Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

ANO nobalso par pārrobežu palīdzības operācijas turpināšanu Sīrijā

ANO Drošības padome otrdien nobalsojusi par pārrobežas palīdzības piegāžu turpināšanu Sīrijas opozīcijas kontrolētajām teritorijām vēl uz vienu gadu, tomēr Krievija balsojumā atturējās un norādīja, ka šī palīdzības operācija būtu pakāpeniski jāizbeidz.

Krievija pieprasījusi izmaiņas šajā palīdzības operācijā, kuras ietvaros palīdzības konvoji Sīrijas teritorijā no Turcijas un Jordānijas var iekļūt bez Damaskas valdības akcepta.

Krievijas vēstnieka vietnieks Vladimirs Safronkovs skaidroja, ka situācija Sīrijā ir radikāli mainījusies pēdējo trīs gadu laikā un ka pārrobežu palīdzība ir "pagātnes mantojums".

"Mēs uzskatām, ka ir svarīgi pakāpeniski izbeigt šo rudimentāro shēmu, kas vairo Sīrijas sašķeltību," sacīja Safronkovs.

Ēģiptes, Japānas un Zviedrijas ierosinātā rezolūcija tika apstiprināta ar 12 balsīm "par". Krievija, Ķīna un Bolīvija balsojumā atturējās.

ANO apgalvo, ka pārrobežu palīdzības piegādes ir "dzīvības artērija" sīriešiem, kas dzīvo nemiernieku kontrolētajās teritorijās, jo Damaskas valdība noteikusi stingrus ierobežojumus piegādēm uz šiem apvidiem.

Humānā palīdzība Sīrijā nepieciešama vairāk nekā 13 miljoniem cilvēku.

Pārrobežu palīdzība Sīrijā ik mēnesi sasniedz vidēji miljonu cilvēku, norādījušas ANO amatpersonas.

Maskava skaidro, ka palīdzības operācijas grauj Sīrijas suverenitāti, jo palīdzības organizācijām Damaska par palīdzības piegādēm ir jāinformē, bet nav jāprasa tās atļauja.

Palīdzības organizācijām būtu jāatgriežas pie "tradicionālās pieejas" darbā ar Sīrijas valdību, sniedzot palīdzību Sīrijas iekšienē, skaidroja Safronkovs.

ANO ir "jāizstrādā plāni pakāpeniskai šīs pārrobežu shēmas izbeigšanai", viņš sacīja.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 340 000 cilvēku.

Top komentāri

mērgļi
m
Tie, kas nobalsoja par , balsoja par asinsizliešanas turpinājumu. "Palīdzības konvoji opozīcijai" ir nekas cits kā ASV militārkompāniju ieroču piegādes teroristu apbruņošanai diversiju veikšanai pret Sīrijas armiju.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits