Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Reportāža no Maskavas: pilsēta gatava plašiem protestiem

Svētdienas pirmā puse Maskavā ir mierīga. Pat pārāk mierīga. Centrālajās ielās izvietots desmitiem kravas auto, kuros sēž simtiem milicijas formās tērptu vīru. Vairākas ielas bloķētas, pie valsts iestādēm var piekļūt tikai ar īpašām caurlaidēm. Lai arī kāds sastaptais Federālās drošības biroja darbinieks apgalvo, ka svētdienas vakarā nenotiks nekādi mītiņi – ne sankcionēti, ne nesankcionēti -, tomēr rosības iezīmes jau ir novērojamas.

Manēžas laukums pie Kremļa ir nobloķēts, tāpat arī tuvākās ielas – tur varētu pulcēties pozīcijas pārstāvji ar formālo ieganstu „diskutēt par iekšpolitikas jautājumiem”. Kaut kas varētu notikt arī Bolotnajas laukumā. Tomēr jau kopš ceturtdienas nepamet sajūta, ka pašu vēlēšanu iznākums nevienu tā īsti neinteresē – jebkurā gadījumā opozīcija pārmetīs rezultātu viltošanu, kamēr varas pārstāvji visiem iespējamiem līdzekļiem centīsies pierādīt absolūtu godīgumu. Nepaļaujoties uz Eiropas drošības un sadarbības komitejas (EDSO), kā arī Neatkarīgo Valstu savienības (NVS) novērotājiem, noorganizēta vēl papildus novērotāju institūcija, kas apvieno vietējos un ārvalstu ekspertus. Rekordliels skaits vietējo novērotāju redzams vēlēšanu iecirkņos – sastaptie maskavieši atzīst, ka vēl nevienās no iepriekšējām vēlēšanām nav bijis tik daudz brīvprātīgo.

Aģitācija Krievijā aizliegta kopš sestdienas rīta – no ielām pazuduši plakāti ar prezidenta kandidātu smaidīgajām sejām, to vietā stājušies atgādinājumi doties uz vēlēšanām, kā arī atzīmēt 8. martu. Pie vēlēšanu iecirkņa, kas iekārtots kādā skolā, pašā Maskavas sirdī – Arbatā -, aptaujājot tikko kā nobalsojušos, rodas priekšstats, ka par V. Putinu lielākoties balso cilvēki gados, savukārt jauniešu izvēles spektrs ir gana plašs – „par Prohorovu, jo viņš ir jauns kandidāts, ieviesīs jaunu kārtību”, „par Zjuganovu, komunistu laikos te vismaz valdīja kārtība”, Žirinovski gan neviens no aptaujātajiem nenosauc. Savukārt Putina atbalstītāji norāda, ka viņa politika ir pareiza un viņa vadības laikā Krievija esot tikai uzplaukusi.

Brīvprātīgie novērotāji 6.iecirknī pārstāv visu plašo partiju spektru. Putina štāba pārstāvis Sergejs Kuzmenko gan saka, ka uzskatot sevi par neatkarīgo novērotāju, no Vienotās Krievijas reģistrējies, jo bez partijas piederības vēlēšanas novērot nevar. Tomēr viņš ir sašutis, ka vēlēšanas vēl nav beigušās, taču visi jau ir pārliecināti, ka rezultāti būs viltoti. „Viņi redz, ka Putins uzvarēs šā vai tā, tāpēc, pat ja viņš uzvarēs, viņi centīsies šo uzvaru diskreditēt,” spriež S. Kuzmenko.

Savukārt iecirknī Nr.7., kas atrodas Maskavas Aktieru namā, Mihaila Prohorova pārstāvis, kā viņš pats stādās priekšā, „Prohorova uzticības persona”, Igors Leiko ap pusdienas laiku saņēmis vēstis no Tālajiem Austrumiem, ka tur V. Putinam esot vien 42% balsu, viņam uz papēžiem minot M. Prohorovs. „Varam gaidīt uz visādiem pārsteigumiem,” ar patiesu prieku acīs saka I. Leiko.

„Dienas” apmeklētajos iecirkņos nekādas nekārtības nav novērotas, bijis tikai viens pārkāpums, ko novērotāji ātri vien novērsuši. Taču no perifērijas iecirkņiem pienāk signāli par mēģinājumiem pirkt balsis, tiek pieminēti „karuseļa aktīvisti”, kas autobusos apbraukā vairākus iecirkņus, mēģinot nobalsot vairākas reizes vai arī uzpirkt biļetenus no vēl nenovēlējušiem pilsoņiem. Lai arī vēlēšanu rezultāti tiks paziņoti tikai pirmdien no rīta, jau tagad liela daļa cilvēku ir gatavi doties uz protesta mītiņiem, kuros Maskavā kopumā varētu piedalīties 150 – 200 tūkstoši cilvēku. Lielākā daļa cer uz varas maiņu – V. Putins ir kā simbols satrūdējušajai Krievijas varas vertikālei. Izskan cerības, ka tagadējais Krievijas premjers tomēr varētu ņemt vērā tautas noskaņojumu un atteikties no prezidenta amata, vai vismaz paziņot, ka strādās tikai vienu termiņu. Uzņēmējs Igors Hasins uzskata, ka arī pašam neatkāpjoties, V. Putins „novilks labi, ja pusotru gadu”. „Ir nepareizs viedoklis, ka pastāv precīza funkcionējošā varas vertikāle, īstenībā tas tā nav. Principā korupcija ir saēdusi šo varas vertikāli no iekšpuses. Katrs šīs vertikāles elements vai spēlētājs sen jau sākuši spēlēt solo spēles, lai nodrošinātu pamatā tikai sevi un sev tuvākās aprindas, tāpēc vara vairs nav efektīva. Cilvēki beidzot to ir sapratuši, pēdējie pāris mēneši ir bijuši kvalitatīvu pārmaiņu laiks. Ja pusgadu atpakaļ kāds būtu pateicis, ka tāds skaits cilvēku izies demonstrācijās, neviens neticētu. Šobrīd neviens vairs nekaunas izrādīt savu neapmierinātību ar Putinu, kas vēl pusgadu atpakaļ nebija iespējams. Bet, ja runā par pašiem cilvēkiem varā, daudzi no viņiem atrodas zemā starta pozīcijās, lai pamestu savus posteņus. Pamatā daudzi ierēdņi ir gatavi pamest posteņus, jo jūt, ka drīz būs laiki, kad posteņos nevarēs zagt, un tas nav izdevīgi – vajadzīgi cilvēki ar citu motivāciju. Ir pat daudzi, kas šobrīd atrodas ārzemēs un gaida, kas notiks,” stāsta I. Hasins.

Kustības „Solidaritāte” izpilddirektors Ivans Tjutrins aktīvi piedalās protesta mītiņu organizēšanā 5.marta vakarā. „Mūsu mērķis ir Putina režīma demontāža, ārkārtas domes vēlēšanas, tehniskā prezidenta nozīmēšana, kurš pēc pusotra gada, pats nepiedaloties vēlēšanās, noorganizēs godīgas prezidenta vēlēšanas, kurās var piedalīties visas politiskās partijas. Bet es nekādā gadījumā neticu, ka Putins pats būtu gatavs to izdarīt, šīs ārkārtas vēlēšanas, viņš to var izdarīt tikai tad, ja būs ļoti liels spiediens. Un man liekas, ka tikko kā slūžas būs atvērtas, režīms sabruks,” saka I. Tjutrins. Viņš arī turpina – „dažreiz saka, ka Putina vietā var nākt kāds sliktāks, bet mēs šai teorijai nepiekrītam, ja Putins turpinās izmisīgi turēties pie varas, tad, protams, viņš var dabūt... Krievija var piedzīvot arī kārtīgu revolūciju. Man liekas, ka pagaidām mums ir izredzes viena, divu gadu laikā tikt vaļā no Putina un viņa kompānijas, izbēgot no asiņainas revolūcijas scenārija. Bet, ja Putins vērsīsies pret opozīciju, pievilks skrūves, tad viss var beigties ar Lībijas scenāriju. Pagaidām revolūcija ir buržuāziska,” norāda I. Tjutrins.

Viņam piekrīt students Filips Jankovskis, „Kas šobrīd notiek Krievijā, ļoti atšķiras no tā, kas ir noticis jebkad agrāk, jo uz ielām iziet radoši, domājoši cilvēki. Ļoti daudz jaunatnes, kas interesējas par kultūru, mūziku, mākslu. Tas ir labi, jo tie ir cilvēki, kas zināmā mērā ir apmierinājuši savas pamata sociālās vajadzības, un viņiem pašlaik ir jau citas lietas svarīgas, tā ir vēlme pēc brīvības, pašcieņas, visdrīzāk tādas skaidras sociālas un ekonomiskas prasības šeit nebūs priekšplānā. Galvenā problēma tomēr ir korupcija, kas pazemo cilvēkus, un vispār varas un pilsoņa attiecības. Ir 21.gadsimts un tādām varas un pilsoņu attiecībām, kā šodien redzam Krievijā, būtu jau sen bijis jāpaliek vēsturē. Šobrīd cilvēkam, kam jābūt pie varas, galvenokārt būtu jābūt par menedžeri, kas pārvalda valsti,” spriež F. Jankovskis. Viņš uzskata, ka 4.martā notiekošās prezidenta vēlēšanas ir klaunāde. „Kas attiecas uz Prohorovu, tad man liekas, ka viņš nav patstāvīga figūra, tāpēc, ka visas tās vēlēšanas, kas notika svētdien, bija tāds šovs. Kur it kā iluzoras alternatīvas tika piedāvātas. It kā visiem ir, par ko balsot – no kreisajiem ir komunisti, no labējiem ir Prohorovs un klauns Žirinovskis populistiem, it kā žanra ietvaros viss ir pareizi izdarīts. Bet tas nemaina lietas būtību, principā neviens no šiem kandidātiem nemaina lietas būtību.”

Vēlēšanu iznākums būs zināms pirmdien, 5.martā, tiek prognozēts, ka vismaz 51% balsu savāks V. Putins, kas nozīmētu, ka otrās vēlēšanu kārtas nebūs. Vairāk par vēlēšanu gaisotni Maskavā lasiet pirmdien, 5.martā laikrakstā „Diena”.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskavā atceļ "nemirstīgā pulka" gājienu

Maskavā drošības apsvērumu dēļ rīkotāji atcēluši 9.maijā plānoto "nemirstīgā pulka" gājienu, kas daudzviet Krievijā ticis rīkots Otrā pasaules kara dalībnieku piemiņai, otrdien pavēstīja am...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits