Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Prokurors: Kosovas melnās transplantoloģijas lietas izmeklēšanu kavē Krievija

Eiropas Savienības Kosovas tieslietu misijas (EULEX) prokurors Džonatans Reitels uzskata, ka Krievija rada šķēršļus Kosovas "melnās transplantoloģijas" lietas izmeklēšanā, vēsta laikraksts Le Monde.

"Krievijas varasiestādēm ir pierādījumi par kā minimums trim upuriem, kas neviļus ir kļuvuši par orgānu donoriem. Pēc mana lūguma viņi ir nopratināti un apsekoti. Mēs ar visiem līdzekļiem - kā tiesiskiem, tā diplomātiskiem - esam centušies piekļūt šiem materiāliem. Bet Krievijas puse atbild ar apdullinošu klusumu," sacīja Reitels.

Šādu reakciju iespējams izskaidrot ar diviem iemesliem, norāda Le Monde. Pirmkārt, Maskava nevēlas sadarboties ar valsti, kuru tā neatzīst. Otrkārt, tā šajā lietā vēlas sev pataupīt vērtīgu informāciju, lai vajadzīgā brīdī to izmantotu kā līdzekli spiediena izdarīšanai.

"Melno transplantologu" lieta arī tiek dēvēta par Medicus lietu, to dēvējot Kosovas privātās klīnikas vārdā, kurā pacientiem tika operēti iekšējie orgāni tālākpārdošanai. Tikai 2008.gadā vien klīnikā šādiem mērķiem iekšējie orgāni izoperēti vismaz 20 cilvēkiem.

Orgānu donori vervēti Stambulā, solot viņiem bagātīgu atlīdzību, kas gan nav tikusi samaksāta. Tad pacienti nosūtīti uz Kosovu. Orgānu pircēji klīnikai maksājuši 80 līdz 100 tūkstošus eiro (56 līdz 70 tūkstošus latu). Ir liecinieki tam, ka noziedzīgs cilvēka iekšējo orgānu tirdzniecības bizness Kosovā pastāvējis arī krietni agrāk. Prokuroriem ir izdevies sameklēt kādu ārstu, kurš pastāstījis par 1990.gadu beigās - Kosovas konflikta laikā - notikušas operācijas detaļām, kad sirds izoperēta kādam serbu gūsteknim.

Pēc veiktās izmeklēšanas tika paziņots, ka bijušie Medicus darbinieki viltus ceļā Kosovā ievilinājuši Serbijas, Turcijas, Moldovas, Kazahstānas, Baltkrievijas un Krievijas pilsoņus, piedāvājot no viņiem par 15 tūkstošiem eiro nopirkt nieri. Tomēr vairāk nekā 30 donori naudu vai nu nav saņēmuši nemaz, vai arī tikuši pie krietni mazākas summas.

ANO kara noziegumu prokurores Karlas del Pontes grāmatā 2008.gadā pirmo reizi atklātībā parādījās apsūdzības, ka "melnajā transplantoloģijā" piedalījušies arī Kosovas albāņu nemiernieki - Kosovas atbrīvošanas armija (KAA) -, kas cīnījās par provinces neatkarību no Serbijas. Kosovā 1998.-1999.gada kara beigu posmā nolaupīti vairāki simti serbu un citu nealbāņu, kas tad tika nogādāti ieslodzījuma nometnēs Albānijā, atsaucoties uz ANO amatpersonām un žurnālistiem, rakstīja del Ponte. Savukārt Eiropas Padomes izmeklētāja Dika Marti 2010.gada decembrī publicētā ziņojumā bija teikts, ka Medicus lieta ir cieši saistīta ar KAA pastrādātajām zvērībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits