Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Sīriju atstājušas pirmās Krievijas militārās lidmašīnas (papildināts 12:41)

Pirmās Krievijas militārās lidmašīnas otrdien ir atstājušas Sīriju, paziņoja Krievijas Aizsardzības ministrija. Tas, kā prognozē politologi un amatpersonas varētu nozīmēt, Sīrijas prezidenta Bašēra el Asada, kurš tiek vainots neskaitāmos cilvēktiesību pārkāpumos un kara noziegumos, drīzu atkāpšanos no amata. 

Krievijas armija, kura, kā norādījuši kritiķi, vairāk laika pavadīja uzbrūkot el Asada opozicionāriem nevis teroristiem, pamet Sīriju dienā, ka Ženēvā atsākas prezidenta režīma un opozīcijas miera sarunas. CNN norāda, ka to varētu uztvert kā Putina vēstījumu Sīrijas līderim par nepieciešamību pēc iespējas ātrāk panākt vienošanos ar opozīcijas spēkiem. 

Krievijas TV jau publicēti video, kur redzams kā lidmašīnas pamet Sīrijā dislocēto bāzi.

Armijas atvilkšana 

"Pirmā Krievijas lidmašīnu grupa ir izlidojusi no Hmeimimas aviobāzes uz to pastāvīgajām bāzēm Krievijas Federācijas teritorijā," informēja ministrija, atklājot, ka šo lidmašīnu vidū ir arī bumbvedēji Su-34 un transportlidmašīna Tu-154.

Krievija otrdien paziņoja, ka ir sākusi militārā aprīkojuma izvešanu no Sīrijas."Tehniskie speciālisti [Hmeimimas] aviobāzē ir sākuši gatavot lidmašīnas tālajiem lidojumiem uz aviobāzēm Krievijas Federācijā," pavēstīja ministrija, piebilstot, ka aprīkojums tiek iekrauts lidmašīnās.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien devis rīkojumu aizsardzības ministram sākt lielākās daļas Sīrijā izvietotā Krievijas armijas kontingenta atvilkšanu. Kā ziņo BBC, ASV armijas aplēses liecināja, ka Sīrijā līdz šim varētu būt izvietoti apmēram 3000-6000 militāristu, tomēr precīzs skaitlis nav zināms. 

Portāls Meduza vēsta, ka Sīrijā paliks apmēram 1000 Krievijas armijas pārstāvji.  

Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs pirmdien norādīja, ka Hmeimimas aviobāze Latākijas provincē un Krievijas jūras kara flotes materiāli tehniskās apgādes punkts Tartusas ostā turpinās darboties un daļa militārā personāla tur paliks. Viņš neatklāja, cik daudz Krievijas karavīru paliks Sīrijā, kā arī to, vai tur paliks Krievijas militārās lidmašīnas un pretgaisa aizsardzības sistēmas S-400.

Peskovs arī norādījis, ka armijas atvilkšana nenorāda uz Krievijas neapmierinātību ar el Asada režīmu, viņš gan piebilda, ka Krievija nedala Sīrijas valdības viedokļus un turpina atbalstīt mierīgu konflikta atrisinājumu.  Tāpat viņš atteicās spekulēt par iespēju, ja risinājums netiks atrasts, atkal atjaunot Krievijas militāro klātbūtni Sīrijā. 

Kā vēsta Krievijas AM informācija, kopš iesaistīšanās Sīrijas konfliktā Krievijas lidmašīnas veida 9000 uzlidojumus, iznīcināja 209 naftas rūpnīcas un noliktavas kā arī palīdzēja valdības spēkiem atgūt kontroli par vairāk kā 400 apdzīvotām vietām. 

Asada dienas skaitītas 

Gaidāmā Krievijas karaspēka atvilkšana no Sīrijas, par kuru tika paziņots pirmdien, saistīta ar Sīrijas prezidenta Bašara el Asada drīzu likvidāciju, uzskata politologs Kārlis Daukšts. Komentējot Krievijas lēmumu, Daukšts pauda viedokli, ka tā ir saistīta ar kādu vienošanos un sarunām ar ASV par tālāku Sīrijas attīstības variantu, jo esot skaidrs, ka Asada režīms vairs nav izdevīgs ASV, kā arī pašai Krievijai, jo tas ir tik vājš, ka nespēj nodrošināt pretošanos.

"Krievijas spēku atvilkšana nozīmē, ka Asada režīms ir tuvu likvidācijai, tādēļ jādomā par tālākas Sīrijas veidošanas projektiem. Pieņemu, ka aktīvi sāks strādāt Sīrijas opozīcija un norisināsies sarunas Ženēvā, kur opozīcija izvirzīs kategoriskas prasības pret Asadu," prognozēja politologs.

Līdzīgu viedokli pauda arī Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers - gaidāmā Krievijas karaspēka atvilkšana no Sīrijas, par kuru tika paziņots pirmdien, palielinās spiedienu uz Sīrijas prezidentu, liekot viņam apspriest “politisku pāreju”.

"Ja paziņojums par Krievijas karaspēka atvilkšanu piepildīsies, tas palielinās spiedienu uz prezidentu Asadu, lai viņš beidzot nopietnā veidā [sarunās] Ženēvā apspriestu politisku pāreju, kas saglabā Sīrijas valsts stabilitāti visu iedzīvotāju interesēs,” sacīja Šteinmeiers.

Piecu gadu karš 

Šonedēļ arī tiek pieminēti 5 gadi kopš Sīrijā sākas tā sauktais Arābu pavasaris, kas noveda pie asiņaina civilkara, kura laikā vairāk kā 270 000 cilvēku ir nogalināti. Kara rezultātā, pēc aptuvenām aplēsēm mājas spiesti pamest bija apmēram puse no valsts iedzīvotājiem un vairāk kā miljons devās bēgļu gaitās uz Eiropu.

Tāpat karš radīja auglīgu augsni teroristiskās organizācijas Islāma valsts  uzplaukumam. Teroristi izmantoja Arābu pavasara novājināto valsti, lai uzsāktu masveidīgu izplešanās kampaņu un kļūtu par vienu no bīstamākajām teroristu organizācijām pasaulē. 

Krievijas bruņotie spēki Sīrijas pilsoņkarā valsts prezidenta Bašara el Asada pusē iesaistījās septembrī. Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. 

Sīrijā 27.februārī stājās spēkā pamiers, tomēr tas neattiecas uz grupējumiem, kurus ANO atzinusi pat teroristu organizācijām, tādiem kā Islāma valsts un Al Nusra.

Video redzama montāža ar dažādiem Krievijas armijas veiktajiem uzlidojumiem Sīrijā.  

papildināta visa ziņa; precizēts Sīrijā paliekošo militāristu skaits

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits