Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies

Puķkāpostu laiks

Ja man jāizvēlas starp puķu kāpostu un kartupeli, tad priekšroku noteikti došu pirmajam. Varbūt tāpēc, ka agrāk puķkāposti bija tikai vasarā galdā ceļams gardums, pašu zemē auguši. Tagad puķkāposti veikalos nopērkami cauru gadu, ziemā tos pie mums ieved no Polijas vai Holandes. Šā vai tā, bet puķkāposts ir iecienīts.

Šajā reizē sniegsim dažas neparastākas puķkāpostu sagatavošanas receptes. Tās ieteic kafejnīcas Osiris pavāre Laima Kaspardena. Puķkāpostu un rīsu suflē 1 kg puķkāpostu 100 g rīsu 1 glāze ūdens 1 sīpols sāls 1 ķiploka daiviņa 20 g sviesta pipari, muskatrieksts 100 g asā Gaudas vai Čederas siera 4 olas 1/2 glāze piena taukviela formai Puķkāpostus uz 8 minūtēm ieliek verdošā sālsūdenī, tad aplej ar aukstu ūdeni un notecina. Rīsus vāra 15-20 min. Sīpolu un ķiploku smalki sakapā, pasautē sviestā, kamēr kļūst caurspīdīgi, tad pievieno puķkāpostus un rīsus. Apsāla, sapiparo un pieber sarīvētu muskatriekstu. Formu iesmērē ar taukvielām, ieliek kāpostu un rīsu masu. Sarīvē sieru, olām dzeltenumu atdala no baltumiem. Dzeltenumu sajauc ar pienu un sieru. Olu baltumus saputo, tad pievieno dzeltenumiem. Pārlej puķkāpostu un rīsu masai. Sakarsētā cepeškrāsnī cep kādu pusstundu. Puķkāpostu un banānu salāti 200 g puķkāpostu 1 liels banāns 1 citrona sula 1 ēd. k. rozīņu 4 ēd. k. salda krējuma Puķkāpostus nomazgā, notecina un sarīvē uz rupjas rīves. Banānus sagriež ripiņās un sajauc ar sarīvētajiem puķkāpostiem, pārlej citrona sulu. Putukrējumu saputo, tam pievieno rozīnes un sāli. Pārliek salātiem. Dekorē ar mandarīna vai apelsīna daiviņām vai ķiršiem. Puķkāpostu salāti ar pesto mērci un Parmasānas sieru Pesto mērcei nepieciešams: 50 g Parmasānas siera (to pārdod jau sarīvētu) 4 ķiploka daiviņas 2 buntītes bazilika 20 g ciedru riekstu 1/2 glāzi olīveļļas sāli Novārītas un vēl siltas puķkāposta rozetītes kārto šķīvī. Pārlej pesto mērci, kuru gatavo, blenderī vai mikserī sakuļot olīveļļu, svaiga bazilika lapiņas, ciedru riekstus un Parmasānas sieru. Pārkaisa Parmasānas sieru, uzber ciedru riekstus, dekorē ar bazilika lapiņām. Puķkāpostu salāti ar olu liķieri 500 g puķkāpostu rozetes 4 tomāti 100 g šķiņķa 2 vidēji sīpoli Mērcei: 1/2 l krējuma 2 ēd.k. majonēzes 2 ēd.k. etiķa 1 ēd.k. ne pārāk stipru sinepju 40 g olu liķiera sāls, pipari, cukurs pēc garšas Puķkāpostus sālsūdenī blanšē 10-15 minūtes, tad notecina, atdzesē. Tomātus noskalo ar verdošu ūdeni, novelk mizu, iztīra sēklas, sagriež gabaliņos, samaisa ar puķkāpostu rozetītēm. Liellopu šķiņķi un sīpolus sagriež gabaliņos, iemaisa puķkāpostos. No krējuma, majonēzes, sinepēm, etiķa un olu liķiera gatavo mērci. Pievieno pēc garšas sāli, cukuru un piparus. Salātus pārlej ar mērci. Pasniedz galdā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits