Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Soču spēļu priekšvakarā Krievija aiztur čerkesu aktīvistus

Krievijas varasiestādes sestdien veikušas kratīšanas astoņu čerkesu aktīvistu mājās, bet pēc tam tos aizturējušas, nosūtot uz apvidu, kas atrodas vairākus simtus kilometrus no viņu dzīvesvietas.

Jau izskanējuši pieņēmumi, ka tas saistīts ar kritiku, kuru aizturētie izteikuši par gaidāmajām Soču ziemas olimpiskajām spēlēm.

Tomēr policija nekādus paskaidrojumus nav sniegusi.

"Šobrīd viņi apgalvo, ka mēs esot liecinieki kādā lietā," no viesnīcas numura, kurā viņš atrodas policijas apsardzībā, pavēstījis Ibragims Jaganovs, viens no aizturētajiem.

Visi aizturētie pārvesti uz Krasnodaru, kas atrodas 450 kilometrus no Kabarda-Balkārijas galvaspilsētas Naļčikas, kur aktīvisti dzīvo.

Kratīšanas laikā policisti apgalvojuši, ka meklē kādu ekstrēmistu, kas slēpjoties vienā no mājām, pastāstīja Jaganovs.

"Šķiet, ka viņš vienlaikus slēpās mūsu visu mājās," ironizēja aizturētais.

"Domājam, ka tas saistīts ar Olimpiādi. Viņi tādā veidā cenšas gādāt par drošību," piebilda Jaganovs, norādot, ka tā vienīgi būs drošība ne no īstajiem cilvēkiem.

Visi aizturētie iepriekš kritizējuši olimpiskās spēles, taču "nekad nav iesaistījušies nekādās ekstrēmistiskās vai separātiskās akcijās".

Čerkesi savulaik apdzīvoja Melnās jūras piekrasti un kalnus Soču apkārtnē, taču 19.gadsimtā Krievijas karaspēks tos padzina. Daži čerkesu pārvietošanu pielīdzina pat genocīdam.

Pārvietoto čerkesu pēcteči tagad dzīvo vairākos Krievijai piederošajos Ziemeļkaukāza reģionos, kā arī Turcijā un Jordānijā.

Daudzi čerkesi uzskata, ka viņu izcelsmes zeme nav piemērota olimpisko spēļu rīkošanai un ka to sagatavošana atstājusi postošu ietekmi uz vidi.

"Pirmkārt, nolaupīts milzīgs naudas daudzums. Otrkārt, mūsu senču dārgumi iz iznīcināti, un, treškārt, viņi apkārtni pārvērtuši ekoloģiskas katastrofas zonā," norādīja Jaganovs. "Tas viss būs katastrofiski ne tikai čerkesiem, bet visai Krievijai."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits