Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Kaulu un locītavu sistēmas radioloģiskās izmeklēšanas metodes

Attīstoties diagnostiskai radioloģijai, mūsdienās pieejamas arvien vairāk izmeklēšanas metodes. Izvēloties izmeklējumu ir jābūt skaidri saprotamam mērķim jeb indikācijām, kāpēc tas tiek veikts, jo daudzas slimības kaulos var izskatīties līdzīgi. Tāpat jāapzinās, ka dažkārt nezinot pacienta sūdzības un agrāk veikto izmeklējumu – klīnisko, laboratorijas un radioloģisko – rezultātus pareizu un precīzu diagnozi nav iespējams noteikt ne ar vienu no izmeklēšanas metodēm.
Ieskatam apkopotas un detalizētāk aprakstītas mūsdienās biežāk izmantotās kaulu un locītavu sistēmas radioloģiskās diagnostikas metodes. 

Rentgenoloģiskā izmeklēšana
Kaulu rentgenogramma ir ātrākā un arī pamata izmeklēšanas metode, ko var veikt jebkuram kaulam vai locītavai. Parasti to katrai izmeklējamai ķermeņa daļai veic divās projekcijās jeb virzienos. Attēla iegūšanai izmanto jonizējošo starojumu, tādēļ jāievēro drošības noteikumi, lai pēc iespējas samazinātu starojuma devu. Īpaši svarīgi tas ir bērniem, kā arī sievietēm grūtniecības laikā (izmeklējumu grūtniecības laikā veic pēc stingrām ārsta izvērtētām indikācijām). Kaulu rentgenogrammu lieto:
  • lai traumas gadījumā redzētu kaulu lūzumu vai locītavu mežģījumu, 
  • lai izvērtētu kaulu stāvokli pēc traumas ārstēšanas - vai kaulu un locītavu anatomija ir atjaunota, kā notiek lūzumu saaugšana;
  • artrīta jeb locītavu iekaisuma slimību, kaulu un locītavu infekciju, kaulu audzēju, metabolisko jeb vielmaiņas slimību, kā arī iedzimtu kaulu patoloģiju diagnostikā;
  • kaulu augšanas traucējumu izvērtēšanai;
  • lai gan mīkstie audi - muskuļi, saites, locītavu virsmu skrimšļi, meniski - rentgenogrammā nav redzami, dažkārt ir redzamas netiešas šo struktūru bojājumu pazīmes, kas var dot norādes par iespējamo diagnozi;
  • mīksto audu audzēju gadījumos, kad sakaļķojumi, kaula destrukcija jeb sabrukšana, “izgulējumi” un citas pazīmes palīdz noteikt diagnozi. 
Datortomogrāfija
Šajā diagnostikas metodē jonizējošā starojuma deva parasti ir lielāka nekā veicot rentgenogrammu, tādēļ kaulu un locītavu sistēmas izmeklēšanā datortomogrāfiju lieto sarežģītu lūzumu gadījumos, kad rentgenogrammā nevar redzēt vai arī pietiekami labi izvērtēt situāciju – galvaskausa, sejas kaulu, krūšu kurvja, iegurņa kaulu, mugurkaula, locītavu virsmu traumu gadījumos.  Vēl datortomogrāfiju izmanto:
  • gūžas kaula kakliņa lūzumu diagnostikā vecākiem pacientiem ar osteoporozi, jo šādus lūzumus nereti nevar redzēt rentgenogrammā;
  • kaulu audzēju struktūras precizēšanai, ja audzējs nav labi izvērtējams rentgenogrammā.
Ultrasonogrāfija
Izmeklēšanas metode ir nekaitīga, vienkārši un salīdzinoši ātri pielietojama, tās pamatā ir skaņas viļņi, kas veido attēlu. Šajā gadījumā ļoti svarīga ir ārsta pieredze un zināšanas – cik “acīgs” ārsts ir pacienta izmeklēšanas laikā –, jo izmeklējumā attēls tiek izvērtēts reālā laikā, gluži kā braucot vilcienā un skatoties pa logu – ko redzēja un atpazina, to piefiksēja, ko neredzēja, tas palika nepamanīts. Ar ultrasonogrāfiju var izvērtēt mīkstos audus – saites, cīpslas, muskuļus, mīkstos audus ap locītavām, zīdaiņiem arī gūžu locītavu attīstību (var novērtēt audu struktūru, kustības locītavā, cīpslu un muskuļu iesaisti kustībās, asinsriti asinsvados). Šo metodi izmanto:
  • cīpslu un muskuļu plīsumu, iekaisumu izvērtēšanā, veidojumu vai šķidruma kolekciju diagnostikā, saišu sastiepumu vai plīsumu diagnostikā, iekaisuma vai šķidrumu locītavās verificēšanai;
  • artrītu agrīnai diagnostikai, nervu iespiedumu diagnostikai (piemēram, karpālā kanāla sindroms), labdabīgu un ļaundabīgu mīksto audu veidojumu diagnostikai, svešķermeņu diagnostikai (piemēram, skabargas un stikls).  
Tajā pašā laikā ar ultrasonogrāfiju nevar izvērtēt struktūras, kas atrodas locītavā iekšā un piesedz kauls - skrimšļus, meniskus, locītavu iekšējās saites (piemēram, ceļa krusteniskās saites). Tādos gadījumos informatīvāka ir magnētiskās rezonanses izmeklēšana. 
Magnētiskā rezonanse 
Laikietilpīgāka izmeklēšanas metode ir magnētiskā rezonanse. Veicot šo izmeklējumu, precīzi jāzina, kāpēc tas tiek veikts, jo dažādām patoloģijām var tikt pielietotas dažādas izmeklējuma programmas. Lielākā priekšrocība ir ļoti laba mīksto audu izšķiršanas spēja, līdz ar to var diagnosticēt saišu, cīpslu, locītavas skrimšļu, menisku, muskuļu bojājumus. Magnētiskās rezonanses izmeklējumu lieto:
  • visbiežāk izmeklē locītavu slimības, traumu sekas ar mīksto audu bojājumiem – saišu, cīpslu, locītavas somiņu sastiepumiem un plīsumiem;
  • dažkārt atrod kaulu mikrolūzumus, kurus neredz rentgenogrammā vai datortomogrāfijā, piemēram, lūzumus, kas rodas ilgstošas vai atkārtotas locītavas vai kaula  mikrotraumatizācijas jeb pārslodzes dēļ (sporta traumas);
  • kaulu un mīksto audu iekaisumu un audzēju, metastāžu diagnostikā un izplatības precizēšanā, mīksto audu pietūkuma, sāpju, asinsizplūdumu iemeslu diagnostikā;
  • liela nozīme ir kaula smadzeņu patoloģiju diagnostikā, ko nevar izvērtēt nevienā citā no iepriekš minētajām metodēm.
Izmeklējumu pieejamība
Latvijā šobrīd ir pieejams jaunākiem standartiem atbilstošs daudzslāņu datortomogrāfs, kas nodrošina izmeklējumus ar samazinātu starojuma slodzi. Klīnikā “DiaMed” datortomogrāfijas izmeklējumu veic visjaunākā modeļa General Electric Optima 660 64 slāņu iekārtā, tā nodrošinot augstākās izšķirtspējas izmeklējumus un minimālu starojuma devu. Līdz ar to pacientiem pieejami ne tikai vienkārši ikdienas un profilaktiskajām pārbaudēm noderīgi izmeklējumi, bet arī sarežģīti izmeklējumi ar kontrastvielām. Izmeklējums pieejams gan kā apdrošinātāja apmaksāts pakalpojums, gan par privātiem līdzekļiem. No septembra pakalpojums būs pieejams klīnikas “DiaMed” jaunajās telpās Brīvības ielā 214.
Ultrasonogrāfijas izmeklējums klīnikā “DiaMed” pieejams ar ārsta nosūtījumu gan kā valsts apmaksāts izmeklējums, gan kā apdrošinātāja apmaksāts pakalpojums, gan par privātiem līdzekļiem.
Magnētiskās rezonanses izmeklējumu klīnikā “DiaMed” veic gan valsts piešķirtā finansējuma ietvaros ar ģimenes ārsta vai speciālista nosūtījumu, gan kā maksas pakalpojumu par apdrošinātāja vai privātiem līdzekļiem. 
Lai pacienti, kuriem nepieciešami plaši izmeklējumi un kompleksi ārstēšanas pasākumi, pakalpojumus saņemtu ar atlaidēm, diagnostiskie izmeklējumi (magnētiskā rezonanse, datortomogrāfija, ultrasonogrāfija) ar klīnikas “DiaMed” ārsta nosūtījumu pieejams ar 10% atlaidi. Sīkāku informāciju par nepieciešamo izmeklējumu un tā cenām, var uzzināt zvanot klīnikas reģistratūrai: 27873073; 29210586; 67471788.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā atpazīt un novērst auto eņģu nodilumu

Automašīnas eņģēm ir svarīga loma auto drošībā un funkcionalitātē, tie ļauj durvīm, motora pārsegam un bagāžniekam netraucēti atvērties un aizvērties.

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti