Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Talibi vienojušies ar ASV par 5400 karavīru izvešanu no Afganistānas

Ar talibiem panāktās principiālās vienošanās ietvaros ASV no Afganistānas 20 nedēļu laikā izvedīs 5400 karavīrus, pavēstījis ASV sūtnis Afganistānas izlīguma jautājumos Zalmajs Halizads. Diplomāts par vienošanās detaļām pirmo reizi paziņoja televīzijas intervijā pēc tam, kad bija informējis afgāņu līderus un valdību. Vienošanās nosacījumi jāapstiprina ASV prezidentam Donaldam Trampam, viņš piebilda.

Laikā, kad intervija tika pārraidīta televīzijā, Kabulu satricināja spēcīgs sprādziens. Atbildību par sprādzienu, kurā vismaz 16 cilvēki tika nogalināti, bet 119 ievainoti, uzņēmās talibi. Kā paskaidroja nemiernieki, uzbrukuma mērķis esot bijuši ārvalstu karavīri.

Nemiernieku kontrolē šobrīd atrodas kopš 2001. gada ASV iebrukuma lielākā Afganistānas teritorijas daļa. Talibi atsakās runāt ar Afganistānas valdību, ko viņi uzskata par ASV marionetēm.

Vienošanās, par kuras aprisēm intervijā telekanālam Tolo pastāstīja Halizads, tapusi deviņu sarunu kārtu rezultātā, kas notikušas Katarā.

"Mēs esam vienojušies - ja situācija attīstās atbilstoši vienošanās nosacījumiem, mēs 135 dienu laikā pametīsim piecas bāzes, kurās mēs šobrīd atrodamies," telekanālam Tolo sacīja diplomāts.

Šobrīd Afganistānā dislocēti 14 000 ASV karavīru.

Talibu pārstāvis sakariem ar presi britu raidsabiedrībai BBC apstiprināja, ka Halizada paustās detaļas par karaspēka izvešanu atbilst patiesībai.

Atlikušā karaspēka izvešana būs atkarīga no zināmu nosacījumu izpildes, arī pamiera ievērošanas un sarunu sākšanas talibu un Afganistānas valdības starpā.

Afganistānas prezidents Ašrafs Gani viedokli par vienošanos paudīs pēc tam, kad būs ar to iepazinies, sacīja prezidenta preses sekretārs Sediks Sediki. Valdībai būs nepieciešami pierādījumi, ka talibi ir uzticīgi miera idejai, viņš piebilda.

Daudzi afgāņi bažījas, ka līdz ar ASV un talibu vienošanos smagi izcīnītās tiesības un brīvības tiks vājinātas. Talibu kaujinieki savas varas lakā no 1996. līdz 2001. gadam ieviesa stingrus reliģiskus likumus un brutāli izturējās pret sievietēm.

ASV un talibu delegāciju tikšanās notiek kopš pagājušās vasaras centienos rast risinājumu teju divas desmitgades ilgstošajam konfliktam. Vašingtonas galvenā prasība ir talibu garantijas, ka Afganistāna nedrīkst kļūt par droša patvēruma vietu teroristiem, savukārt talibi vēlas panākt, lai Afganistānu pamet viss ASV vadītais ārzemju karaspēks. Vienošanās nosacījumos jāiekļauj pamiers un tiešas sarunas starp Afganistānas valdību un talibiem, norādījušas ASV.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits