Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 6. jūnijs
Ingrīda, Ardis

Gulbenē notiek cīņa par pirmklasniekiem

Šis mācību gads iet uz beigām, un skolas jau sāk domāt par nākamo mācību gadu. Ir sākusies arī cīņa par potenciālajiem skolēniem, ar šīs cīņas metodēm gan nav apmierināti vecāki, ziņo portāls dzirkstele.lv.

Kāda māmiņa, kuras bērns nākamajā mācību gadā uzsāks mācības 1.klasē, Dzirkstelei stāsta, ka pirms Lieldienām savā pastkastītē esot saņēmusi vēstuli, uz kuras virsū ir rakstīts viņas bērna vārds un uzvārds, kas norāda, ka šī vēstule ir adresēta tieši bērnam. Adrese gan uz vēstules nebija norādīta, kas norāda, ka šī vēstule nav sūtīta pa pastu, bet vienkārši iemesta pastkastītē. Vēstulē bērns ticis aicināts mācīties Gulbenes Bērzu sākumskolā. Norādīti arī datumi, kad var apmeklēt nodarbības.

"Mani aizskāra, ka šis uzaicinājums ir tik tiešs. Man nekas nav pretī, ja bērnudārzā pie ziņojumu dēļa tiek izlikti paziņojumi, kad kurā skolā notiks nodarbības, un es kā mamma varu izvēlēties un izvērtēt, kurā skolā bērnam mācīties. Taču šajā gadījumā vēstule tiek iemesta pastkastē. Kā tad var būt zināms, ka tieši šis bērns uzsāks skolas gaitas un kā ir zināma šī bērna adrese? Vēl ir jāņem vērā arī tas, ka šobrīd taču pastiprināti tiek pievērsta uzmanība datu aizsardzībai, tad iznāk, ka šie dati ir nopludināti," stāsta māmiņa.

Viņa zina, ka arī vēl citiem topošajiem pirmklasniekiem ir pienākušas šādas vēstules.

Dzirkstele aicināja komentēt šo situāciju novada domes Izglītības, kultūras un sporta nodaļas vadītājam Arnim Šķēlam.

"Esmu neizpratnē, no kurienes šie dati ir skolai. Mēs nodaļā informāciju par bērnu sensitīvajiem datiem, kas ir aizsargāti ar likumu, trešajām personām nesniedzam. Man ir grūti komentēt, kā šī informācija ir nonākusi skolas rīcībā. Ja būtu zināma izglītības iestāde, kuru bērns līdz šim ir apmeklējis, varētu painteresēties, vai viņi to nav devuši, taču diez vai tā varētu būt. Iespējams, šeit strādā arī cilvēciskais faktors," spriež A.Šķēls.

Viņš atzīst, ka skolēnu novadā ir tik, cik ir, un tā tiešām ir cīņa par skolēniem.

"Es gan uzskatu, ka šāda rīcība nav korekta, vēl jo vairāk, ja šī vēstule ir adresēta tieši bērnam. Sešgadīgs bērns taču nevar pats izvēlēties izglītības iestādi. Taču es paļaujos uz vecāku saprātu un izpratni par katras izglītības iestādes piedāvājumu. Mums ikdienā arī daudz tiek reklamēti garšīgākie sieri un maize, bet mēs taču paši zinām, kas mums ir tīkamākais. Es domāju, ka vecāki paši spēj prātīgi izvērtēt piedāvājumu un izlemt, kur viņa bērnam mācīties. Domāju, ka tam, kur mācīsies viņu bērns, pamatā būs kopējais skolas piedāvājums un nevis šādas vēstulītes."

Gulbenes Bērzu sākumskolas direktore Vija Čakare saka, ka šīs vēstules vajadzētu uztvert kā pieklājības vēstules un to mērķis ir pastāstīt par šo skolu. Direktore lūdz vecākus šo vēstuli uztvert kā sludinājumu. Viņa uzsver, ka tas netiek darīts aiz ļauna prāta, un norāda, ka dati citur netiek izmantoti. Tie skolai ir zināmi jau no iepriekšējiem gadiem.

"Būtu jauki, ja pirmsskolas izglītības iestādēs tiktu rīkotas atvērto durvju dienas, kurās mēs varētu izstāstīt par skolu, bet, ja tādu nav, mēs meklējam citu iespēju. Es domāju, ka tas vecākiem netraucēs izvēlēties sev tuvāko vai mīļāko skolu, mēs vienkārši vēlamies par sevi atgādināt," saka direktore.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi