Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Soross nosauc Krieviju par valsti ar brūkošu ekonomiku

Investoriem vēlams atturēties no investīcijām Krievijas ekonomikā, Pasaules ekonomikas forumā Davosā paziņojis amerikāņu investīciju miljardieris Džordžs Soross, vēsta Forbes. „Tā ir brūkoša ekonomika, kuru Putins ved kļūdainā virzienā,” paziņoja Dž. Soross, gan nepamatojot savu viedokli.

Dž. Soross arī agrāk ir kritizējis Krievijas varas iestādes. Piemēram, vienā no savām pēdējām intervijām, kuru viņš 2012. gada novembra beigās sniedza Krievijas ekonomiskas skolas rektoram Sergejam Gurjevam, miljardieris atzīmēja represiju pret Krievijas pilsonisko sabiedrību palielināšanos.

Vienlaikus amerikāņu miljardieris uzsvēra, ka negrasās atteikties no labdarības pasākumiem Krievijā. Novembrī sniegtajā intervijā Dž. Soross izvairījās atbildēt uz jautājumu par investīciju Krievijā plāniem, tomēr plašsaziņas līdzekļi vēsta, ka ar Dž. Sorosu saistītas struktūras piedalījušās daļas Krievijas Krājbankas akciju privatizācijā 2012. gada septembra beigās.

Savukārt 2000. gadu sākumā Dž. Soross asi kritizēja Krievijas varas iestādes par Mihaila Hodorkovska apcietināšanu un tiesāšanu, bet 2005. gadā amerikāņu miljardieris intervijā Vācijas izdevumam Die Presse paziņoja, ka Krievijai ir jāpamet Lielais astoņnieks (G-8) kā valstij, kurā vairāk nefunkcionē demokrātija.

Pirms tam atturēties no investīcijām Krievijā ieteica arī bankas Goldman Sachs analītiķi. Pagājušā gada decembra sākumā banka izņēma Krievijas fondu tirgus akcijas no sava vadošā saraksta GEM (Global Emerging Markets). Bankas galvenais ekonomists Krievijā un NVS valstīs Klemenss Grafs toreiz paziņoja, ka finanšu organizācija nevar rekomendēt investoriem Krievijas akcijas kā pievilcīgas investīcijām dēļ nenoteiktības vairāku nozaru attīstībā.

Krievijas ekonomikas attīstība kļuva par vienu no Davosas foruma centrālajiem tematiem. 25. janvārī ekspertu grupa ieskicēja trīs šīs valsts ekonomikas attīstības scenārijus, kuri visi bija negatīvi, lai gan Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs mēģināja pārliecināt investorus, ka Krievijas ekonomikai ir labas perspektīvas. Valsts premjeram piekrīt arī Krievijas analītiķi, kuru vairākums norāda – negatīvu viedokli par Krievijas ekonomiku pauž galvenokārt tie finansisti, kuriem pašiem vai ar viņiem saistītajiem uzņēmumiem kādu iemeslu dēļ nav izdevies vai liegts īstenot savus plānus Krievijā, galvenokārt saistībā ar privatizāciju.

Krievijas prese arī norāda, ka šīs valsts varas iestāžu un Dž. Sorosa antipātijas ir abpusējas vēl kopš pagājušā gadsimta 90. gadiem, kad miljardieris centās izvērst Krievijā aktīvu darbību, „radot draudus Krievijas nacionālajām interesēm”. Jāatgādina, ka Dž. Soross ievērojamu daļu savu kapitālu nopelnīja Lielbritānijas mārciņas kursa krišanas laikā tā dēvētajā melnajā trešdienā 1992. gada 16. septembrī, kad britu ekonomika vienā dienā zaudēja 3,5 miljardus mārciņu. Savukārt Dž. Soross šajā dienā ar spekulācijām nopelnīja 1,1 miljardu mārciņu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits