Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Kemerons sauc cīņā pret Islāma valsti

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons uzskata, ka džihādistu kustība Islāma valsts (IS) ir "eksistenciāls drauds" Rietumiem, kura apkarošanai būšot vajadzīgi daudzi gadi. Britu sabiedrība joprojām ir šokā pēc pagājušajā piektdienā IS sekotāja sarīkotās apšaudes Tunisijā, kurā dzīvību varētu būt zaudējuši aptuveni 30 Lielbritānijas pilsoņu.  
Starptautiskā teroristu organizācija Al Qaeda (AQ) izplatījusi interviju ar nesen nogalinātu augsta ranga locekli Ādamu Gadanu, kurš asi nosodījis IS kaujinieku zvērības pret musulmaņiem Sīrijā un Irākā. 

Terora aktā, kas notika atpūtnieku pārpildītā pludmalē un viesnīcā eiropiešu tūristu iecienītajā Vidusjūras piekrastes pilsētā Sūsā, dzīvību zaudēja vismaz 38 cilvēki un trīsdesmit seši guva ievainojumus. 

Līdz pirmdienai bojāgājušo vidū bija atpazīti vismaz 18 Lielbritānijas pilsoņu, tostarp trīs vienas ģimenes locekļi. Tomēr raidsabiedrība BBC ziņo, ka viņu skaits pieaugs vismaz līdz 30, jo vairāki britu tūristi kopš piektdienas ir bezvēsts pazuduši.  

Lielbritānijas gaisa spēki pirmdien uz Sūsu nosūtīja militāro transporta lidmašīnu C17, kas nogādās dzimtenē ievainotos. Premjerministrs Kemerons paziņojis, ka uz Lielbritāniju pārvedīs arī bojāgājušo mirstīgās atliekas, ja upuru radinieki vēlēsies. 

Baidoties par savu drošību, pēdējās dienās Tunisiju pametuši tūkstošiem britu tūristu. The Guardian, atsaucoties uz Lielbritānijas Ceļojumu aģentu asociāciju, rakstīja, ka laikā, kad notika uzbrukums Sūsā, Tunisijā atradušies vismaz 20 tūkstošu ceļotāju no Britu salām. 

Ņemot vērā, ka bojāgājušo un cietušo vidū ir liels skaits britu, Skotlendjards ir sācis vienu no lielākajām pretterorisma operācijām Lielbritānijā pēdējos desmit gados, iesaistot tajā vairāk nekā 600 policistu.  

Kemerons pirmdien paziņoja, ka Lielbritānija un rietumvalstis ir IS mērķis. "Islāma valsts ir eksistenciāls drauds, jo tā sakropļo varenu reliģiju un rada postošu nāves kultu, kas vilina daudzus jaunus prātus Eiropā, ASV, Tuvajos Austrumos un citur," viņš sacīja BBC. "Irākā un Sīrijā ir cilvēki, kuri plāno briesmīgus uzbrukumus Lielbritānijā un citur. Kamēr IS pastāvēs šajās divās valstīs, mēs būsim briesmās." 

Viņš cīņu ar IS pielīdzināja cīņai ar komunismu. "Tā ir mūsu vērtību un vadlīniju cīņa pret viņu vērtībām un vadlīnijām. Mums ir jābūt sekmīgiem šajā un arī militārajā cīņā," uzskata premjers. 

Kemerons sacīja, ka Lielbritānijai jādod «pilna spektra atbilde» uz IS draudiem, tostarp jāturpina gaisa triecieni džihādistu pozīcijām Sīrijā un Irākā. Kopš pagājušā gada jūnija britu spēki uz IS pozīcijām Irākā izdarījuši 300 gaisa triecienu. 

Visu Ulda Ķezbera rakstu Kemerons sauc cīņā pret IS lasiet otrdienas, 30.jūnija laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits