Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Erdogans virza plānu Turcijas karavīru izvietošanai Lībijā

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans ceturtdien paziņoja, ka janvāra sākumā parlamentā gaidāms balsojums par karavīru nosūtīšanu uz Lībiju, lai atbalstītu Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) atzīto valdību cīņā pret feldmaršalam Halifam Haftaram lojālajiem spēkiem.

Turcijas karavīru nosūtīšana sarežģīs jau tā trauslo drošības situāciju iekšējā konflikta novājinātajā valstī.

Runā Ankarā Erdogans ceturtdien paziņoja, ka lēmumprojekts par karavīru nosūtīšanu tiks nodots balsojumam parlamentā 7.janvārī, kad deputāti atsāks darbu.

"Ar dievpalīgu parlamentā to pieņemsim 8.-9.janvārī un tādējādi atbildēsim" uz Tripolē bāzētās valdības palīdzības lūgumu, teica Turcijas prezidents.

"Mēs esam palīdzējuši un turpināsim visādos veidos palīdzēt Tripoles valdībai, kas cīnās pret pučistu ģenerāli, kuru atbalsta arābu valstis un eiropieši," sacīja Erdogans.

Turcijas parlaments sestdien apstiprināja drošības un militārās sadarbības līgumu ar Lībiju, kas ļauj Turcijai paplašināt savas aktivitātes Ziemeļāfrikas valstī.

Lai Turcijas valdība varētu nosūtīt uz Lībiju kaujas vienības, tai no parlamenta būtu jāsaņem atsevišķs mandāts, kā tas līdz šim ir noticis, sūtot karaspēku uz Irāku un Sīriju.

Sadarbības līgums spēkā stājas ceturtdien. Turcijas amatpersonas norādījušas, ka tas ļauj uz Lībiju nosūtīt militāro un drošības personālu apmācību mērķiem.

Ankara parakstījusi vienošanos ar Tripolē bāzēto Lībijas valdību, kas ir viena no divām valdībām ar pretenzijām uz visu valsti un ietekmīgiem ārvalstu atbalstītājiem, dažas nedēļas pēc tam, kad bija noslēgta strīdīgā vienošanās par jūras robežām.

Tripolē bāzētā valdība vienošanos ar Turciju apstiprināja pagājušajā nedēļā, un Tripoles valdība mudināja "draudzīgās valstis" īstenot militāras vienošanās, lai palīdzētu tai sakaut Haftara spēkus, kas atbalsta Tubrukā bāzēto Lībijas valdību.

Tripoles valdības premjerministrs nosūtījis vēstules Alžīrijai, Lielbritānijai, Itālijai, Turcijai un ASV.

Ēģipte, Apvienotie Arābu Emirāti un Saūda Arābija, kā arī Krievija tiek uzskatītas par Tubrukas valdības un Haftara atbalstītājām, bet Katara un Turcija - par Tripoles valdības atbalstītājām.

Tubrukas valdību atbalstošajām arābu valstīm ir saspringtas un ierobežotas attiecības ar Turciju un Kataru.

Erdogans iepriekš ir apgalvojis, ka Haftara spēkus atbalsta Krievijas drošības kompānija Wagner, bet Krievija to ir noliegusi.

Ceturtdien Erdogans šo apsūdzību atkārtoja sakot, ka Turcija - atšķirībā no Krievijas - reaģē uz likumīgas Lībijas valdības lūgumu palīdzēt.

Kopš 2011.gada, kad NATO atbalstītās sacelšanās gaitā tika gāzts un nogalināts ilggadīgais diktators Muammars Kadafi, Lībijā valda haoss. Uz kontroli pār šo valsti pretendē konkurējošas valdības un daudzi kaujinieku grupējumi.

Haftara komandētā Lībijas Nacionālā armija aprīlī sāka uzbrukumu Tripoles ieņemšanai. Kopš tā laika vardarbība Lībijā saasinājusies, bet neviena no pusēm nav guvusi jūtamu pārsvaru.

Top komentāri

snm
s
Ja Rietumu valstis 15.gadsimtā būtu saliedētākas, tad šodien Turcijas vietā būtu liela Grieķija.
no problem
n
Kā izskatās, Turcijas čečeņi, kas tur dzīvo no 1864 kad aizmuka no krievu genocīda, tūlīt vicosies ar Krievijas čečeņiem jeb kadirkām. Normāls cilvēks abām pusēm var vēlēt tikai - fight, fight, kill, kill !!!
davai!
d
Turku nacisma vēršas plašumā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits