Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Krievija un Turcija vienojas par demilitarizētas zonas izveidošanu līdzās frontei Sīrijā

Krievija un Turcija vienojušās izveidot "demilitarizētu zonu" ap nemiernieku kontrolēto Idlibas provinci, pirmdien pēc sarunām ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu pavēstīja Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

"Mēs esam nolēmuši līdz šā gada 15.oktobrim līdzās bruņotās opozīcijas un valdības karaspēka kontakta līnijai izveidot 15 līdz 20 kilometrus platu demilitarizētu zonu," sacīja Putins.

No demilitarizētās zonas tiks atvilkti radikālo nemiernieku grupējumu, arī Al Nusra, karotāji, viņš piebilda.

"Atbilstoši Turcijas puses priekšlikumiem ne vēlāk kā līdz 2018.gada beigām ir jāatjauno tranzīta satiksme pa maģistrālēm Alepo-Latākija un Alepo-Hama," sacīja Krievijas prezidents.

Kontroli demilitarizētajā zonā ierosināts īstenot Turcijas vienību un Krievijas militārās policijas vienību mobilās patrulēšanas grupām, norādīja Putins.

Pēdējo nedēļu laikā ap Idlibas provinci tika sakoncentrēti Sīrijas valdības bruņotie spēki.

Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu paziņoja - Putina un Erdoana vienošanās nozīmē, ka militārā operācija Idlibas provincē netiks īstenota, vēsta Krievijas ziņu aģentūras.

Erdoans ar Putinu kopīgajā preses konferencē sacīja: "Kopā ar Krieviju mēs pieliksim visas pūles, lai šo teritoriju [Idlibu] atbrīvotu no visiem radiālajiem grupējumiem."

"Turcija nostiprinās savus novērošanas punktus deeskalācijas zonā," viņš piebilda.

Turcija pēdējā laikā bija intensificējusi sarunas ar Krieviju, lai izvairītos no plašas Sīrijas valdības spēku ofensīvas Idlibā - pēdējā nemiernieku kontrolētajā Sīrijas provincē.

Idlibas spēcīgākais nemiernieku grupējums ir džihādistu alianse Hayat Tahrir al-Sham (HTS; Organizācija Levantes atbrīvošanai). Ankara pagājušajā mēnesī oficiāli to atzina par teroristu organizāciju.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits