Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Turcija publisko audio ierakstu ar brīdinājumiem notriektā Su-24 apkalpei

Turcijas bruņotie spēki publiskojuši audio ierakstu ar paziņojumu, ka tajā dzirdami Turcijas gaisa telpas kontrolieru vairākkārtējie brīdinājumi Krievijas Su-24 apkalpei mainīt kursu un atstāt Turcijas gaisa telpu. Sliktās kvalitātes ierakstā vairākkārt dzirdams: "Jūs tuvojaties Turcijas gaisa telpai," un tiek dots rīkojums nekavējoties mainīt kursu uz dienvidiem.

Turcija paziņojusi, ka brīdinājumi pārraidīti no Dijārbakiras aviobāzes, nevis no iznīcinātāja F-16, kurš notrieca Krievijas lidaparātu._Al Jazeera _vēsta - Turcija audioierakstu publiskojusi vēlu trešdienas vakarā kā atbildi izglābtā Krievijas lidotāja apgalvojumiem, ka nekādu brīdinājumu par gaisa telpas robežas pārkāpšanu no Turcijas puses neesot bijis."Nebija nekāda brīdinājuma - ne radiosakaros, ne vizuāli. Nebija nekāda kontakta," Krievijas žurnālistiem gaisa spēku bāzē Sīrijā komentējis notriektā lidaparāta pilots Konstantīns Murahtins. Viņš arī noliedz, ka "kaut uz sekundi" būtu ielidojis Turcijas gaisa telpā. NATO rīcībā esošā izlūkinformācija gan liecina pretējo. Kamēr Turcija paziņojusi, ka Krievijas lidaparāts Turcijas gaisa telpā atradās 17 sekundes, vārdā nenosauktas ASV amatpersonas min krietni īsāku laiku - divas līdz trīs sekundes. Arī pilotiem pārraidītajā brīdinājumā dzirdams, ka lidmašīna "tuvojas Turcijas gaisa telpai", nevis to jau ir pārkāpusi. Anonīma ASV amatpersona arī norāda, ka, analizējot siltuma starojumu, var secināt - raķete lidmašīnai trāpījusi, kad tā jau atradusies Sīrijas gaisa telpā. Tomēr tas neizslēdz iespēju, ka raķete varētu būt izšauta brīdī, kad Su-24 uz īsu brīdi tiešām atradās Turcijas gaisa telpā, bet trāpījusi pēc tam, kad lidmašīna jau bija šķērsojusi robežu ar Sīriju.Incidents radījis pamatīgu saspīlējumu Turcijas un Krievijas attiecībās. Turcijas puse cer uz situācijas deeskalāciju, arī Krievija paziņojusi, ka karot ar Turciju negrasās, taču Vladimirs Putins nekautrējās apvainot Turciju islamizācijā un teroristu atbalstīšanā, tostarp brīdinot, ka incidentam būs "nopietnas sekas".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits