Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Irāna brīdina Trampu par kodolvienošanās "sabotēšanu": Sekas nebūs patīkamas

Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs licis noprast - ja Irānas kodolvienošanos asi kritzējošais ASV prezidents Donalds Tramps mēģinās noteikt papildu ierobežojumus un pienākumus Irānai, Teherāna varētu izšķirties atsākt urāna bagātināšanu, vēsta The Guardian.

Augsta ranga darbinieks Trampa administrācijā medijiem aizvadītajā nedēļā paziņojis, ka Tramps tostarp par Irānas kodolvienošanos Baltajā namā diskutēs ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu viņa vizītes ASV laikā, kas gaidāma no pirmdienas līdz trešdienai.

Tramps vienošanos regulāri nodēvējis par "briesmīgu" un pārmetis Irānai, ka tā neievēro "vienošanās garu". Baltā nama saimnieks uzstājis, ka Eiropas partneriem vienošanās nepilnības jāvērš par labu, neslēpjot, ka ar to domā jaunu aizliegumu piemērošanu Teherānas raķešu un kodolprogrammai. Ja Irāna nebūs gatava pieņemt jaunos nosacījumus, Tramps 12. maijā atteikšoties parakstīt dokumentu, ar kuru tiek pagarināti jau spēkā esošie un Baraka Obamas administrācijas laikā panāktajā līgumā iekļautie nosacījumi (šādu lēmumu ASV pieņem ik pēc 120 dienām).

Irānas ārlietu ministrs norādījis, ka šādā gadījumā ASV jārēķinās ar sekām, "kuras nebūs patīkamas".

Sarunā ar žurnālistiem Ņujorkā Zarifs izteicās, ka "Trampam ir iespēja līgumu lauzt, bet nāksies rēķināties ar sekām. Mēs pieņemsim savu lēmumu, balstoties uz mūsu nacionālās drošības interesēm (..), un tas nebūs pārāk patīkami Savienotajām Valstīm. To es varu apgalvot."

Zarifs arī neuzskata, ka vienošanās iespējama tikai Irānas un Eiropas valstu starpā, bet bez ASV starp līgumu parakstījušajām valstīm, un izteicās, ka Francija un Vācija varētu censties pārliecināt ASV mainīt domas, taču nelika lielas cerības uz to, ka partneriem Eiropā izdosies pārliecināt Trampu.

Zarifs licis noprast, ka Teherāna arī šādā scenārijā drīzāk apsver vienošanās laušanu, proti, Irāna varētu atsākt bagātināt urānu, kas izmantojams arī kodolbumbu ražošanā. Tāpat Irānas pārstāvis norādījis, ka valsts parlamentā ir runas arī par citiem, turklāt daudz "drastiskākiem mēriem", reaģējot uz Trampa uzstādījumu "pievilkt skrūves" vai vienošanos atmest.

Jāatgādina, ka arī Irāna pēdējā laikā izpelnījusies kritiku par Bašāra el Asada un viņa režīma atbalstīšanu, pār kuru krīt aizdomu ēna par ķīmisko ieroču izmantošanu Sīrijas pilsoņu karā. Zarifs šo kritiku noraidīja, apgalvojot, ka Irāna Sīrijas pilsoņu karā "nepalīdz Asadam, bet cīnās ar ekstrēmistu grupējumu radītajiem draudiem."

Top komentāri

trusis nejaukais
t
kur ir probleema, atsakaas no shiis vienoshanaas un vienojas par jaunu. aciimredzot esoshaa vienoshanaas iraanai ir loti izdeviiga ja jau taadi baisie draudi par sekaam kuras naaksies nozheelot bablabla.. tak vinji taapat nodarbojas ar kodolierochu izstraadi un esosho vienoshanos nepilda.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits