Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tramps atceļ miera sarunas ar Taliban vadību

ASV prezidents Donalds Tramps virknē tvītu paziņojis, ka svētdien viņam bija ieplānota tikšanās ar grupējuma Taliban līderiem un atsevišķi arī ar Afganistānas prezidentu Kempdeividā, prezidenta lauku rezidencē, bet nu sarunas atceltas. Trampu sadusmojis Taliban paziņojums par to, ka grupējums uzņemas atbildību par uzbrukumu Kabulā, kurā līdz ar daudziem citiem upuriem bojā gāja arī ASV militārpersona.

Ielūgt Taliban līderus uz sarunām ASV teritorijā ir bezprecedenta solis un varēja kļūt par nozīmīgu pavērsiena punktu, lai rastu risinājumu ieilgušajam konfliktam. Zīmīgi arī, ka tikšanās būtu notikusi neilgi pirms 11. septembra - dienas, kad ASV piemin 2001. gada terora aktu upurus.

"Faktiski nevienam nezinot, es un Taliban augstākā vadība, kā arī atsevišķi Afganistānas prezidents bijām ieplānojuši svētdien slepus tikties Kempdeividā. [..] Diemžēl, lai svaru kausus šķietami nosvērtu savā labā, viņi uzņēmās atbildību par uzbrukumu Kabulā, kurā bojā gāja arī viens no mūsu lieliskajiem karavīriem, kā arī 11 citi cilvēki. Es nekavējoties atcēlu tikšanos un atsaucu miera sarunas. Kādi gan ļaudis nogalinātu tik daudzus cilvēkus, tikai lai mēģinātu nostiprināt savu pozīciju sarunās? Viņiem tas neizdevās, viņi visu tikai padarīja sliktāku. Ja viņi nespēj panākt uguns pārtraukšanu pat šādu svarīgu miera sarunu laikā, turklāt ir gatavi nogalināt 12 nevainīgus cilvēkus, viņiem, visticamāk, jebkurā gadījumā nav pietiekamas ietekmes lai sarunās panāktu jēgpilnu vienošanos. Cik gan desmitgades ilgi vēl viņi grib karot?" trīs tvītu virknē sašutumu pauda Baltā nama saimnieks.

Jāatgādina, ka vēl aizvadītajā mēnesī Tramps paziņoja, ka plāno no Afganistānas izvest lielu skaitu ASV karavīru, valstī atstājot 8,6 militārpersonu. Nav zināms, vai miera sarunu atcelšana ir ieviesusi izmaiņas šajā iecerē.

Pagaidām raidorganizācijai CNN no Trampa administrācijas papildu informāciju nav izdevies iegūt - Valsts departaments lūdza ar komentāriem vērsties pie Baltā nama, bet no turienes oficiālas atbildes pagaidām nav.

Tiesa, sarunu plānošanas procesam pietuvināts avots ziņo - kaut Tramps svētdien paredzēto tikšanos atcēlis, jau šobrīd tiekot apsvērti jauni datumi, kad potenciāli varētu notikt Trampa un Taliban līderu, kā arī Trampa un Afganistānas valdības pārstāvju tikšanās.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka daudz lielāka jēga būs, ja Tramps vedīs sarunas ar savu tualetes podu.
Alla Borisovna
A
Nav īsti skaidrs, ko Tramps varētu talibiem piedāvāt. Armija ASV būs no Afganistānas šā vai tā jāizved, jo adiministrācija to vairs nevar atļauties, t.sk. arī politiski.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits