Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs
Sievietes pagājušajā mēnesī pirmo reizi varēja apmeklēt Saūda Arābijas nacionālo stadionu Rijādā svinībās par godu valsts dibināšanai

Ultrakonservatīvā karaliste atgriezīšoties pie mērenāka islāma

Ultrakonservatīvā Saūda Arābija turpina pamazām liberalizēt sabiedrību un vienu pēc otra atcelt dažādus sievietēm noteiktos aizliegumus. Karalistē pastāvošā oficiālā ideoloģija – vahābisms – strikti ierobežo sieviešu tiesības un piespiež būt atkarīgām no vīriešiem. Iesīkstējušo kārtību vēlas mainīt troņprincis Muhammads bin Salmans, kurš paziņojis par nepieciešamību Saūda Arābijai cīnīties pret reliģisko ekstrēmismu un atgriezties pie "mērena islāma". Viņa centieniem ir nopietns šķērslis – ļoti ietekmīgie garīdznieki, kas saredz draudus sabiedrības reformēšanā, otrdien vēsta laikraksts Diena.

Saūda Arābijā par sportu atbildīgā institūcija pirms pāris dienām paziņoja, ka no nākamā gada sākuma sievietēm pirmo reizi būs atļauts apmeklēt sporta pasākumus trīs stadionos dažādās pilsētās. Pašlaik tikai vīrieši drīkst apmeklēt sporta pasākumus. Sievietēm draudzīgās sporta arēnas atradīsies galvaspilsētā Rijādā, Sarkanās jūras ostas pilsētā Džidā un valsts austrumu lielākajā pilsētā Dammāmā. Stadionos jau tiekot izbūvēti restorāni un kafejnīcas, lai varētu uzņemt ģimenes. Nav gan skaidrs, vai sievietēm stadionos būs jāsēž atsevišķi no vīriešiem.

Pagājušajā mēnesī sievietes pirmo reizi tika ielaistas nacionālajā stadionā Rijādā, lai varētu piedalīties svinībās par godu Saūda Arābijas dibināšanas gadadienai. Šis varasiestāžu lēmums izpelnījās kritiku no konservatīvākajiem saūdarābiešiem sociālajos tīklos. 

Revolucionārs bija Saūda Arābijas karaļa Selmāna Āl Saūda pirms mēneša izdotais rīkojums, kas paredz no nākamā gada jūnija atcelt aizliegumu sievietēm iegūt autovadītāja apliecību. Līdz ar to Persijas līča karaliste vairs nebūs vienīgā valsts pasaulē, kur sievietēm ir liegts vadīt automašīnu. 

Neraugoties uz pēdējiem lēmumiem, kas palīdzēs sievietēm vairāk iekļauties sabiedriskajā dzīvē, viņām joprojām jāsaskaras ar dažādiem ierobežojumiem. Izejot sabiedrībā, saūdarābietēm jāievēro ļoti konservatīvi ģērbšanās nosacījumi un viņas nedrīkst atrasties kopā ar nepazīstamiem vīriešiem. Ja sieviete vēlas ceļot, strādāt vai doties pie ārsta, viņai obligāti jāsaņem atļauja no sava vīriešu kārtas aizbildņa. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena otrdienas, 31. oktobra, numurā!

Top komentāri

reptilis
r
Kāds ""revolucionārs""lēmums:))))..
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits