Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Reibinošs ceļojums pa Īrijas viskija takām

Šis piedzīvojums nav domāts atturībniekiem, bet viskija cienītāji novērtēs iespēju iepazīt īru viskija darināšanas vēsturi un tagadni Mazajiem, resnajiem eņģelīšiem, kuru viltīgais smaids rotā baroka laikmeta gleznas, patiešām bija iemesls priecāties par dzīvi. Šāda doma man iešāvās prātā, klausoties mūsu gida Naiela Stjuarta stāstījumu par "eņģeļu daļu" jeb īru viskija daudzumu, kas ik dienas izgaro gaisā, kamēr viskijs nogatavojas mucās.

"Neviens īsti nezina, ko eņģeļi iesāk ar savu daļu. Taču mēs zinām, ka katru dienu gaisā izkūp 6000 pudeļu Jameson viskija," prātoja Stjuarts, kurš vadīja mūsu ekskursiju pa Old Jameson viskija darītavu Dublinā. Dievu svētītais eliksīrs Es dzirdēju daudz nostāstu par šiem laimīgajiem eņģeļiem, bet arī pati nevarēju sūdzēties par veiksmes trūkumu, jo biju devusies astoņu dienu ilgā ceļojumā pa Īrijas viskija takām. Es izgaršoju savu ceļojumu pa šo Smaragda salu, mācoties izbaudīt vienu no slavenākajām Īrijas eksporta precēm - glāsmaino īru viskiju. Ceļojums mani aizveda uz ziemeļiem un dienvidiem no Dublinas, dodot iespēju apmeklēt četrus viskija ražošanas centrus. Brauciena laikā es nelaidu garām izdevību aplūkot arī citas Īrijas slavenākās vietas. Mēs baidījāmies, ka lielāko daļu ceļojuma nāksies mirkt lietū, ar ko Īrija ir bēdīgi slavena, tomēr arī šajā ziņā mums smaidīja veiksme, jo debesis bija skaidras. Taču mēs būtu gatavi pieciest arī pelēcīgu laiku, ja vien pie rokas bija zeltainais īru viskijs, kas sildīja mūsu miesu un dvēseli. Viskija destilēšanas tehnikas izgudrotāju gods pieder Īrijas mūkiem, kam šis sasniegums izdevās ap 600.gadu. Tas nav pa prātam skotiem, kas sevi uzskata par īstajiem viskija izgudrotājiem. Īru viskijs jau kopš pašiem pirmsākumiem valdzinājis ārzemniekus. "Īru vīns ir labākais no visiem," teica Krievijas cars Pēteris I, kurš viskiju dēvēja par "dievu svētīto eliksīru". Viskijs iepatikās arī anglosakšu iebrucējiem, kas pa savam pārveidoja ķeltu doto nosaukumu uisce beatha (dzīvības ūdens) un nosauca gardo dzērienu par "viskiju". Viskija vēsturi vislabāk var iepazīt Ziemeļīrijas viskija darītavā Old Bushmills, kas atrodas aptuveni stundas brauciena attālumā uz ziemeļiem no Belfāstas. 1608.gadā dibinātais uzņēmums tiek uzskatīts par vecāko zināmo viskija darītavu pasaulē. Darbdienās šeit valda trokšņaina gaisotne, un apmeklētājiem ir iespēja izpētīt visu viskija radīšanas procesu, sākot no destilēšanas un fermentācijas, līdz pat pildīšanai pudelēs. Tā ir vienīgā vēl aizvien strādājošā īru viskija darītava, kas atvērta apmeklētājiem. Degustācijas prieks Protams, apmeklētāju iecienītākā vieta ir degustācijas istaba. (Pirms grādīgo dzērienu iemalkošanas vēlams parūpēties par šoferi, kurš būs spējīgs pretoties kārdinājumam. Īrijas līkumotie ceļi ir pietiekami biedējoši pat tad, ja esi skaidrā.) Mēs bijām izvēlējušies augstākā līmeņa ekskursiju, tāpēc mums bija nodrošināta iespēja izgaršot viskiju privātā gaisotnē. Uz galda stāvēja piecas glāzes, kas bija pa pusei pilnas ar zeltītu šķidrumu. Mūsu gids Roberts Gelbraits paziņoja: "Kā reiz teicis kāds gudrs vīrs: ja nesāc dzert no paša rīta, nevarēsi plostot visu dienu." Patiešām, bija tikai pusvienpadsmit no rīta. Gelbraits mums pastāstīja, ka šo viskija darītavu katru gadu apmeklē ap 100 000 cilvēku. Vēl lielāks ļaužu pieplūdums gaidāms aprīlī, kad tiks svinēta darītavas 400 gadu jubileja. Katram apmeklētājam tika izsniegts arī kausiņš ar ūdeni. "Dažiem tas nepatīk, bet piliens ūdens atvērs viskiju un uzlabos garšu," paskaidroja Gelbraits, kurš mudināja iepilināt nedaudz ūdens pirmajā viskijā, kas mums tika piedāvāts. Tas bija Bushmills Original, ko Gelbraits raksturoja kā "maigo milzi ar glāsmainu un nobriedušu garšu". Mēs paskalojām glāzes, ieelpojām reibinošo aromātu, tad iemalkojām dzērienu. Pēc tam ķērāmies pie divām citām Bušmilzas šķirnēm: Black Bush un desmitgadīgā Single Malt. Gelbraits raksturoja Black Bush kā "uzstājīgu un jauku negantnieku" (to pašu droši vien varētu teikt par visiem īriem), bet otra šķirne tika nodēvēta par "delikātu, ar šokolādes un vaniļas pieskaņu". Pēc tam viņš mums piedāvāja apostīt un pagaršot Johnnie Walker Red Scotch. Dūmu smaka un piegarša bija pārsteigums, salīdzinot ar samtaino īru viskiju. "Dūmu piegarša ir no kūdras," paskaidro Gelbraits. "Kad tiek gatavots skotu viskijs, samaltus miežus žāvē ar degošu kūdru, tāpēc mieži piesūcas ar kūdras smaku. Īru viskija radīšanas procesā mieži nekad nenonāk tiešā saskarsmē ar dūmiem, jo tiek žāvēti slēgtās krāsnīs." Nākamā šķirne bija burbons, kas garšoja kā dzīva uguns, salīdzinot ar īru viskiju. Es sajutu karstumu rīklē, tomēr kā Kentuki štata (burbona dzimtenes) patriote secināju, ka salīdzinājums nav godīgs. Mums piedāvāja Jim Beam White Label, kas ir populārākā burbona šķirne pasaulē, tomēr uzskatāms par lētā gala produktu, kas nostāvējies tikai četrus gadus. Daudz piemērotāks salīdzinājums būtu ar dārgās klases burbonu Knob Creek, kas tiek nostādināts deviņus gadus. Taču šo puišu darbiņš nav tirgot burbonu; viņi tirgo īru viskiju. Arī man nācās atzīt, ka samtainais viskijs ar vaniļas piegaršu vēl ilgi paliks atmiņā. Milža bruģis Bija pienācis laiks doties tālāk. Ceļojuma laikā mēs apmeklējām vēl dažas viskija darītavas, bet negribējām laist garām iespēju aplūkot citus Īrijas jaukumus: sulīgi zaļo ainavu, jaukās pilsētiņas un līksmos krodziņus. Īrijas attālumi var šķist mānīgi. Kad sākām ceļojumu no Dublinas, bijām iecerējuši trīs stundu laikā sasniegt Bušmilzu, bet brauciens prasīja divreiz vairāk laika. Tomēr visas grūtības izgaisa no atmiņas vakarā, kad sēdējām Bushmills Inn viesnīcas krodziņā. Jaukais ciemats atrodas aptuveni divu kilometru attālumā no Milža bruģa (Giant" s Causeway), kas ir viens no tūristu iecienītākajiem apskates objektiem Eiropā. Savu nosaukumu tas ieguvis, pateicoties leģendai par milžu cīņām. Milža bruģis ir brīnumaina vieta, kur jūras piekrasti izrotā dīvainas klintis. Mēs lēkājām no akmeņa uz akmeni, klausoties kaiju klaigās un mēģinot izprast neparastā veidojuma izcelsmi (tas ir vulkāna izvirduma mantojums). Ceļojuma laikā apmeklējām arī Londonderi pilsētu, kas nesenā vēsturē iegājusi ar Ziemeļīrijas katoļu un protestantu sadursmēm. Tagad šim konfliktam beidzot pielikts punkts, un Londonderi kļuvusi par plaukstošu pilsētu. Ceļojums mūs aizveda tālāk uz citiem Īrijas reģioniem, kur varējām novērtēt krāšņo Īrijas ainavu. Taču šai ainavai bija kāds trūkums: nevienā pļavā nebija ierīkota viskija degustācijas istaba. Mēs centāmies izlīdzēties ar krodziņu apmeklēšanu, tomēr drīz vien sapratām, ka atkal pienācis laiks apmeklēt īstu viskija darītavu. Mēs devāmies uz Midltonu, kur savulaik bija liels Jameson viskija brūzis. Tagad tas pārcelts uz jaunām telpām, bet tūristiem joprojām ir iespēja pieteikties viskija degustācijas ekskursijām. Mēs ar draugiem nekavējoties pieteicāmies uz degustēšanu. No katras grupas tikai dažiem bija iespēja pagaršot vairākas viskija šķirnes, tāpēc mēs ātri iemācījāmies aši pacelt un sparīgi vicināt rokas, kad gids apvaicājās, vai apmeklētāju vidū ir brīvprātīgie viskija degustētāji. Mūsu priekšā kā uz burvju mājienu parādījās piecas glāzes, un mēs atkārtojām Bušmilzā apgūto rituālu. Es nodomāju, ka tas ir lielisks veids, kā pavadīt atvaļinājumu. *** Īru viskija ekskursijas Old Bushmills viskija darītava, Bušmilza, Ziemeļīrija (www.bushmills.com) Old Midleton viskija darītava, Midltona (www.whiskeytours.ie) Old Jameson viskija darītava, Dublina (www.whiskeytours.ie) Vispārīga informācija: www.tourismireland.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits