Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 23. maijs
Leontīne, Ligija, Lonija, Leokādija

Vīns, kas dod vairāk, nekā solīts

Saulainajā Itālijā vīna gatavošanai izmanto tik daudz vīnogu šķirņu kā nekur pasaulē - vairāk nekā 1000. Šīs zemes 21 vīna ražošanas apgabals sīkāk sadalāms 95 provincēs. Ņemot vērā, ka kalnu zonā klimats ir krietni vēsāks kā līdzenumā un vīnogu ražas ir visai atšķirīgas, itāļu vīni ir interesanti savā daudzveidībā.

Grāmatā Kas ir itālieši rakstīts, ka lielāko daļu vīnu šajā zemē dzer jaunus - un to dara paši darinātāji, lietojot visās ēdienreizēs un daudz nešķirojot, vai vīns ir padevies vienkāršs vai karaliski smalks. «Arī vīnam tāpat kā cilvēkam var būt trūkumi. Vai tādēļ tas uzreiz ir slikts?»- esot izsaucies kāds ciema desinieks, baudīdams vietējo tumšo sarkanvīnu, vino nero. No mājas vīna līdz valsts garantam Te gan uzreiz jāpiebilst, ka itāļi prot gatavot garšīgus ēdienus un vīna gaume, tāpat kā ēdiena gaume, viņiem ir krietni izsmalcinātāka kā vidusmēra eiropiešiem. Kopš 1994.gada vīna ražošanai, tāpat kā Francijā tika pieņemti stingrāki kvalitātes kontroles noteikumi, stāsta firmas Interbaltija vīnu nodaļas vadītājs Romāns Komars. Tātad, ja uz itāļu vīna pudeles etiķetes redzat VdT - Vina di Tavola - tas ir galda vīns. Tālāk nāk IgT - Indicazione Geografica Tipica jeb noteiktas ģeogrāfiskās izcelsmes vīns - , DOC - Denominazione di Origine Controllata jeb vīns, kas ražots īpašā kontrolē un DOCG - Denominazione di Origine Controllata e Garantita - vīns, kura kvalitāti garantē valsts struktūras. Ir izveidojusies interesanta situācija, kad itāļi šo klasifikāciju mēdz apiet... parasti - ne savā labā: teiksim, viszemākās kategorijas - galda - vīns var būt ļoti augstvērtīgs. Pjemontas Gavi, Sicīlijas Marsala... Slavenākie Itālijas vīna apgabali ir Pjemonta, Toskāna, Veneto, Marke, Lacio, Emīlija Romanja un Sicīlija. Pjemontā aug daudz Nebbiolo - augstvērtīgo sarkanvīna vīnogu, no kurām ražo tumīgos Barolo, Barbaresco [barbaresko*]. Pretpols - sausais un svaigais Pjemontas baltvīns Gavi [gāvī]. Toskānas «augļi» ir Chianti [kjantī] - sarkanvīns, ar kuru nespeciālistam parasti asociējas Itālija un Brunello di Montalcino [brunelo di montalčino] - vīns, kas tiek neoficiāli uzskatīts par Itālijas sarkanvīnu karali. Veneto saražotā vīna apjoma dēļ tiek saukts par Itālijas vīna fabriku, bet vislielāko atpazīstamību šim apgabalam nesuši sarkanvīni Valpolicella [valpoličella] un Bardolino, kā arī baltvīns Soave [zoave]. No Markes nāk atsvaidzinošais baltvīns Verdicchio [verdikio], no Umbrijas - piesātinātais baltvīns ar tropisko augļu akcentu - Orvieto, bet no Lacio - tam līdzīgais, tikai asākais Frascati [fraskati]. Sicīlijas devums - stiprinātais dzeltenbrūnais Marsala, Emīlija Romanja asociējas ar Lambrusco [lambrusko]. Romāns Komars itāļu vīna draugiem iesaka neieciklēties ar Chianti, bet izmēģināt visu, ko šīs zeme dod. Ideālajā variantā - kopā ar itāļu ēdienu. Itāļu vīnu raksturojums Sarkanvīni: Chianti. Gatavots lielākoties no Sangiovese vīnogām. Tas vienmēr mēdz būt sauss, aromātā jūtama ādas buķete, riekstkoks, tabaka, cigāri, melnzeme (!). Nāk no Kjantī provinces Toskānā. Chianti Classico - augstākā līmeņa vīns, kam vīnogas tiek atlasītas pēc īpašiem nosacījumiem un audzētas tikai vienā noteiktā areālā. Tradicionālais iepakojums - pudele salmu «groziņā» (fiaschi) ir itāļu vīnu suvenīrversija, taču mēdz būt arī Chianti parastās pudelēs. Atpazīstamākais itāļu vīns. Var dzert pie pastas, picas, medījumu gaļas, liellopu gaļas. Barolo. Vīns no Nebbiolo vīnogām, ar spēcīgu raksturu un ļoti bagātīgu aromātu. Ražots Pjemontā. Tiek ieteikts pie jēra gaļas, pīles, steika. Brunello di Montalcino. Gatavots Montalčino provincē Toskānā no Sangiovese vīnogu hibrīda. Vēl vairāk miecvielu kā Chianti. Tumīguma un aromātu paletes dēļ neatpaliek no Francijas Bordo vīniem, taču netiek ražots lielos apjomos, tādējādi atspoguļo itāļu vīna tradīciju noturību. Derēs pie steika un asiem sieriem. Baltvīni: Gavi. Šībrīža modes vīns Eiropā. Ražots Pjemontā no Cortese vīnogām. Ļoti bagātīgs, mazliet smaržo pēc olīveļļas un riekstiem, taču ir pietiekoši svaigs. Iesaka pie laša, jūras veltēm, vistas, dārzeņiem. Pinot Grigio [pino gridžio]. Ļoti svaigs vīns no Veneto. Labs atspirdzinājumam. Smaržo un garšo pēc zaļa ābola, var būt mazliet eļļains. Garša parasti ir sabalansēta, ar pietiekošu skābuma līmeni. Prosecco [proseko]. Gatavots no Veneto apgabalā audzētajām vīnogām, no kurām iznāk viegli uzgāzēts vīns (vino frizzante). Prosecco Spumante ir dzirkstošs vīns, līdzīgs šampanietim. Gan pirmais, gan otrais ir populāri aperatīvi. --- *Šeit un turpmāk kvadrātiekavās - aptuvena izruna

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits