Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Irānā piespriež pirmo nāvessodu saistībā ar Amini nāves izraisītajiem protestiem

Irānā svētdien piespriests pirmais nāvessods saistībā ar dalību protestos, ko izraisīja jaunās sievietes Mahsas Amini nāve pēc aizturēšanas, liecina tieslietu sistēmas tīmekļa vietnē Mizan publicētā informācija.

Tiesa Teherānā piespriedusi nāvessodu par "valdības ēkas aizdedzināšanu, sabiedriskās kārtības traucēšanu, pulcēšanos un noziegumu pret nacionālo drošību plānošanu, kā arī būšanu dieva ienaidniekam un izvirtulim uz zemes", kas ir viens no nopietnākajiem noziegumiem Irānā, ziņoja "Mizan".

Cita tiesa Teherānā piesprieda piecu līdz desmit gadu cietumsodu piecām personām par "pulcēšanos un noziegumu pret nacionālo drošību plānošanu un sabiedriskās kārtības traucēšanu".

Visi notiesātie spriedumu var pārsūdzēt, piebilsts "Mizan".

Irānā kopš septembra vidus notiek protesti, kurus izraisīja 22 gadus vecās Mahsas Amini nāve pēc tam, kad "tikumības policija" viņu bija aizturējusi par nepareizu galvas lakata valkāšanu. Citas kopā ar Amini aizturētās teikušas, ka "tikumības policijā" Amini smagi piekauta. Protesti strauji pārauga plašākā neapmierinātībā ar situāciju valstī un ar 83 gadus veco Irānas augstāko garīgo līderi ajatollu Ali Hameneji.

Irānas varas iestādēm nežēlīgi apspiežot šos protestus, ir nogalināti vismaz 326 cilvēki, tai skaitā 43 bērni un 25 sievietes, liecina Oslo bāzētās cilvēktiesību organizācijas "Iran Human Rights" (IHR) apkopotie dati. Nogalināto vidū ir gan demonstranti, gan tiesībsargājošo institūciju pārstāvji.

Irānas tieslietu sistēmas pārstāvji svētdien informēja, ka par dalību nekārtībās, kā Irānas varasiestādes dēvē protestus, trīs provincēs apsūdzēti vairāk nekā 750 cilvēki.

164 cilvēki apsūdzēti Hormozganas provincē Irānas dienvidos. Viņu tiesāšana sākšoties ceturtdien.

Valsts centrālajā daļā Markazi provincē bija 276 apsūdzētie, bet, kā vēsta Irānas valsts ziņu aģentūra, 100 jaunieši atbrīvoti pret parakstītu solījumu nepiedalīties turpmākos "nemieros".

Isfahanas provincē valsts centrālajā daļā tiesas priekšā jāstājas 316 saistībā ar protestiem aizturētajiem. 12 personu tiesāšana jau sākusies.

Irāna svētdien kā "nožēlojamu un apkaunojošu" kritizēja Francijas prezidenta Emanuela Makrona tikšanos ar četrām prominentām Irānas disidentēm.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits