Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Troickis: Baltijas valstis kļūdījās, izturoties pret krieviem augstprātīgi un vieglprātīgi

Latvija un Igaunija pieļāva lielu kļūdu, izturoties pret krievu iedzīvotājiem augstprātīgi un vieglprātīgi, tāpēc tagad ir jāveic nopietns skaidrošanas un pārliecināšanas darbs, lai krievus pārliecinātu, ka viņi ir vienlīdzīgi un vajadzīgi, intervijā aģentūrai LETA izteicās Krievijas publicists un žurnālists Artēmijs Troickis.

"Ir jau skaidrs, ka viņiem krievi nepatīk, ka viņi krievus piecieš. Bet viņiem ir jāpieņem, ka krievi šeit dzīvo, un jākomunicē ar viņiem kā ar līdzīgiem, nevis kā ar minoritāti. Ja tas tā notiktu, tad, manuprāt, izdotos atrisināt daudzus jautājumus. Jo attiecības ar krievu mazākumu cieš no tā, ka krieviem atsevišķas lietas netiek skaidrotas, līdz ar to viņi domā, ka tās uz viņiem vispār neattiecas. Viņi ir atsvešināti, un tas ir ļoti slikti," uzskata prominentais žurnālists.

Viņaprāt tipiski krievi nav dzimuši eiropieši, bet tāpēc viņiem nevajag "pārvilkt pāri krustu", ar viņiem ir jāstrādā.

"Ar komunistiem, staļinistiem, ar padomju cilvēkiem es nerunātu, jo uzskatu, ka tas ir bezcerīgi. Bet ar normāliem krieviem, kuri vienkārši nesaprot visu, kas šeit notiek, un jūtas pamesti vai pat kā otrās šķiras cilvēki - viņus ir jāpārliecina par pretējo. Ne tikai ar vārdiem, bet arī ar kaut kādām darbībām," uzsvēra Troickis.

Viņš uzskata, ka krievu pensionāri ir "pilnīgi bezcerīga" auditorija. "Viņi faktiski ir padomju cilvēki, kas nekad nepieņems ne Eiropu, ne Latviju, ne Igauniju, ne Rietumu vērtības. Viņi ir uzauguši un mentāli arī palikuši Padomju Savienībā. Šos cilvēkus par kaut ko pārliecināt nav iespējams - lai viņi dzīvo savu dzīvi. Ja ar kādu runāt ir vērts, tad tie ir jaunieši - jauni dinamiski cilvēki, kuri dzīvo patstāvīgu dzīvi, nevis slīgst nostalģijā pēc Padomju Savienības un no mājām iziet tikai divreiz nedāļā uz lielveikalu, bet pārējo laiku skatās Krievijas televīziju."

Troickis norāda, ka jauniešus daudz vieglāk ir sasniegt caur sociālajiem tīkliem, tomēr ar šiem cilvēkiem ir jārunā arī praktiskas rīcības valodā.

"Vidējās paaudzes cilvēki nav tik ļoti pieķērušies Padomju Savienībai. Viņiem nav šīs padomju hipnozes, nav sajūtas, ka viņi šeit ir visa noteicēji. No otras puses, viņi atrodas spēcīgā savu padomju vecāku ietekmē. Kā pret šo ietekmi cīnīties, man nav ne jausmas. Bet domāju, ka zāles ir tās pašas - skaidrot un pārliecināt, izturēties kā pret līdzīgiem," sacīja publicists.

"Baltijas krievi principā ir ieņēmuši ļoti ērtu pozīciju. Viņi dzīvo pārtikušās demokrātiskās Eiropas valstīs, kur viss ir kārtībā ar ekonomiku, kur viņi var būt droši par to, ka policija viņus nepiekaus vai nespīdzinās uz ielas, kur uz tiesu neviens nepiezvanīs un neliks "šito te ātri ietupināt". Vienlaikus vietējās varas iestādes viņi kritizē, kaut arī tā ir itin "balta un pūkaina", bet Krievijas varu dievina, kaut arī tā ir noziedzīga, korumpēta un veidota uz vardarbības bāzes," izteicās Troickis.

Viņš uzskata, ka Baltijas valstu krievu noskaņojums ļoti atšķiras no situācijas Krievijā, kur cilvēki daudz labāk redz reālo situāciju savā valstī un saprot, cik slikti šobrīd klājas Krievijā.

"Viņi redz, kā krītas alga, ka paliek dārgāki pārtikas produkti, ka vēlas palielināt pensijas vecumu. Viņi saprot, cik šausmīgā stāvoklī ir veselības aizsardzība, izglītība, tiesvedība. Viņi to saprata pat tad, kad vēl visi kliedza "Krima ir mūsu". Bet tagad saprot vēl skaidrāk, jo krīze padziļinās. Tāpēc esmu pārliecināts, ka Krievijas krievi uz situāciju valstī skatās ar skaidrāku galvu un aizvien vairāk pauž neapmierinātību ar notiekošo," izteicās Troickis.

Top komentāri

.
.
Piekrītu par 50%, jo ko nozīmē, krievi nepatīk... Nepatīk tāpēc, ka lielākais vairums nav integrējies. Piemēram, ja es runāju arī krieviski, tad viņi nav pacentušies iemācīties latviski. Bet pēdējai rindkopai par to, kā šie dzīvo Eiropā, bet no tāluma cieši mīl visas putinostānas izdarības, ir taisnība, pie tam dzīvot savā etniskajā dzimtenē nevēlas.
Bokors
B
Tā ir reakcija uz krievu šovinismu un mongoļu- tatāru iekarotāju politiku.
tā bija
t
Troickis nu jau kādus gadus dzīvo Tallinā, pazīstams mūzikas pazinējs, utt. Apmēram pirms gada, ja vajag, varētu atrast to interviju, Troickim pajautāja kā viņam pašam ar igauņu valodas apgūšanu, ja jau viņš dzīvo Igaunijā? Un tad viņš tā jēli atbildēja, ka viņš ir sajutis, ka Tallinā var ļoti ērti dzīvot ar krievu un angļu valodu zināšanām, bet bez igauņu valodas. Tajā brīdī man lielā cieņa pret šo pilsoni izbeidzās, ir palikusi mazā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits