Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Trešdiena, 5. jūnijs
Margots, Igors, Ingvars
Kustības alt-right līderis Ričards Spensers (centrā) bija viens no organizatoriem plašu rezonansi izraisījušajām galēji labējo demonstrācijām ASV pilsētā Šarlotsvilā

Putins iedvesmojis amerikāņu nacionālistus

Kopš prezidenta Vladimira Putina nākšanas pie varas gadsimtu mijā Krievija sevi pasniedz kā pašaizliedzīgāko cīnītāju pret it kā atdzimstošo fašismu pasaulē. Krievijas pirms trim gadiem veikto Krimas aneksiju un iebrukumu Austrumukrainā Putins attaisno ar tur dzīvojošo krievu aizsardzību pret Ukrainā valdošajiem "banderoviešiem, fašistiem un neonacistiem".

Tajā pašā laikā Kremlis ir pievēris acis uz labējo ekstrēmistu aktivitātēm Krievijā un dibinājis kontaktus ar galēji labējām partijām Eiropā, piemēram, antisemītismā apsūdzēto Jobbik no Ungārijas un atklāti rasistisko Zelta rītausmu no Grieķijas. Rietumeiropas galēji labējie Putinu redz kā "kristīgo vērtību" sargātāju pret liberālismu, multikulturālismu un politkorektumu.
 
Līdzīgas jūtas pret Krievijas līderi izveidojušās arī galēji labējiem ASV, kuri ir aktivizējušies pēc prezidenta Donalda Trampa nākšanas pie varas. 

Par ASV redzamāko galēji labējo ir kļuvis Ričards Spensers, kurš vada tā dēvēto alt-right (alternatīvie labējie) kustību. Viņš Krieviju ir nodēvējis par "ietekmīgāko balto varas valsti pasaulē", bet kādā no Spensera rīkotajām demonstrācijām dalībnieki klieguši: "Krievija ir mūsu draugs!"  

Spensera bijusī sieva ir Ņina Kuprijanova, kura sevi dēvē par "Kremļa troļļu līderi". Viņa savā tviterkontā @Nina Byzantina raksta, ka to "personīgi aizsargā Putins un [Čečenijas prezidents Ramzans] Kadirovs". Kuprijanova savos ierakstos ietur Kremļa ārpolitisko līniju. Bijušie laulātie vairākkārt ir uzstājušies Kremļa propagandas ruporos RT un Sputņik

Spensers un Kuprijanova ir pazīstami ar Kremļa ideologu Aleksandru Duginu, kurš ukraiņus ir nodēvējis par "izdzimteņu rasi", ko vajadzētu iznīdēt. Kuprijanova savulaik ir bijusi Dugina tulkotāja, bet Spensers 2014. gadā Duginu ielūdza uz paša organizētu galēji labējo sanāksmi Budapeštā. Eiropas Savienības sankciju dēļ Duginu neielaida Ungārijā, bet vietējā policija izjauca pasākuma norisi. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena pirmdienas, 28.augusta, numurā!

Top komentāri

Janka
J
Amerikāņu nacionālisti var būt tikai indiāņi. Visi pārējie ir tikai okupanti, vai to pēcteči, tāpat kā krievi Latvijā....
ta nu gan
t
Šo absurdās "loģikas" virsrakstu ieraugot jau bija skaidrs, ka autors būs Uldis Ķezberis.
ļuļa
ļ
jā, jā, atkal jau putins vainīgs. ja man atejas pods aizsērēs, arī putins būs viņu aizdirsis. tikai kāpēc ķezbers ne ar pušplēstu vārdiņu neieminas par to, ka tās nebija nekādas balto nacionālistu demonstrācijas, bet oficiāli pieteikti pasākumi pret pieminekļu demontāžu? kāpēc joprojām spītīgi neraksta par melnajiem rasistiem, kuri soctīklos pilnīgi atklāti aicina iznīcināt balto rasi?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits