Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Irāna sola turpināt attīstīt kodolprogrammu, neskatoties uz ASV sankcijām

Neskatoties uz ASV šonedēļ noteiktajām sankcijām, Irāna turpinās attīstīt savu kodolprogrammu, piektdien paziņojusi Teherāna.

Irānas televīzija citē oficiālu paziņojumu, kurā teikts, ka ASV lēmums piemērot sankcijas diviem Irānas zinātniekiem liecina par naidīgu attieksmi.

Paziņojumā teikts, ka sankcijas vairos viņu centienus turpināt darbu kodoljomā, kā arī apgalvots, ka sankcijas ir pretrunā ar starptautiskajām tiesībām.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo trešdien piemēroja sankcijas divām amatpersonām Irānas atomenerģijas organizācijā. Šie zinātnieki iesaistīti urāna bagātināšanai izmantojamo centrifūgu ražošanā.

Pompeo arī paziņoja, ka anulēs visus sankciju izņēmumus civilajai sadarbībai atomenerģijas nozarē, izņemot vienu.

Šie izņēmumi ļāva Krievijas, Eiropas un Ķīnas uzņēmumiem turpināt sadarbību ar Irānu atomenerģijas nozarē, neizpelnoties ASV sankcijas.

Pagarināts tikai izņēmums attiecībā uz Būšehras atomelektrostaciju, bet tiks atcelti izņēmumi attiecībā uz Teherānas Izpētes reaktoru un Arakas smagā ūdens bagātināšanas reaktoru.

Kopš ASV 2018.gadā izstājās no Irānas vienošanās ar pasaules lielvarām par tās kodolprogrammas ierobežošanu apmaiņā pret sankciju atvieglošanu, Irāna ir pakāpeniski atkāpusies no vienošanās nosacījumu izpildes.

Janvārī Irāna paziņoja, ka vairs neievēros nekādus ierobežojumus attiecībā uz urāna bagātināšanu, ko nosaka 2015.gada kodolvienošanās, proti, Irāna neievēros ierobežojumus attiecībā uz urāna bagātināšanas centrifūgu skaitu, bagātināšanas jaudu, bagātināšanas līmeni, kā arī bez ierobežojumiem veiks kodolpētījumus.

Taču Teherān norādījusi, ka šos soļus var atcelt, ja Eiropa piedāvās veidu, kā tai izvairīties no ASV sankcijām.

Top komentāri

Pareizaissecinājums
P
Valsts kā pseido-reliģioza sekta - tā ir problēma!
Latviešu žīds
L
Tad jau izraēlai būs šī programma jāpārtrauc !
solon
s
Kāpēc Latvijas ārlietu ministrija klusē?! Vajadzētu taču izteikt atbalstu un organizēt palīdzību suverēnas valsts interešu aizstāvībai! Žīdiem tā vien niez nagi "demokratizēt" kārtējo kaimiņvalsti. Irānai ir pilnīgas un pamatotas tiesības iegūt kodolieročus - tas, iespējams, ir vienīgais reālais spēks, kurš atturēs Izraēlu (ar USraēlas un citu valstu rokām, protams) no agresijas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins apgalvo, ka piekritis Navaļnija apmaiņai

Krievijas diktators Vladimirs Putins paziņojis, ka dažas dienas pirms opozicionāra Alekseja Navaļnija nāves cietumā viņš no kādas personas saņēmis piedāvājumu apmainīt Navaļniju pret Rietumos ieslod...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits