Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Irāna izstāsies no kodolvienošanās, ja tai nebūs Eiropas garantiju

Irāna izstāsies no kodolvienošanās ar pasaules lielvarām, ja līgumu parakstījušie Eiropas pārstāvji nesniegs nopietnas garantijas, ka tirdzniecības sakari turpināsies arī pēc ASV izstāšanās no vienošanās, trešdien sacīja Irānas augstais līderis ajatolla Ali Hāmenei.

Vēršoties pie Irānas valdības, Hāmenei sacīja: "Ja jums tajā brīdī neizdosies gūt konkrētas garantijas - un es tiešām šaubos, ka jūs to varat -, mēs šādi turpināt nevaram."

Ajatollas uzruna tika pārraidīta arī televīzijā.

ASV prezidents Donalds Tramps otrdien paziņoja, ka ASV izstājas no 2015.gadā noslēgtā Irānas kodollīguma.

Vašingtona atjaunos visas sankcijas, kas tika noņemtas kodollīguma ietvaros, kā arī noteiks Teherānai visaugstākā līmeņa ekonomiskos ierobežojumus, paziņoja Tramps.

Eiropas Savienība (ES) ir "apņēmības pilna saglabāt" Irānas kodolvienošanos, neraugoties uz Trampa lēmumu no tā izstāties, otrdien paziņoja ES augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs otrdien apliecināja, ka ir "ļoti satrauks" par ASV lēmumu izstāties no Irānas kodolvienošanās un atjaunot sankcijas.

Vienošanās "ir liels sasniegums kodolieroču neizplatīšanas un diplomātijas jomā, jo, pateicoties tam, dots ieguldījums reģionālajam un starptautiskajam mieram un stabilitātei", paziņojumā norādīja Gutērrešs.

Irānas prezidents Hasans Ruhani Trampa lēmumu nodēvēja par "psiholoģisku karadarbību" pret Irānu un pavēstīja, ka, neskatoties uz ASV izstāšanos, Irāna paliks kodollīgumā ar pasaules lielvarām. Viņš norādīja, ka vēlētos apspriest Trampa lēmumu ar līgumu slēgušajām Eiropas, Krievijas un Ķīnas pusēm.

Francija, Vācija un Lielbritānija paudušas nožēlu par Trampa lēmumu, un Francijas prezidents Emanuels Makrons pavēstīja, ka "strādās kolektīvi" pie jauna plašāka Irānas līguma.

ASV eksprezidents Baraks Obama otrdien atzina, ka Trampa lēmums Irānas kodolvienošanās jautājumā ir "nopietna kļūda", turklāt šādi tiek "pagriezta mugura Amerikas tuvākajiem sabiedrotajiem".

Top komentāri

x
x
Разрыв сделки с Ираном, неизбежно повлечет за собой резкий рост цен на нефть, в краткосрочной и среднесрочной перспективах. Это значит, что цены за баррель "черного золота" уйдут вверх на-долго. Очень долгий срок! А Россия неплохо заработает на нефтяных поставках в Европу, которая, в угоду США, не сможет приобретать Иранскую нефть. Понятно, что для Российских нефтяников и экономики - это огромная выгода! Конечно, Кремль будет заявлять протесты, озабочиваться срывом Иранской сделки и прочее, прочее... однако выгоду для России никто не отменял. В казну пойдут потоки нефтедохода, вырученные от действий Американского Конгресса и Трампа лично. Кроме того - Россия, разумеется, не станет поддерживать американских санкций (вообще не обязана), и начнет поставки своей продукции в Иран (в обмен на их нефть). Какой продукции? Самой разной, включая и военную технику и вооружения. Двойная выгода! Героя России Трампу! :)
ak vai
a
Darījumi ar Irānu ir vienīgā iespēja uzturēt dažu Eiropas valstu ekonomiku virs ūdens. Citādi tās kļūs par lielām Grieķijām.
Pipars
P
Irāna prediktora plānos ir paredzēta kā jauns varas koncentrācijas centrs, viņa tā tāpat kā Ķīna nākotnē tiek stumta kā jauns pasaules varas koncentrācijas centrs, tāpēc tai ir nepieciešams kodolvalsts status. Tas arī tiek realizēts, Tramps pašreiz strādā pie ASV kā varas koncentrācijas centra likvidācijas, kur vara no Londonas un Vašingtonas tiek pārnesta uz Ķīnu. Savukārt Eiropas savienība kā varas koncentrācijas centrs pēc prediktora plāniem agrāk vai vēlāk pārvietosies uz Irānu. Tāpēc mums šī līguma laušana (arī) ir ar negatīvām sekām, jo veicina eirozonas varas koncentrācijas centra ātrāku pārnesi, kas nes sev līdzi daudzas problēmas kuras mums labāk būtu maksimāli atlikt. Protams Irāna salīdzinot ar Ķīnu kā varas koncentrācijas centrs vēl ir embrija stadijā, tāpēc pašlaik mums vēl ir laika logs, bet diemžēl zinot situāciju tirgos un banku sektorā domāju nu varbūt gads - pusotra...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits