Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Uz ūdens pudeles Navaļnija viesnīcas numuriņā atrastas Novičok indes paliekas

Minerālūdens pudele, uz kuras Vācijas speciālisti atrada grupas Novičok indes paliekas, atradusies Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija viesnīcas numuriņā Tomskā, Sibīrijā, un no turienes nogādāta Berlīnē, pavēstīja Navaļnija līdzgaitnieki sociālajā tīklā Instagram un tīmekļa izdevums Projekt.

No viesnīcas numuriņa pudeli iznesusi un nogādājusi Berlīnē Navaļnija Korupcijas apkarošanas fonda (FBK) līdzstrādniece Marija Pevčiha, izdevumam Projekt sacīja viņas kolēģis.

Instagram publicēts video, kas uzņemts Navaļnija numuriņā Tomskas viesnīcā Xander stundu pēc tam, kad parādījās ziņas par politiķa veselības krīzi.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Откуда взялась злосчастная бутылка? Давайте объясним, откуда взялось то, про что нам непрерывно задают вопросы. Так называемая “бутылка с «Новичком»”, ну, а точнее, обычная пластиковая бутылка из-под воды, на которой потом в немецкой лаборатории обнаружили следы боевого отравляющего вещества.  Это бутылка из номера в томской гостинице, где останавливался сам Навальный и вся наша съемочная группа.  Перенесемся обратно в 20 августа. В этот день часть нашей команды улетела в Москву, часть осталась в Томске доделывать видео. В полете Алексей потерял сознание и начал задыхаться, самолёт экстренно сел. Почти сразу сотрудники ФБК, которые остались в Томске, узнали о случившемся. В этот момент была сделана единственно возможная вещь. Они вызвали адвоката, поднялись в номер, из которого только что выехал Навальный, и начали фиксировать, описывать и упаковывать все, что там нашли. В том числе, и бутылки из-под гостиничной воды.  Как это происходило, вы можете посмотреть на этом видео.  Никакой особой надежды что-то такое обнаружить не было. Но поскольку нам было абсолютно ясно, что Навальный не “слегка заболел”, не “перегрелся” и Рафаэлкой здесь не поможешь, было решено забрать все, что может хоть как-то гипотетически пригодиться, и передать это врачам в Германии. То, что дело расследовать в России не будут, тоже было достаточно очевидно. Так и вышло: прошел почти месяц, Россия так и не признала отравление Алексея. Спустя две недели именно на бутылке из томского номера немецкая лаборатория обнаружила следы «Новичка». А потом еще три лаборатории, которые брали анализы у Алексея, подтвердили, что Навальный был отравлен именно им. Теперь мы понимаем: это было сделано до того, как он покинул свой номер, чтобы поехать в аэропорт. Сегодня в 20.00 в передаче «Россия Будущего» на ютюб-канале Навальный LIVE Георгий Албуров @alburov расскажет подробности.

A post shared by Алексей Навальный (@navalny) on

 

 

Navaļnijs saindēts vēl tad, kad bijis viesnīcā, nevis lidostā vai lidmašīnā, norāda Radio Brīvība.

Izdevums Taiga.info noskaidrojis, ka viesnīca ir saistīta ar augsta ranga reģiona drošības struktūru pārstāvjiem un amatpersonām.

Novičok paliekas uz pudeles nenozīmē, ka Navaļnijs saindēts ar šīs pudeles ūdeni, bet tikai to, ka politiķis bijis kontaktā ar pudeli pēc saindēšanas.

Kā izdevumam "Projekt" sacīja viens no "Novičok" izstrādātājiem Vladimirs Ugļevs, ja inde politiķa organismā būtu nokļuvusi ar ūdeni, viņš pēc dažām minūtēm "raustītos krampjos".

Navaļnijs kontaktā ar indi nonācis caur ādu, norādīja Ugļevs, spriedumu balstot Navaļnija saindēšanās simptomu un stāvokļa pasliktināšanās dinamikas analīzē.

Kur šis kontakts noticis, pagaidām nav skaidrs.

Par to, vai Novičok paliekas konstatētas arī uz citiem priekšmetiem, kas paņemti viesnīcas numuriņā, netiek ziņots.

20.septembrī plkst.10 pēc Tomskas laika lidmašīna ar Navaļniju, kas bija zaudējis samaņu, nosēdās Omskā, un šī ziņa uzreiz sasniegusi viņa kolēģus.

Tie, kas tajā brīdī vēl bija palikuši Tomskas viesnīcā, tobrīd brokastoja pirmajā stāvā.

Viņi uzreiz devušies savākt visu, kam varētu būt kāda saistība ar saindēšanu.

"Tika izdarīts viss, lai glābtu lietiskos pierādījumus," izdevumam "Projekt" sacīja FBK Tomskas štāba aktīvists.

Tas bija iespējams, jo numuriņš vēl nebija nodots jauniem viesiem, bet numuriņu sakopšana viesnīcā parasti sākas tikai pēc plkst.10 vai 11.

No 239.numuriņa, kur bija apmeties Navaļnijs, tika paņemti vairāki priekšmeti, kurus, iespējams, bija izmantojis politiķis, arī iesākta markas Svatoj istočņik ūdens pudele.

FBK publicējis numuriņa apskates video, cita starpā pievēršot uzmanību arī ūdens pudelei.

Pats politiķis neatceras, tieši kad dzēris no šīs pudeles, izdevumam Projekt sacīja viens no FBK līdzstrādniekiem.

Izmeklēšanā svarīga loma var būt viesnīcas videonovērošanas kameru ierakstiem, norāda Projekt.

Visu, kas noticis pie Navaļnija numuriņa, fiksējušas divas kameras.

Ierakstus paņēmuši tiesībsargājošo iestāžu līdzstrādnieki.

Navaļnijam 20.augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, pilots veica ārkārtas nolaišanos Omskas lidostā un Navaļnijs ar saindēšanās pazīmēm nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā. 22.augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmusies Berlīnes Universitātes klīnika Charite.

Kā 2.septembrī pavēstīja Vācijas valdība, iegūti neapstrīdami pierādījumi, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie Novičok grupas. Pirmdien šo slēdzienu apstiprinājušas arī Francijas un Zviedrijas laboratorijas.

Navaļnijs 7.septembrī tika atmodināts no medicīniskās komas, bet pirmdien atslēgts arī no mākslīgās elpināšanas aparāta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits