Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Sīrijas pierobežas rajonus pametuši vairāk nekā 60 000 cilvēku

Sākoties Turcijas militārajai ofensīvai Sīrijas ziemeļaustrumos, nepilnu divu dienu laikā pierobežas rajonus pametuši vairāk nekā 60 000 cilvēku, ceturtdien paziņojusi Lielbritānijā bāzētā Sīrijas kara monitoringa organizācija Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Lielākā daļa cilvēku devušies uz austrumiem virzienā uz Haseku.

SOHR direktors Rami Abdelrahmans sacīja, ka visvairāk cilvēku pametuši no Rāselainas, Tell el Abjadas un Derbāsījas apgabalus.

Jau vēstīts, ka Turcija trešdien sāka plašu uzbrukumu kurdu kontrolētajām teritorijām Sīrijas ziemeļaustrumos, vispirms veicot intensīvu bombardēšanu, bet tad izvēršot sauszemes spēku ofensīvu, kas kļuvis iespējams pēc tam, kad apvidu pameta tur dislocētie ASV spēki.

Turcijas ofensīvas mērķis Sīrijā ir padzīt kurdu kaujiniekus no robežas un nodibināt pierobežā "drošības zonu", kurp repatriēt sīriešu bēgļus.

Neraugoties uz to, ka kurdu grupējumam Tautas aizsardzības vienības (YPG) bijusi izšķiroša loma uzvarās Sīrijā karā pret teroristu grupējumu Islāma valsts, un to, ka Vašingtona Sīrijas kurdu kaujiniekus uzskata par sabiedrotajiem un tos militāri atbalstījusi, Ankara YPG dēvē par Turcijā ārpus likuma izsludinātā bruņotā separātistu grupējuma Kurdistānas Strādnieku partija (PKK) atzaru un uzskata YPG par teroristu organizāciju.

Palīdzības organizācijas bažījas, ka Turcijas ofensīvai var būt postošas sekas uz civiliedzīvotājiem.

14 organizācijas kopīgā paziņojumā norādījušas, ka Sīrijas un Turcijas robežas tuvumā dzīvo aptuveni 450 000 cilvēku, kas būs apdraudēti, ja visas puses nesaglabās maksimālu savaldību un neizvirzīs civiliedzīvotāju aizsardzību par prioritāti.

Organizācijas brīdinājušas, ka šie cilvēki var zaudēt piekļuvi palīdzībai, ko pašreiz nodrošina palīdzības organizācijas un to darbinieki, kuriem karadarbības dēļ var nākties pārtraukt darbu vai pārcelties uz citurieni.

Organizācija Glābiet bērnus atsevišķā paziņojumā norādīja, ka reģionam draud humānā katastrofa, brīdinot par riskiem bērniem.

Daļai no cilvēkiem, kuri devušies bēgļu gaitās, šī nav pirmā reize, kad kara dēļ nācies pārvietoties.

Gaidāms, ka Turcijas spēki pakāpeniski virzīsies dziļāk Sīrijā, un Starptautiskā glābšanas komiteja (IRC) trešdien brīdināja, ka Turcijas ofensīvas dēļ bēgļu gaitās var nākties doties līdz pat 300 000 cilvēku

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits