviešanai, taču viņš paredzēja, ka tās ieviešanai būs liela pretestība, tā kā pašreizējā sistēma daudziem ir izdevīgāka. Kontrabandas novēršanu neveicinot arī tas, ka ir savairojies daudz muitas noliktavu, ko pieļauj pašreizējie likumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits