Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Al Qaeda "atdzīvina" bin Ladena vārdu

Pirms sešiem gadiem – 2011. gada 2. maijā – amerikāņu militārās operācijas laikā Pakistānas pilsētā Abotābādā tika nogalināts tobrīd pasaulē visvairāk meklētais terorists Osama bin Ladens, kurš iedvesmoja 2001. gada 11. septembra uzbrukumus ASV. Bin Ladena nāve bija pamatīgs trieciens viņa dibinātajai teroristiskajai organizācijai Al Qaeda, kas pēdējos gados ir sašķēlusies un zaudējusi spēku.


Cenšoties atgūt agrākās pozīcijas, Al Qaeda vadība nolēmusi atkal izmantot bin Ladena vārdu. Par organizācijas jauno seju izvirzīts bēdīgi slavenā terorista dēls Hamza, kurš jau kopš mazotnes esot audzināts par tēva pēcteci Al Qaeda vadītāja krēslā. Jaunais vīrietis piedalījies vairākos Al Qaeda propagandas video, aicinot džihādistus sarīkot terora aktus visā pasaulē, trešdien lasāms laikrakstā Diena.

Pēdējais video ar Hamzas bin Ladena līdzdalību internetā parādījās 13. maijā. Desmit minūšu garajā videorullītī, kurā iemontēti fragmenti no televīziju sižetiem par vairākiem neseniem teroristu uzbrukumiem, viņš mudina Al Qaeda sekotājus veikt tā dēvētos vientuļo vilku uzbrukumus "neticīgajiem" ASV, Eiropā, Krievijā un Izraēlā. "Sekojiet citu mocekļu pēdās," sacīja Hamza bin Ladens, norādot, ka uzbrukumu īstenošanai ir derīgi visi pieejamie līdzekļi, arī šaujamieroči un automašīnas. 

Aptuveni 27 gadus vecais Hamza ir viens no 23 Osamas bin Ladena bērniem, kurus viņam dāvāja piecas sievas. Viņa māte ir Osamas bin Ladena trešā sieva Hairija Sabara, kuru sagūstīja pasaulē visvairāk meklētā terorista likvidācijas operācijas laikā, bet vēlāk atbrīvoja. Pēc operācijas mediji vēstīja, ka tās laikā nošauts arī Hamza, bet vēlāk izrādījās, ka nogalinātais bija cits Osamas bin Ladena dēls. 

Hamza bija Osa,as bin Ladena mīļākais dēls un jau kopš mazotnes tika audzināts par džihādistu. Puisēns regulāri parādījās Al Qaeda propagandas videoklipos, piemēram, turot tēva šaujamieroci, deklamējot dzejoļus un piedaloties kaujas apmācībā kopā ar citiem zēniem. "Viņš bija Al Qaeda reklāmas tēls," telekanālam CNN stāsta bijušais FIB aģents Alī Sufans, kurš pēc 11. septembra uzbrukumiem nopratināja daudzus Al Qaeda locekļus. "Viņam jau mazā vecumā bija liela harisma un milzīgas oratora spējas." 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena trešdienas, 17.maija, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits