Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Superdārgās F-35 pirmo reizi liktas lietā kaujas operācijā

ASV ražotie supermodernie lidaparāti F-35 pirmo reizi likti lietā reālā kaujas operācijā. Attēlus ar F-35 operācijas laikā publiskoja Izraēlas bruņotie spēki, norādot, ka lidmašīnas "jau divreiz izmantotas uzbrukumos divās dažādās frontēs", vēsta BBC. Jāatgādina, ka nesen Izraēla veica vairākus kaujas uzlidojumus Sīrijas teritorijā.

Izraēlas bruņoto spēku ģenerālmajors Amikams Norkins 20 valstu gaisa spēku vadošo amatpersonu sanāksmē Izraēlā atklāja, ka Izraēla F-35 lieto operācijās visā Tuvo Austrumu reģionā un ar šīm lidmašīnām jau divreiz doti triecieni. "Jūs zināt, ka Izraēla nupat uzvarēja Eirovīzijā ar dziesmu Rotaļlieta. Varu pateikt, ka F-35 nav nekāda rotaļlieta," visai savdabīgas paralēles vilka Norkins. Izraēla gan neprecizēja, tieši kādiem mērķiem dots trieciens ar F-35 lidaparātiem.

Izraēla ir pirmā valsts, ja neskaita ASV, kuras rīcībā ir F-35 lidaparāti. Tā pašlaik saņēmusi deviņus no 50 pasūtītajiem F-35. ASV ir Izraēlas lielākais militārais balsts.

Jāatgādina, ka F-35, kas teorētiski ir radariem nepamanāms daudzfunkcionāls kaujas lidaparāts, tapis pasaulē dārgākās militārā bruņojuma izstrādes programmas rezultātā. Programma ne reizi vien kritizēta tās augsto izmaksu dēļ, tostarp toreiz prezidenta amatā ievēlētais, bet vēl neinaugurētais Donalds Tramps 2016. gada izskaņā tvītoja, ka "F-35 programma un tās izmaksas šobrīd ir nekontrolējamas. Pēc 20. janvāra (Trampa inaugurācijas diena) militāro iepirkumu jomā miljardiem dolāru var tikt ietaupīti un tiks ietaupīti." 

Pāris mēnešus pēc inaugurācijas Tramps iepriekš pausto izmantoja kā atskaites punktu sava politiskā kapitāla vairošanai, uzsverot, ka tieši viņa pūliņu rezultātā programmas izmaksas nu esot būtiski sarukušas. "Šī lieta bija kļuvusi nekontrolējama, bet nu tā ir lieliska." Pērn oktobrī Tramps jau pauda gandarījumu par jaunu F-35 lidaparātu pasūtīšanu: "Lielisks darbs, tik lielisks, ka mēs par simtiem miljoniem dolāru pasūtīsim jaunas lidmašīnas gaisa spēku vajadzībām, īpaši F-35. Jums patīk F-35? To burtiski nevar redzēt. Ir grūti cīnīties pret lidaparātu, kuru nevar redzēt. Kā jūs jau dzirdējāt, mēs esam krasi samazinājuši izmaksas, paveikuši, ko citas administrācijas nespēja."

Top komentāri

Bijušais zemessargs
B
Laba lidmašīna, lai veicas Izraēlai cīņā.
Šuļc
Š
šaī faktā man israēļi simpatizē
Vārds
V
Pret palestīniešiem un objektiem Sīrija, kuri tika saskaņoti ar Krieviju? Nu, varoņi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits