Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Turcijā pēc puča mēģinājuma pieļauj nāvessoda atjaunošanu (papildināts 22:14)

Turcijā saistībā piektdien vakarā sākto militārā apvērsuma mēģinājumu aizturēti jau ap 6000 cilvēku, un paredzams, ka šis skaitlis turpinās augt, atsaucoties uz Turcijas tieslietu ministru Keiku Bozdagu, vēsta BBC.

Vairums no šiem cilvēkiem ir augsta ranga karavīri, tostarp ap 50 Turcijas provincē Denizli aizturēti svētdien, un ap 2700 tiesnešu. Tieslietu ministrs vērienīgo aizturēšanas procesu nosauca par "tīrīšanas operāciju".

Apvērsuma mēģinājuma stundās, kad ielās izbrauca tanki un debesis šķērsoja militārie lidaparāti, gāja bojā kopumā vismaz 265 cilvēku, ieskaitot daudz civiliedzīvotāju un policistu.

Pēc apvērsuma novēršanas Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans paziņojis, ka parlaments varētu apspriest nāvessoda ieviešanu valstī.

"Demokrātijās lēmumus pieņem, balstoties uz sabiedrības viedokli. Es domāju, ka mūsu valdība runās ar opozīciju un pieņems lēmumu," Turcijas prezidenta teikto citē AFP.

"Mēs šo jautājumu [nāvessoda atjaunošanu] nedrīkstam ilgāk atlikt, jo šajā valstī tie, kuri sāka apvērsumu, par to maksās šo cenu," Erdogans teica saviem atbalstītājiem pēc tam, kad apmeklēja puča upuru bēres.

Turcijas varasiestādes uz aizdomu pamata par dalību apvērsuma mēģinājumā Indžirlikas gaisa spēku bāzē, kuru cīņai pret džihādistu grupējumu Islāma valsts izmanto ASV, aizturējušas gaisa spēku ģenerāli un vairākus desmitus zemāka ranga virsnieku.

Brigādes ģenerālis Bekirs Erdžans Vans sestdien tika aizturēts Indžirlikas bāzē valsts dienvidos, vēsta Turcijas laikraksti, tostarp Hurriyet.

Indžirlikas bāze esot izmantota, lai uzpildītu degvielu apvērsuma mēģinājumā izmantotajām militārajām lidmašīnām, aģentūrai AFP pavēstīja Turcijas amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

Turcijas varasiestādes sestdien drošības apsvērumu dēļ slēdza Indžirlikas bāzi. ASV drīz pēc tam paziņoja, ka pilnībā aptur gaisa triecienus pret Islāma valsti Sīrijā. Pentagona pārstāvis šo lēmumu skaidrojis ar to, ka Turcija slēgusi gaisa telpu, kas nepieciešama operācijām.

Pēc mēnešiem ilgām sarunām Turcija pagājušajā gadā beidzot atļāva ASV spēkiem izmantot Indžirlikas bāzi gaisa triecieniem pret džihādistiem Sīrijā. Kopš tā laika šī aviobāze ir kļuvusi par nozīmīgu šīs operācijas centru.

Svētdien Turcijas varasiestādes pavēstīja, ka uz aizdomu pamata par dalību pučā aizturēti gandrīz 3000 karavīru.

Turcijas telekanāls NTV ziņoja, ka kopā aizturēti 34 ģenerāļi, tostarp 2.armijas komandieris ģenerālis Adems Huduti un 3.armijas komandieris ģenerālis Erdals Eztirks.

Ziņu aģentūra Anadolu vēstīja, ka izsniegti 2745 tiesnešu un prokuroru aizturēšanas orderi. Ziņu aģentūra Dogan vēstīja, ka līdz šim Konjas pilsētā aizturēti 44, bet Gaziantepā - 92 tiesneši un prokurori.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans neveiksmīgā militārā apvērsuma organizēšanā ir apsūdzējis ASV dzīvojošo islāma sludinātāju, prasot Vašingtonai viņu izdot.

Pievienotas 5. un 6. rindkopas ar Erdogana teikto

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits